懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

ihaveabigbb 發表於 19-9-22 08:13
我坐月中,每星期要2000買餸錢,湯包藥材已有,所以2000只係買餸。我中午餐3人食,晚餐3-4人食,仲會預備埋 ...

因為你有預備早餐,星期日餸同湯料,而且每日都多人食,我見咗2個,都冇準備早餐同星期日餸同湯呀,而且中午得我同個陪月食,晚餐就我同老公食咋

別墅

回覆 Archung106 的帖子

係呀,你可以參考下

大宅

ihaveabigbb 發表於 19-9-22 14:10

係呀,你可以參考下

咁你個陪月收幾錢呀?做咗幾多年?

別墅

我陪月好有經驗架,仲係紅人,因朋友姑姐黎嘅,收便宜左,心你個個平d。 

大宅

ihaveabigbb 發表於 19-9-22 15:01

我陪月好有經驗架,仲係紅人,因朋友姑姐黎嘅,收便宜左,心你個個平d。  ...

原來係咁 不過我而家咁遲先搵都預咗唔係搵熟手

別墅

Archung106 發表於 19-9-11 14:49
剛見了個陪月,開價2萬7,佢話每日買餸起碼要$300以上,如果買貴嘢再另計,其實佢只係煮午餐+準備晚餐,冇 ...

我個陪月請左一個月,人工$28000,另有買餸錢比左2次$3000,Total$6000,但都係普通餸湯,有哂單,我都想知

大宅

Kumihsy 發表於 19-9-23 03:05
我個陪月請左一個月,人工$28000,另有買餸錢比左2次$3000,Total$6000,但都係普通餸湯,有哂單,我都想 ...

佢地話今年豬肉貴呀,同埋要睇係咪成日有雞食,有冇對下單呀

別墅

剛見了個陪月,開價2萬7,佢話每日買餸起碼要$300以上,如果買貴嘢再另計,其實佢只係煮午餐+準備晚餐,冇 ...

我過一排都開始坐月,個陪月人工25000,我第一胎咩都唔識,見工時佢話每日買餸錢大約$500,我話好貴,但佢話買雞魚豬都唔平,我話我好細食,我驚佢買咁多我食唔晒,佢話到時再因應我食量去調整份量。我覺得好貴,但我果時都急住請,所以都簽左約,唔知到時坐月會點呢⋯⋯

大宅

sallybaby123 發表於 19-10-7 11:21
我過一排都開始坐月,個陪月人工25000,我第一胎咩都唔識,見工時佢話每日買餸錢大約$500,我話好貴,但佢 ...

$500 嘩!佢係咪日日買雞比你食先?$300一日已經係咁比其他媽媽話貴啦
你記得叫佢比單同寫數簿呀!驚佢打斧頭打得好勁 同埋睇下佢每日煮嘅份量同單上嘅係咪合理呀

民房

我個陪月收2萬6,買餸錢一時平一時貴,你覺得貴或者有咩唔食可以同佢講,會同你調整. 同埋每次都會有齊單俾你睇。最緊要煮啲嘢食真係好好味

別墅

Archung106 發表於 19-10-7 11:43
$500 嘩!佢係咪日日買雞比你食先?$300一日已經係咁比其他媽媽話貴啦
你記得叫 ...

佢話全部都會有單俾我睇,但我真係覺得好貴,雖然宜家豬肉貴,但我好肉赤。我第一胎,咩都唔識,佢講到要煮乜乜乜俾我食同飲,啲材料唔平咁我平時又好少下廚,好驚俾佢呃左都唔知

子爵府

Archung106 發表於 19-9-11 17:05
咁中午就我同佢兩個食,晚餐佢話會預埋我老公個份嘅量準備好到時自己煮。
所以我諗每日要$300以上真係貴 : ...

現豬肉很貴,蒸碟豬肉/排骨,兩個人份量都要成$60,另煲湯豬肉啦!

大宅

sallybaby123 發表於 19-10-7 14:56
佢話全部都會有單俾我睇,但我真係覺得好貴,雖然宜家豬肉貴,但我好肉赤。我第一胎,咩都唔識,佢講到要 ...

你睇下之前覆我嘅JM,話正常應該$200左右一日,佢報到$500一日又真係太貴啦,除非佢日日買嘉美雞比你啦
我之後有再in多咗個陪月,話買餸錢大約$200幾,如果食雞個日會貴少少,你參考一下呀
不過你都請咗啦,睇下佢煮咩比你食先啦,或者佢未必日日$500咁多呢,如果真係貴成咁,你睇下佢煮咩菜式比你,係咪全部有機菜,新鮮食物多唔多
其實我都係上嚟問咗先知價咋,我都係第一胎咩都唔識

別墅

好貴, 我個陪月2萬3, 買餸普遍接近$200一日, 除非要買多啲藥材煲湯先會貴啲,肉日日有單, 瓜菜都係自己手寫幾錢, 但價錢合理就算

大宅

最關心BB問題熱投勳章

anwong338 發表於 19-9-12 23:28
你個陪月人工又咁高, 買餸又咁貴。
我年初坐完月, 陪月都係同事用過介紹嘅新手, 兩萬蚊都唔洗, 買餸大部份 ...

請問可唔可以pm陪月資料俾我?thx

禁止訪問

民房

啱啱先怒炒左個陪月,第一日淨係買豬肉用左近$200, 之後每日淨係蔬菜要$60-$70, 雖然有街市單,但無鮮雞平均每日要近$300...仲要煮雪藏雞扒雞翼我食,不了

大宅

copyyycat 發表於 19-10-10 23:05
啱啱先怒炒左個陪月,第一日淨係買豬肉用左近$200, 之後每日淨係蔬菜要$60-$70, 雖然有街市單,但無鮮雞平 ...

嘩!買蔬菜都咁貴 買有機菜?雖然而家豬肉真係貴,但$200豬肉係煲湯+食嘅份量?
仲要煮雞扒雞翼…

民房

Archung106 發表於 19-10-10 23:14
嘩!買蔬菜都咁貴 買有機菜?雖然而家豬肉真係貴,但$200豬肉係煲湯+食嘅份量?
仲要煮雞扒雞 ...

買2斤菜已經話要$3x, 之後仲有煮肉碟餸嘅配菜,粟米呀,瓜呀,薯仔嗰d,又話要$2x, 真係淨蔬菜日日claim 我$6,70...

我話想食雞,佢買$45急凍雞翼煮我吃。。。
我寧願無陪月,好過有個日日激到嘔血嘅陪月

大宅

copyyycat 發表於 19-10-11 11:01
買2斤菜已經話要$3x, 之後仲有煮肉碟餸嘅配菜,粟米呀,瓜呀,薯仔嗰d,又話要$2x,
...

2斤菜$3x,係咪去超級市場買?又真係幾過份,咁你覺得煮出嚟嘅份量值唔值先?

首頁

尾頁

跳至