時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 evip 的帖子

昨天的 https://www.mpfinance.com/fin/in ... 68106512422&issue=20190910

有股壇長毛之稱的獨立股評人David Webb今日發文稱,港鐵(0066)車務營運總管黃琨暐今日指出,由於要在公眾關注及乘客私穩之間取得平衡,不能公開8月31日港鐵太子站的閉路電視片段,這是對《個人資料(私隱)條例》(PDPO)的基本誤解。

他解釋,2000年一宗東周刊對個人資料私隱專員公署的案件中,上訴法庭提出,出版商未識別(或者甚至不知道其身份)的人,所拍攝及刊登的照片不屬於PDPO中的「個人資料」範圍內。

David Webb認為,這是一個常識,例如是一個人在街上或會認出一個朋友,或會拍攝朋友的相片,或是他在電視上認出一個朋友,但不代表出版商發布了個人資料,因為相片沒有向觀眾披露他是任何人。另一方面,如果觀眾重新發布相片,再加上識別人物的說明,該名觀眾就發布了他們的個人資料。
David Webb認為,公開片段才符合公眾知情權,即使警方及港鐵有任何考慮,亦不應以「私穩」的藉口不公開片段。他呼籲,警方及港鐵應該公開所有片段,醜陋謠言(ugly rumours)或可以被真正發生的事實所取代。如果香港是美國,傳媒可根據信息自由法(Freedom of Information Act)取得警察隨身攝影機及車站閉路電視片段,但香港仍缺乏該法例。他續稱,相關法例的諮詢於今年3月5日結束,至今未有結果,如果香港有以上的法例,就應該應用在法定機構和公眾交通機構。
港鐵今日收市報46.05元,跌0.65%,成交金額2.68億元。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mlcbb 發表於 19-9-12 10:46
電視直播都可以做呈堂證據, 點會公開左就不能

legal proceedings 係可以好複雜的,d律師會打條片公開過影響判決。
(我唔係大律師)

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

應該公開左就唔可以上庭做証據,其實完晒司法程序,判左案之後再公開都不為過失

大宅

蛋皇哥0127 發表於 19-9-12 11:03
回覆 evip 的帖子

昨天的 https://www.mpfinance.com/fin/instantf2.php?node=1568106512422&issue=20190 ...

我覺得呢個推論只適合於當時MTR內全部都HK人先可以成立

因為唔同國家有唔同私隱條例 歐盟 日本 中國都已經同HK好唔同, MTR係唔能夠知道當時被映到嘅人嘅國籍下,未必夠膽公開全部CCTV

蛋皇哥0127    發表於 6 天前

男爵府

蛋皇哥0127 發表於 19-9-12 10:24
回覆 evip 的帖子

721 佢地有公開
選擇性。

無私顯見私。

男爵府

2019新春慶豚圓

蛋皇哥0127 發表於 19-9-12 10:51
回覆 evip 的帖子

公開名單都不做, 怎服眾?

係,好鍾意此帖回覆的會員。
兩類人,EQ,智商高下立見

珍珠宮

回覆 bopomofo2405 的帖子

係囉~

成日用私隱來講, 根本就吾成立~

大家都只想知真相, 亦沒有任何針對性的動作

珍珠宮

回覆 mctl1995 的帖子

大家都係香港人, 只想看真相嘛

真係吾想比騎劫

男爵府

2019新春慶豚圓

bopomofo2405 發表於 19-9-12 11:11
選擇性。

無私顯見私。

子爵府

2019新春慶豚圓

mctl1995 發表於 19-9-12 11:15
係,好鍾意此帖回覆的會員。
兩類人,EQ,智商高下立見

有d只識用粗俗語言去鬧交,都廢時覆

蛋皇哥0127    發表於 6 天前

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

coolalalala 發表於 19-9-12 10:54
UM.....咁講啦
我老闆屋企俾人爆格, 因為同一座大廈外牆維修連環爆幾間上咗新聞
果幾個單位姓乜, 戶主男定 ...

以前好多case 係報捉了: 陳x文 (跟住就有其他報陳大x)。

現在資訊發達,好容易知道邊座大厦邊幾層樓向某個方向單位的人姓乜,將來有機會俾賊犯案啫。例如: 我扮管理處/電訊商襟鐘,如果嗌得出姓咩,我會防範少d

支持公開傷者資料和傷勢。

男爵府

係屋企就叫私隱,出左街,n咁多個cctv對住你、公眾地方邊有私隱架。
社會上有咁多疑問,點解唔大大方方公開?cut d 相出黎,仲奇怪。

珍珠宮

回覆 Pink_girl 的帖子

我們只想取得公義.. 理性的問題, 建設性的答案

粗言穢語 在這帖不配合

子爵府

2019新春慶豚圓

coolalalala 發表於 19-9-12 11:10
我覺得呢個推論只適合於當時MTR內全部都HK人先可以成立

因為唔同國家有唔同私隱條例 歐盟 日本 中國都已 ...

但外國人身處香港,唔係應該都係要跟香港法例去行事?純粹求知

珍珠宮

回覆 ricky0223 的帖子

yes

大宅

evip 發表於 19-9-12 11:20
以前好多case 係報捉了: 陳x文 (跟住就有其他報陳大x)。

現在資訊發達,好容易知道邊座大厦邊幾層樓向某 ...

我老闆當時好嬲ga, 咁樣俾人公開咗年齡(俾知道佢俾人爆格o既人知)喎......俾你都嬲爗啦
但唔識佢同唔知佢俾人爆格o既人唔會憑住果份新聞知道佢就係事主, 所以唔抵獨個人私隱
佢仲要係有其他國藉, 警方都無問過佢就公開咗, 但我唔知佢個國家私隱條例係點

回返正題, 就算傷者有涉及其他國藉, 只係公開姓氏, 性別, 年齡, 簡單傷勢就已經可以平息部份人疑慮

大宅

Pink_girl 發表於 19-9-12 11:26
但外國人身處香港,唔係應該都係要跟香港法例去行事?純粹求知

私人條例可能複雜啲卦, 我都唔sure, 但如果有外國人資料俾某國家入境處處理先當的話我覺得係以當事人國家條例處理, 咁無理由我去一個國家, 佢政府係亂公開個人資料俾任何第三方的話我會得唔到保障ga ma, 純以我個人理解出發推論

子爵府

ricky0223 發表於 19-9-12 11:22
係屋企就叫私隱,出左街,n咁多個cctv對住你、公眾地方邊有私隱架。
社會上有咁多疑問,點解唔大大方方公開 ...

睇下大家認為咩係公開,交俾法庭或調查機構係可以,但是公開俾新聞媒體和完全公開所有市民都睇得咁啱唔啱?

每個機構在收集和使用Data 都有terms的,如果所有人都可以睇乘客出入記錄,又幾恐怖。至於大家話呢個係特別情況,懷疑打死人喎,咁仲唔睇得? 咁實在要討論和決定咩情況睇得,同咩人睇得咩人唔睇得。

相,係地鐵的privacy policy.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

回覆 coolalalala 的帖子

回返正題, 就算傷者有涉及其他國藉, 只係公開姓氏, 性別, 年齡, 簡單傷勢就已經可以平息部份人疑慮
<<<<<<<-------同意

侯爵府

回覆樓主:

我記得睇過有條片好係張超雄議員係港鐵站叫示威者離開。 好似話咩cctv要上法庭之類的說話, 話咩有程序做野了,叫大家不要膽心, 佢叫啲人比時間咁。

但我自己都不是太過明, 公開相又得, 片又唔得嘅!唔明。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊