坐月心得

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Archung106 發表於 19-9-11 19:33

你每日都有靚雞食$300一日就唔貴,但我in個陪月話如果要 ...

原來我都唔係日日食貴雞,但有貴雞就over $400一日,你可參考一下。
平嘅就唔夠$200一日,貴嘅就$4XX。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

ipcs 發表於 19-9-11 19:40
原來我都唔係日日食貴雞,但有貴雞就over $400一日,你可參考一下。
平嘅就唔夠$200一日,貴嘅就$4XX。

係囉我覺得如果普通餸菜一日$200就正常啲,咁其實$300一日係咪貴?唔知佢煮咩
差1年物價差咁遠?我無經驗真係唔識呀

子爵府

Archung106 發表於 19-9-11 19:47
係囉我覺得如果普通餸菜一日$200就正常啲,咁其實$300一日係咪貴?唔知佢煮咩
差1年物價差咁 ...

今年豬肉真係貴左好多,坐月多數食雞同豬,可能佢都係預鬆少少。

複式洋房

ipcs 發表於 19-9-11 19:53
今年豬肉真係貴左好多,坐月多數食雞同豬,可能佢都係預鬆少少。

第一胎咩都唔識,正式面試得1個冇得比較,之前電話in比人放咗飛機
我問過幾個朋友都話$300一日好貴,所以上嚟問下有經驗嘅媽媽,但so far好似大部分人都覺得個陪月食水深
而家心情真係好忐忑 要請個好陪月真係唔易

子爵府

Archung106 發表於 19-9-11 19:57
第一胎咩都唔識,正式面試得1個冇得比較,之前電話in比人放咗飛機
我問過幾個朋友都話$300一 ...

如果有得揀再in多兩三個以作比較。

複式洋房

ipcs 發表於 19-9-11 20:02
如果有得揀再in多兩三個以作比較。

我比較急12月尾要人啦,我又想要熟手,未必有得in好多個,而家都儘量搵緊

別墅

有單都冇用除非係電腦印出黎嘅單,我喺街市成日都見到啲陪月叫啲街市姐姐寫大個數。

複式洋房

kary2931 發表於 19-9-11 20:32
有單都冇用除非係電腦印出黎嘅單,我喺街市成日都見到啲陪月叫啲街市姐姐寫大個數。
...

如果咁就真係冇計 都睇過好多媽媽話餸錢就貴,但煮好少量唔夠食,有時都覺得產婦好慘,生完BB比咁多錢想請個人幫下自己,但偏偏好多都唔好,想搵到個好嘅真係好難

別墅

Archung106 發表於 19-9-11 18:24
係呀,我聽到佢話要$300一日都嚇一跳,佢仲要話買嘉美雞個啲要再加錢囉
又話寫簿冇講比單我,覺得似打斧頭 ...

其實建議in多一兩個比較下
宜家無比較唔通自己覺得唔抵點都請?
果陣陪月會煮埋夜晚等我自己翻熱
仲要自己煮咁好似怪怪地 話哂都叫坐月

複式洋房

heherikku 發表於 19-9-12 09:50
其實建議in多一兩個比較下
宜家無比較唔通自己覺得唔抵點都請?
果陣陪月會煮埋夜晚等我自己翻熱

因為我比較急12月尾要人,怕請唔切
而家儘量再搵下有冇啱,或者搵中介個啲問下啦
多謝你比咁多意見我

大宅

回覆 Archung106 的帖子

你盡量問下有冇朋友介紹有人介紹好過用中介果d

伯爵府

2019勳章

回覆樓主:

而家豬肉勁貴。買1斤豬骨都成佰蚊。買肉整肉餅都5,60蚊。魚就睇下你食咩魚呀。游水海魚6.70蚊一條行行地。雞食新鮮即劏預200蚊隻。嘉美雞個d預300幾一隻。咁計其實300蚊一日煮2餐其實都吾算好貴。因重要煲湯個d呀

複式洋房

muffinman23 發表於 19-9-12 10:31

你盡量問下有冇朋友介紹有人介紹好過用中介果d

問咗幾個,啲期都full晒,所以先煩
而家唯有試下搵啲陪月中心轉介啦

複式洋房

anson2007 發表於 19-9-12 10:31
而家豬肉勁貴。買1斤豬骨都成佰蚊。買肉整肉餅都5,60蚊。魚就睇下你食咩魚呀。游水海魚6.70蚊一條行行地。 ...

咁又係,今年豬肉貴咗好多,不過新鮮雞呀,嘉美雞個啲個陪月話要另外再加錢㗎,$300應該係魚呀豬肉呀煲湯料個啲

大宅

會唔會有其他方法呀? (長老/有經驗朋友/auntie/幫下手, 自己坐月)我都係自己坐
老實講, 而家仲有12月尾期既陪月無論經驗/口碑都好極有限
我怕你請到個麻麻地既影響你產後情緒咋
電視都有新聞啦

複式洋房

muffinman23 發表於 19-9-12 11:02

會唔會有其他方法呀? (長老/有經驗朋友/auntie/幫下手, 自己坐月)我都係自己坐

我都煩緊呢樣 都好怕而家有期嘅都係冇咩經驗或者口碑唔好,睇得多衰陪月嘅嘢其實都好驚 但因為我阿媽要返工,我奶奶又唔係全日得閒幫我(因為要照顧我老爺),有個親戚本來話可以幫下手,但佢又住得好遠,只可以3幾日嚟一次,同埋個親戚成70幾歲,又剛剛做完手術
我都煩咗好耐,其實食個方面叫餐都得,但怕自己handle唔到BB 到時先發覺搞唔掂唔知點算

大宅

我都無請陪月/工人因為怕難相處, 會影響我情緒
亦都無長老幫手
本身有返工, 產假放6個月左右

野食我就買左湯包/薑醋/滴雞精
照顧BB方面就出去上左d course
我見到有個JM個po都係自己坐月自己湊
有哂時間表, 好helpful
唔洗擔心太多架
加油呀媽媽

複式洋房

muffinman23 發表於 19-9-12 11:16

我都無請陪月/工人因為怕難相處, 會影響我情緒

你好叻呀!自己坐月完全冇人幫 成日覺得你地呢啲係女超人 嘩你產假放到咁長好正呀
其實之前有諗過上陪月course自己坐月,不過我嘔到而家23週幾仲有嘔,又入過4次院,嘔到吊水,所以好多嘢都miss晒自己個時間表 我連奶粉商啲講座都去過1個咋
真係天氣不似預期,實不相瞞我呢一刻都喺醫院住院中 就係因為咁所以我成16週先開始諗要搵陪月,之後又問咗朋友搭朋友介紹嘅3,4個又冇期,之後又比人放過1次飛機,最後拖到而家
JM你有冇訂月子餐?定係食平時飯菜?

大宅

你PM我傾丫

複式洋房

2019勳章

回覆樓主:

岩岩坐完月買送錢大約1萬
工作26日
基本上開頭日日都係新鮮豬肉,所以真係會貴d
加上佢整肉餅會選擇買豬肉要自己切碎,唔會就咁買搞碎果d
每日都會有湯水,當中都係會有舊豬肉係裡面
午餐 晚餐就1定有既,多數晚餐我地食唔晒會留返第朝做早餐食埋佢。
有時仲會準備定比我地星期日炒/翻熱。
坐月果時飲過3次補品(鹿尾巴),
有時陪月都會整下下午茶比我食eg. d瓜燉鮮奶
完工之後都比買送錢,有數薄同埋有單,不過我都無逐張對喇

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊