0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB2個月多啲 其實宜家甘既天氣係咪着一件短袖就夠 因為99成日話BB冇6月天 叫我着2件 但係見到成頸汗 又成身痴泣泣 真係人都癲 請問你地會點着?

男爵府

JackieJaii 發表於 19-9-11 15:16
BB2個月多啲 其實宜家甘既天氣係咪着一件短袖就夠 因為99成日話BB冇6月天 叫我着2件 但係見到成頸汗 又成身 ...

其實BB好怕熱同埋皮膚就好容易出疹,呢個天氣係要開冷氣着一件薄長袖, 加件背心仔

大宅

我B個半月大 好怕熱
我下午開住冷氣都係幫佢著uniqlo啲短袖底衫仔
夜晚先幫佢換長袖衫

別墅

BB2個月多啲 其實宜家甘既天氣係咪着一件短袖就夠 因為99成日話BB冇6月天 叫我着2件 但係見到成頸汗 又成身 ...

我bb都係2個幾月淨係著一件短袖同長褲

別墅

我bb一個月大,開風扇時,我幫佢著一件短䄂包肚衫。開冷氣時,佢著一件長袖包埋腳(唔包腳掌)衫。著兩件唔會,瞓覺時加紗巾質地包被,面加冷氣被一張。

男爵府

你著幾多佢著幾多,怕凍可以係佢身上 蓋上一張薄紗被,bb好怕熱,手腳凍不等如唔夠暖

水晶宮

Wonda 發表於 19-9-11 17:50
我bb一個月大,開風扇時,我幫佢著一件短䄂包肚衫。開冷氣時,佢著一件長袖包埋腳(唔包腳掌)衫。著兩件唔 ...

同你一樣

別墅

我BB超怕熱,出院時同佢着兩件(長短和尚袍)加包巾,過兩日發現唔對路,佢成日面紅紅成身濕(已經24小時冷氣),之後就一直只畀佢着一件蝴蝶衣(中至長袖,遮到膝頭),出街都唔敢包住佢,但抱住有時都feel到佢熱

大宅

ealy 發表於 19-9-11 17:33
我B個半月大 好怕熱
夜晚先幫佢換長袖衫

我都係一樣。
其實bb好怕熱,
我幫bb著普通包屁衫d老人家都成日話我,
大熱天時30幾度要我幫個仔著長衫長褲

複式洋房

本身BB一出世我都俾兩件衫BB著,但係佢晚上唔琴被都出晒汗(我家係24小時都開冷氣),條頸仲出現小紅點,所以我都係俾返一件衫佢著!

之後問返朋友,其實BB怕熱多過怕涷!所以唔好俾BB太熱

複式洋房

個人意見:BB其實怕熱又怕凍,BB皮膚薄皮下脂肪亦未完全發揮保煖作用。熱就要著薄d,冷氣著多件長袖。

別墅

ealy 發表於 19-9-11 17:33
我B個半月大 好怕熱
夜晚先幫佢換長袖衫

sameBB 4個月大一直都係咁著,出街著短袖都會有d路人問BB唔凍咩其實大人呢個溫度出街都熱到出晒汗啦

複式洋房

我女快3個月,屋企24小時開冷氣,醒左果陣淨係著一件短袖夾衣唔著褲,瞓覺就會加件長袖有褲既夾衣加張被仔...
出街都係著一件衫,尋日著背心裙仔,但都出晒汗...入商場會加張薄紗巾被

大宅

如果開冷氣嘅話其實同大人一樣着咁多就得㗎啦,如果你着一件佢着一件囉,瞓覺前着多件背心仔

男爵府

其實有BB係屋企係好需要買個溫度計,睇溫度做人啦

別墅

有種涼叫老人家覺得涼

小朋友體溫比大人高,老人家成日用自己黎做標準,一係摸小朋友手腳黎決定,其實係摸後頸比較準,一般小朋友比大人着嘅衫減一件,但你都係摸佢後頸啦,出汗要盡快抹乾,出汗出到衫都濕就要換埋衫,或者攝定汗巾喺背脊,濕咗就換

如果冷氣地方都注意下膝頭要保暖,但著條薄身長褲都夠,上身著短袖/背心加件外套仔,唔好鬥多咁著,用上述方法去判斷點加減衣服

同老人家講,著太多衫都會熱/侷親,唔好用自己同小朋友比,新聞聽過好多單因為著太多衫而熱死咗個bb!! (多數喺大陸)

都未計會唔會出熱痱/汗疹先喇,大人出咗汗周身立痴痴都唔舒服啦!係咪?

子爵府

回覆樓主:

冇開冷氣短袖或背心都ok,日頭真係好熱,開冷氣就要長袖,最緊要出汗要抹乾

洋房

多謝各位既解答 我已經同99講過好多次BB怕熱 條頸已經出熱疹 佢仲要我幫佢着2件長袖 我當然唔會聽啦 我都係着1件長袖夾衣 都係24小時開冷氣 我已經成日幫佢抹汗 但係99成日襯我唔係房走入去幫BB襟多長被仔 我見到BB成頭喊即刻同佢講叫佢唔好甘做 佢就係唔聽 好似中意同你唱反調 有時BB出廳訓冇開冷氣 都話要襟多張被(emoji)

複式洋房

JackieJaii 發表於 19-9-13 01:01
多謝各位既解答 我已經同99講過好多次BB怕熱 條頸已經出熱疹 佢仲要我幫佢着2件長袖 我當然唔會聽啦 我都 ...

我深深明白你既無奈,因為我都有一個甘既奶奶,一樣要個B穿兩件衫先安落,訓high chair要蓋多張紗披,飲奶熱都面紅都話唔熱,買既短就衫無穿過出街,驚死會涼,我都好無奈同心痛,點解講極都要甘,但我對孖仔靠曬佢湊,我又唔方便出面,但今日有個佢既親友來探B,就話我個B好熱同仲咩穿甘多衫,我趁機再加多把口,佢先有無得出聲,我同你一樣都被佢搞到都唔知著幾多衫先岩,又唔想同佢嘈,唉

別墅

李露眉 發表於 19-9-11 21:33
同你一樣

首頁

尾頁

跳至