婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如將來有機會做奶奶,你會否願意與媳婦同住及幫忙湊孫?
雖然仍離很遠,但睇得多這版,加上辛苦工作噤多年,老實說我係絶對唔願意同住,怕怕!如真係要幫忙湊孫,我盡量都只願做支援角色。
大家呢?

子爵府

回覆 issactmaria 的帖子

唔知有無咁o既機會,但我有得揀,唔會幫佢湊同同住

我會叫佢諗清楚自己搞得掂先好結婚同生小朋友,唔好諗住我同C6幫佢手,如果佢真係要我幫佢湊,我會同個仔同新抱講清楚,我湊就跟我方法,唔好亞之亞左,無謂傷感情

男爵府

同住絕對無可能,我完全接受唔到同外人一齊住,就算佢同我囝結左婚。不過我可以得閒幫手湊下孫,長期就唔好,一星期一兩日係OK。

我亦唔會做麻煩99,D細既有自己既生活,我亦有自己生活,無咩事唔會打攪佢地,除非佢地搞唔掂搵我求救!

複式洋房

同上
唔會同住
湊孫最多有需要時幫下手
長湊則免啦

明白大家要有自己空間
唔好干涉年輕人生活
所以我同老公都講明
到時小朋友大左結婚生仔
我地都唔好理咁多
得閒飲個茶就算
都唔洗成日探我地2老添呀

男爵府

issactmaria 發表於 19-9-11 12:24
雖然仍離很遠,但睇得多這版,加上辛苦工作噤多年 ...

做奶奶應該無我份 ..做外母都會叫個囡有能力獨立先好嫁,奏B可以支援外下,長湊就唔好喇。
我思想傳統,接受唔到女婿住外家...結左婚就應該要獨立

男爵府

唔想!唔想同住,唔想幫手。大時大節見吓都幾好,但問心真係唔想日日見囉。我唔想比我新抱見到一日唔著bra通屋走的99, 我更加唔想見到個唔著bra通屋走的新抱係我屋企出現。 都係一屋一主啦 孫呢個問題,我現在連想生第二個都覺得煩。仲要廿三十年後揪小朋友,我真心會覺得想死

大宅

唔想亦唔會同住
其實好多奶奶都唔想同新袍同住,
只係個仔無足夠財力先焗要比個仔同老婆一齊搬返屋企住。

如果自己有能力有體力,
佢哋又要求都會幫手湊。
幫手唔係問題,
但唔好規舉多多,
大家有商有量就可以。

大宅

開心吸收勳章

哈哈,我仔兩歲但我成日都會諗。
我覺得要睇下自己同個仔同新抱既關係,岩傾既咪一齊見多d, 唔岩傾咪見少d。都會問下佢地洗唔洗幫手,問一次就夠,唔好咁長氣,佢地需要自然會搵自己。

男爵府

Gee2020 發表於 19-9-12 03:20
唔想亦唔會同住
其實好多奶奶都唔想同新袍同住,
只係個仔無足夠財力先焗要比個仔同老婆一齊搬返屋企住。

你講得啱,好多奶奶都唔想同新袍住,根本一屋不能有2主。
其實,邊個後來才搬進屋,就要多D容忍,因為原本屋主可能已有自己生活模式。後來搬入的,覺得唔夾就要自己想辦法解決,例如:搬開住。

侯爵府

我媽媽係人地99,佢話幫自己女湊冇問題,幫新抱咪搞。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔湊唔同住,我有我嘅生活!將來我都會同仔講冇本事就唔好結婚生仔!

子爵府

唔會同住,好驚屋企人有陌生人,新抱都係咁話,住得唔自在。湊b可以,但唔會24小時on call個隻

男爵府

唔同住但都想住係附近,夾到就夾,夾唔到就少見為妙

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我起碼仲有廿幾卅年至做99
我都諗好哂,如果仔仔拍拖,結婚都會保持距離,一定唔會一齊住(所以好努力儲錢希望將來買多個單位)食飯就出街食,唔會煮,因為未必岩人地食

男爵府

我一定唔會同個仔住,但會想佢住返同區,方便我同個仔飲茶食飯
湊b就不了,請個工人湊咪得囉,最多間中幫下手

子爵府

將來做左奶奶, 都唔想同新抱一齊住, 亦唔想湊b, 間中幫手冇所謂, 長期湊咪搞

伯爵府

湊完個仔大仲要湊佢一家,最最最好不好,吃力不討好

水晶宮

我經歷早幾年細b出生的感受,絕對絕對,要做一個通氣的奶奶。我說明不會湊孫,我頂盡比錢請幾個月工人及買補品。我捱大仔女,想要自由。我仲有好多野想做,我才不得閒咁湊孫。
仲有,絕對不會跟心抱或阿女同住,後生有後生世界,我同住盞是電燈泡。費事。仲有,我絕對不會無聊到一日幾次去心抱屋企玩突襲。絕對不會。

我如果到老仲有人請我做半日野,我會每日做半日工,留半日輕鬆咁過。

子爵府

唔知係咪自己湊緊 如第時我做99都真係唔想湊
看在呀仔份上 冇人幫佢手先會出手

男爵府

唔會湊同住

首頁

尾頁

跳至