3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
小女畢業於大圍某天主教幼稚園,最初覺得佢校舍好大,幼稚園有幾層樓有兩個操場。俾佢吸引左。
但係去到K3. 開始覺得唔對路。中英文生字無溫故知新,每日教個囡寫啲新嘅生字。小貓小狗都未識,就叫佢寫「建設社區源頭減廢」之類嘅生字。仲要佢作句。中英文都係咁。句子結構都未識做咩要作句?每日根本係阿媽同寫佢照抄。K3真正識嘅生字小過20個。佢啲功課想做俾人睇,還是為咗學生發展着想?係浪費左學生嘅時間。家長要花另外嘅時間同佢補充基本嘅語文知識。
於是升小學之前三個月。我要同佢搵補習班。

大宅

2019勳章

依家我個女升左小學,我打開本書問佢,佢竟然識讀七成以上嘅課文。我好奇怪點解你識。仲諗住要同佢死溫爛溫。原來佢話老師會同佢不停咁樣重複再練習。我諗咁先係正常嘅教學方式。

大宅

2019勳章

還有我個女個話老師有時大聲鬧佢地。忘記帶野,唔記得交通告分分鐘俾佢地d老師鬧死。你要真係教好我個女,定係想發洩係同學身上?呢種風氣家長打電話去查詢,或者去學校旅行動作太慢,都會感受到呢種對待。我覺得我個女返學之前好緊張,可能就係呢個原因。

大宅

2019勳章

升左上小學,我發覺我個女冇咁驚青。話學校老師好仁慈,從來都唔會發脾氣。同幼稚園啲老師吾同。我聽到先心痛,原來我同個囡揀咗間錯誤嘅幼稚園。

大宅

2019勳章

以上係我個人觀感。不喜勿插。

大宅

2019勳章

補充想講返,呢間學校對培養學生嘅自理能力,同埋信仰,都不錯。但係語文基礎,同埋老師係壓力之下嘅溝通態度。我認為有問題。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

係咪文禮閣聖X?

大宅

2019勳章

小菜豆 發表於 19-9-12 13:11
係咪文禮閣聖X?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

之前係呢度討論區略有所聞。
同妳講差不多, 學術方面唔足夠應付升小一,
小朋友放學要外補, 雖然係區內出名,
但升小結果不是好理想。
但優點係小朋友都學到紀律品格。

我諗原因係免費幼稚園,
課程跟教育局唔會太深。

我覺得都OK嘅,
幼稚園階段, 主要考慮小朋友喜歡上學,
學術不用放第一位先。

洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

睇嚟呢間學校唔注重學術,注重紀律同信仰多

首頁

尾頁

跳至