1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

我仔成日被啲塵蟎蚤咬 一落雨就會咬 成身都係 有咩辦法解決 有冇藥擦?定買除塵蟎機吸?(諗住買)

洋房

sallychiu86 發表於 19-9-12 09:40
我仔成日被啲塵蟎蚤咬 一落雨就會咬 成身都係 有咩辦法解決 有冇藥擦?定買除塵蟎機吸?(諗住買)
...

依家平日都咬(emoji)

男爵府

sallychiu86 發表於 19-9-12 09:40
...

會唔會係你屋企有木蝨床蝨?
塵蟎正常唔會咬人, 佢哋係食啲人類跌落嚟嘅死皮

洋房

kissapplegirl 發表於 19-9-12 15:01
會唔會係你屋企有木蝨床蝨?
塵蟎正常唔會咬人, 佢哋係食啲人類跌落嚟嘅死皮
...

我都吾知如何咬人應該係蝨既啦⋯⋯我都被咬到全身都係 落雨時犀利啲。但如果係 點處理?照用吸塵蟎機有用嗎?

男爵府

sallychiu86 發表於 19-9-12 22:33
我都吾知如何咬人應該係蝨既啦⋯⋯我都被咬到全身都係 落雨時犀利啲。但如果係 點處理?照用吸塵蟎機有用 ...

夜晚熄曬燈,搵支電筒用信用卡試下喺床褥邊位,床單搵下有無床蝨( 即係木蝨), 如果發現有手尾真係好長,因為佢哋係唔吸血好耐都唔死,繁殖能力強 ,千祈唔好用殺蟲水,因為佢哋散去其他地方搞到成屋都係, 仲會搞到隔離屋都有㗎
你而家試下上網搜尋木蝨嘅資料再試下喺屋企搵下, 吸塵機係冇可能對付到佢哋

大宅

我見過日本有D 塵蟎水噴床, 可以試下

別墅

tequliadot 發表於 19-9-13 15:36
我見過日本有D 塵蟎水噴床, 可以試下

靜係用水唔夠嫁,最好用埋粉
另外要全屋大清一次,床單被輔衣服都最好用熱水浸洗,烈日當空曬下更好,係麻煩但都無計(想當初我屋企人連未著過d新衫都掉左唔少) 做齊哂正常都會無事

Ps:咬到成身都係咁嚴重,咁吸塵機真係唔多有用

首頁

尾頁

跳至