懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

剛見了個陪月,開價2萬7,佢話每日買餸起碼要$300以上,如果買貴嘢再另計,其實佢只係煮午餐+準備晚餐,冇早餐冇下午茶,咁嘅價錢係貴定正常價?
因為只見咗1個,唔知市價係點,有冇媽媽可以分享下?

男爵府

Archung106 發表於 19-9-11 14:49
剛見了個陪月,開價2萬7,佢話每日買餸起碼要$300以上,如果買貴嘢再另計,其實佢只係煮午餐+準備晚餐,冇 ...

好難講!2萬7就看經驗!另買餸看你買什麼?湯要豬肉,燉湯要雞或肉,魚如吃海班又幾拾元或過百元。最重要取收據。

大宅

SUMNOK 發表於 19-9-11 16:38
好難講!2萬7就看經驗!另買餸看你買什麼?湯要豬肉,燉湯要雞或肉,魚如吃海班又幾拾元或過百元。最重要取收 ...

佢話自己做咗10年以上
佢話會寫數簿咋冇話會比單,所以都驚會唔會打斧頭好勁
因為我急人用但只見咗1個唔知點好

男爵府

Archung106 發表於 19-9-11 16:42
佢話自己做咗10年以上
佢話會寫數簿咋冇話會比單,所以都驚會唔會打斧頭好勁
因為我急人用但只 ...

正常要取收據(魚,肉,雞,什貨),只是菜,瓜冇收據。唔俾收據即任寫?
你幾時要陪月?

大宅

SUMNOK 發表於 19-9-11 16:46
正常要取收據(魚,肉,雞,什貨),只是菜,瓜冇收據。唔俾收據即任寫?
你幾時要陪月?
...

我都覺得佢淨係寫太free,但如果佢話全部喺街市買係咪都係冇單?定係叫佢去有單開嘅地方買?
我12月尾要人

男爵府

Archung106 發表於 19-9-11 16:51
我都覺得佢淨係寫太free,但如果佢話全部喺街市買係咪都係冇單?定係叫佢去有單開嘅地方買?
我12月尾要人 ...

正常街市買都是有單的。

大宅

SUMNOK 發表於 19-9-11 16:54
正常街市買都是有單的。

咁即係佢想打斧頭所以話淨寫數簿
如果真係要請佢,係咪可以要求佢比單先claim錢?

男爵府

Archung106 發表於 19-9-11 16:56
咁即係佢想打斧頭所以話淨寫數簿
如果真係要請佢,係咪可以要求佢比單先claim錢?
...

又不可咁講,因有時在街市取單要等,佢可能唔想等,但亦不能防止人會懷疑的。看你自己取捨吧!,咁你都可以查數,咁看自己吃幾多份量,大約都知是幾錢啦

大宅

SUMNOK 發表於 19-9-11 17:01
又不可咁講,因有時在街市取單要等,佢可能唔想等,但亦不能防止人會懷疑的。看你自己取捨吧!,咁你都可 ...

咁中午就我同佢兩個食,晚餐佢話會預埋我老公個份嘅量準備好到時自己煮。
所以我諗每日要$300以上真係貴 不過你話齋要睇佢煮咩同有幾多嘅量比我食,咁又真係好難請之前知
因為第一次請陪月咩都唔識,多謝你回覆指教呀

別墅

剛見了個陪月,開價2萬7,佢話每日買餸起碼要$300以上,如果買貴嘢再另計,其實佢只係煮午餐+準備晚餐,冇 ...

比個參考你
上年坐月每星期5日計 買餸錢around $1200
無特別食貴食材
同埋果陣姨姨9成有單 無單先手寫
當然都要睇返果個街市啲野咩價位

大宅

300蚊一日又好似 貴咗一啲啲

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

300蚊,佢係咪日日要買隻嘉美雞畀你食, 如果唔係佢食水都幾深, 兩萬七蚊每日返幾多個鐘

伯爵府

heherikku 發表於 19-9-11 18:03
比個參考你
無特別食貴食材

上年啲豬肉價, 同今年係兩回事

大宅

heherikku 發表於 19-9-11 18:03
比個參考你
無特別食貴食材

係呀,我聽到佢話要$300一日都嚇一跳,佢仲要話買嘉美雞個啲要再加錢囉
又話寫簿冇講比單我,覺得似打斧頭

大宅

kitkitlo 發表於 19-9-11 18:15
300蚊,佢係咪日日要買隻嘉美雞畀你食, 如果唔係佢食水都幾深, 兩萬七蚊每日返幾多個鐘
...

佢話買嘉美雞呢啲仲要另加錢呀,即係普通魚呀肉呀都要$300一日,我聽到時都嚇一跳 都覺得食水好深
2萬7返26日,每日8個鐘,買餸預45分鐘

大宅

mun1335 發表於 19-9-11 18:07
300蚊一日又好似 貴咗一啲啲

我聽到都嚇一跳,好貴,仲話如果要買嘉美雞個啲要再加錢

伯爵府

Archung106 發表於 19-9-11 18:26
佢話買嘉美雞呢啲仲要另加錢呀,即係普通魚呀肉呀都要$300一日,我聽到時都嚇一跳 都覺得食水好 ...

咁你真係要考慮下請唔請佢

大宅

kitkitlo 發表於 19-9-11 19:05
咁你真係要考慮下請唔請佢

要搵個好陪月真係唔易 其實上網睇咗好多人講請咗仲激氣,但唔請我又冇屋企人可以全日幫到手

伯爵府

我2018年5月坐月,陪月返左一個月,佢放假果日之前會預埋我第二日嘅野食,會問埋我地兩公婆有個大仔,有時星期六會外出食一餐。
每日洗費由$1XX至$3XX不等,一共用左$7700左右買餸同食材,最貴係每日一隻大約$200的泰安雞,有時幫我買豬手加落薑醋度,最貴係佢幫我喺位X堂買高麗蔘和鹿茸。
我每日有早、午、晚餐、水果、飲品、炒米茶,甜品就間中。
我個陪月也是寫簿仔claim錢,位X堂那次有機單。

大宅

ipcs 發表於 19-9-11 19:23

我2018年5月坐月,陪月返左一個月,佢放假果日之前會預埋我第 ...

你每日都有靚雞食$300一日就唔貴,但我in個陪月話如果要嘉美雞呢啲要再加錢 即係普通家常餸菜要$300,係咪真係太貴呢?
我呢個話只煮午餐,晚餐就準備好我同老公嘅份量我地自己煮,都有炒米茶,會有上奶湯/ 燉湯飲,但冇講包早餐/甜品/水果,唔會預放假嘅嘢食
所以我都唔知點好

首頁
12345...6

尾頁

跳至