懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

pklan 發表於 19-9-11 12:16
想問下大家頭三個月請左幾多日病假?(冇作小產既情況下)

我自從通知左老細有左之後

我因為見紅,再加埋呢排返工出邊都比較麻煩,我話姐直情叫我唔好返工,我差唔多放左兩個月,好坦白講你照正規矩攞病假,你老細點話你都好咁又點,因為你真真正正係去攞病假紙請病假又唔係呃又唔係搶

千祈唔好俾佢影響到你心情, BB緊要

男爵府

開頭果3個月,係會異常攰,又易有不適,所以請多左都唔出奇!總之,你又有醫生紙,最緊要自己同bb,其他嘢唔洗理咁多。

大宅

我係公司hr 好mean e生紙冇寫明產檢就no pay 如果吾舒服請一日兩日個D都係no pay
No pay 都要e生紙聽過未?連e院護士都問我你咁大個肚都為難你呀?
生完打算吾做 其實佢地此舉好令人turn off 搵鬼做得長啦

別墅

作過小產,放左個幾月病假先返工,做左差唔多兩年都有d病假儲到,返而係醫生見你穩定左之後唔肯開甘多病假,所以公司講可以No pay.政府醫生仲衰同你講作小產,又講積血部分大,流產機會唔細,但就開3日假俾你,叫你照返工,講佢地無咩好做,叫我聽天由命果陣火火地,同個醫生講我會轉去睇私家,佢就回我好,話可能有唔同講法。之後即轉私家,私家醫生同我講好彩無聽政府講,講頭兩個星期係至關重要,盡量訓床休息,中間有發過燒,BB同我都捱過左

別墅

health.com 發表於 19-9-11 12:45
香港在職媽媽真係好慘,我自己係作小產所以都放左2 星期病假 (emoji)
真係好慘~
尋日老闆開會,先講唔鐘意同事請病假,發燒除外,如果普通傷風感冒,就睇完醫生好返工

搞到我都唔好意思請假
得閒交流下湊小朋友心得同搵錢扮靚心得丫

複式洋房

回覆樓主:

我喺瑪嘉烈或仁濟產檢,每次都係俾病假紙,只係一次去做糖水測試佢俾到診紙。

大宅

回覆 RainniePoon_FB 的帖子

政府醫生係唔係傻㗎,呢啲情況梗係要比多啲時間休息啦!有咩事真係去搵私家好過

別墅

166176 發表於 19-9-19 16:01
回覆 RainniePoon_FB 的帖子

政府醫生係唔係傻㗎,呢啲情況梗係要比多啲時間休息啦!有咩事真係去搵私家好 ...

可能就係想你俾錢睇私家,政府未唔洗做甘多!我係第一胎都無諗過係甘樣,聽講政府幾年前有安胎藥和針打,依家都無喇,話呢種做法過時無咩作用,想要安胎藥睇私家喇!政府醫療對媽咪保障真係好差,難怪個醫生都同我講私家可能有其他講法,可能本身政府醫院就有好多限制。我老公同我果陣真係嚇死,特別係我真係只識喊,個醫生仲同我講流產機會唔細。

男爵府

好奇一問你喺這個部門做咗幾耐先懷孕?
我做咗一年老細都唔太開心我有咗。所以我都基本冇乜請過病假,係唔敢請病假。佢都話公司比嘅產假太多。
對住咁嘅老細返工都幾唔開心因為佢唔尊重自己。仲有幾個月對住佢。大家加油。

洋房

琴日去QE度頸皮,
有個排版俾你填,
有張紙仔自己選擇要「到診紙」定「病假紙」。

大宅

decemberain 發表於 19-9-20 08:31
好奇一問你喺這個部門做咗幾耐先懷孕?
我做咗一年老細都唔太開心我有咗。所以我都基本冇乜請過病假,係唔 ...

我由呢間公司開張冇耐就跟到佢而家
都兩年半喇 有時真係幾心淡
自己仆心仆命做野換黎咁既對待

男爵府

pklan 發表於 19-9-20 11:55

我發現好多時其實都係個人嘅問題嘅。老細任何事都只着重結果那沒有辦法。唯有自己要學睇開啲。

大宅

pklan 發表於 19-9-20 11:55

再搏都係幫人打工,唔使咁賣力喎。世界上得自己健康、 bb 、屋企人係最重要既

首頁

尾頁

跳至