懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

我而家已經33周6, 本身諗住去瑪嘉烈生因為最近屋企, 但岩岩先聽聞瑪嘉烈好似無二等/頭等房(因為公務員家屬可以揀二等房). 有無JM知道係咪真係無ga? 如果而家先同瑪嘉烈講話想轉去QE得唔得呢? 有無公務員太太有類似經驗? 萬分感激~~

複式洋房

gunpig 發表於 19-9-11 18:03
我而家已經33周6, 本身諗住去瑪嘉烈生因為最近屋企, 但岩岩先聽聞瑪嘉烈好似無二等/頭等房(因為公務員家屬 ...

順產住得2/3日, 排得2等黎都可能出得院喇 (emoji)

大宅

MommyPanel勳章

我而家已經33周6, 本身諗住去瑪嘉烈生因為最近屋企, 但岩岩先聽聞瑪嘉烈好似無二等/頭等房(因為公務員家屬 ...

公務員/家屬都唔一定升到去二等房架,要生完有位先俾轉上去。你可以試下問QE轉唔轉得既

大宅

一般公務員家屬要upgrede二等或頭等都係要睇當日情況,我第一胎入院催生時未有房所以入普通病房,但生完就上左二等!第二胎一入院就有房唔洗轉!

複式洋房

2019勳章

我是公務員家屬,好好彩7月尾嘅時候係廣華頭等房生bb(emoji)
你係咪產檢已經book左瑪嘉烈喇?

複式洋房

Kristy_22 發表於 19-9-11 20:30
我是公務員家屬,好好彩7月尾嘅時候係廣華頭等房生bb(emoji)
...

乜廣華都有頭等架咩?
駛唔駛入院同佢講想住?

民房

...

係呀, 已經喺瑪嘉烈登記左, 之前d 產檢都係喺瑪嘉烈&健康院做。而家33胎6, 唔知仲可唔可以轉去其他醫院呢?

複式洋房

2019勳章

blackpink 發表於 19-9-11 20:41
乜廣華都有頭等架咩?
駛唔駛入院同佢講想住?

係呀,不過廣華得一間頭等房,入唔入到好睇彩數。其實我早前都有唸過去QE,因為多房,但我打過電話去問,轉過去(emoji)產科要重新再排,時間冇咁快。

男爵府

其實QE未必好囉
我朋友勁剷QE產後

我自己覺得瑪嘉烈唔錯
第二胎都會去返

複式洋房

...

原來廣華都有?幾時request & 點樣同姑娘講架?頭等房係點架?

複式洋房

gunpig 發表於 19-9-11 21:08
係呀, 已經喺瑪嘉烈登記左, 之前d 產檢都係喺瑪嘉烈&健康院做。而家33胎6, 唔知仲可唔可以轉去其他醫院 ...

有都唔好轉啦,你所有檢查記錄都係瑪嘉烈跟開,轉左分分鐘得不償失

仲有如果俾你轉到都唔知到時做咗B鏈未,如果你早一兩週生,分分鐘未通知你結果,如果轉左醫院佢未心咁快check到

複式洋房

2019勳章

MrsBlueBlue 發表於 19-9-11 22:33
其實QE未必好囉
我朋友勁剷QE產後

廣華嘅產後好好,劉醫生、陸醫生、陳醫生、鄭醫生都好細心(emoji)姑娘又好nice(emoji)

複式洋房

2019勳章

tovibb 發表於 19-9-11 22:36
原來廣華都有?幾時request & 點樣同姑娘講架?頭等房係點架?

入院去到產房嘅時候,同姑娘講自己係公務員家屬,問私家房有冇位。如果有位,姑娘會安排。不過廣華得一間私家房,未必一定有得住。住私家頭等房有自己獨立電視、沙發椅、電話、獨立洗手間同沖涼房、洗手盤等等⋯⋯空間仲好大添!餵哺母乳都唔怕尷尬(emoji)

複式洋房

Kristy_22 發表於 19-9-11 22:58
入院去到產房嘅時候,同姑娘講自己係公務員家屬,問私家房有冇位。如果有位,姑娘會安排。不過廣華得一間 ...

即係產後病房先有?產前冇,對嗎?
咁幾多錢一日?係咪無限探病時間?

複式洋房

2019勳章

tovibb 發表於 19-9-12 00:05
即係產後病房先有?產前冇,對嗎?
咁幾多錢一日?係咪無限探病時間?

我產前住過2次,產後住過1次,都係東翼9樓。探病時間同其他病人一樣,下午1-2,晚上6-8,但由於私家房嘅關係,空間極大,大約係平時病床嘅十幾倍,探病嘅親友都可以坐得好舒服。不得不提,除了有獨立設施外,早餐、午餐和晚餐送菜都會比普通病房多。收費係$4xx一日,我生bb,四日三夜,都只係收左$12xx(emoji)

複式洋房

Kristy_22 發表於 19-9-12 11:02
我產前住過2次,產後住過1次,都係東翼9樓。探病時間同其他病人一樣,下午1-2,晚上6-8,但由於私家房嘅關 ...

咁好正喎

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子

未必轉到qe你太遲啦。我個時未夠7個月時去搞qe都吾收週數太大。最後有個姑娘教我叫我去問贊育醫院睇下有無位。所有產檢要去贊育做生時候先去qe生。

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
你已經33週,佢多數唔會比你轉啦

我之前又係無為意去左瑪嘉烈登記左,後期三四個月左右打去QE問可否轉返去,佢叫我fax啲資料過去,不過佢話咩頸皮結購期全部都無,同埋說我唔好轉醫院

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊