時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

康寶琦 發表於 19-9-12 18:40
你呢個係重點。無實際的證據就已經還眼。可以公開的話我都想公開埋721元朗站內全部過程。CCTV應該係最全面 ...

同意你所講。

男爵府

jimliu713 發表於 19-9-12 20:52
係個爆眼女子唔想公開喎

有好多曱甴老鼠搜集民間意見、同看法、我們其實也沒必要答他吧。等佢繼續自我催眠 活糸虛擬世界裹面。厄人先要條件是自己都厄埋

侯爵府

summerDDa 發表於 19-9-12 21:03
有好多曱甴老鼠搜集民間意見、同看法、我們其實也沒必要答他吧。等佢繼續自我催眠 活糸虛擬世界裹 ...

仲自認高質素

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

bopomofo2405 發表於 19-9-12 11:11
選擇性。

無私顯見私。

yes
感覺同爆眼一樣。
應全部公開

大宅

evip 發表於 19-9-12 10:39
721 港鐵有公開嗎?
定係新聞片段來的?

X2

子爵府

jimliu713 發表於 19-9-12 20:52
係個爆眼女子唔想公開喎

我知呀,我下面咪答左囉,指摘人前唔該睇晒先啦

子爵府

kck811 發表於 19-9-12 10:28
個人覺得,為了釋除公眾疑慮,cctv 絕對有必要公開. 還原真相,避免事件再發酵落去、如果我是當天在場者, ...

班暴徒唔講道理, 冇人性.
鐵一樣的事實, 它們都可以話係錯的.

大宅

evip 發表於 19-9-12 13:54
初初以為呢個post 可以認真傾下私隱條例的運作與局限,點知又是"你有可疑,開條片俾我睇"。
咁將來大家鬥做 ...

我覺得其實律師通常比意見係會包含好多風險評估:

而律師評估風險主要應該係mtr潛在違反私隱條例,又民事訴訟⋯告港鐵違反私隱(同個盲眼女一樣,依家話警方侵犯她私隱,提出訴訟)

同埋公開之後,條片可能會有機會比律師拿在手上,對證據的公平公正有質疑(當然都會有人講唔會)但事實上律師係會用不同方法去說服法官接納他為犯罪者脫罪所舉列原因,而疑點利益歸於被告係香港法治精神⋯寧縱毋濫⋯但係法官係唔係個個pt都接受?有案例是否代表一切?尼地就真係由法官去判斷(記住法官都只係一個人⋯)

更主其事就係因為知道mtr唔會公開段片,先可以製造疑點⋯令故事繼續⋯

公爵府

Think_Thank 發表於 19-9-13 00:37
我覺得其實律師通常比意見係會包含好多風險評估:

而律師評估風險主要應該係mtr潛在違反私隱條例,又民事 ...

有道理,thanks

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

cctv是私隱, 冇特别理由警方或商户可不公開, 而公開片段中的人物証據, 不可再做呈堂證供(被辯方律師挑戰先入為主), 播左cctv,變相放生暴徒

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小草子 發表於 19-9-12 22:45
班暴徒唔講道理, 冇人性.
鐵一樣的事實, 它們都可以話係錯的.

其實大家都企在「我」立場去出發、如果能夠退一步,停一停想一想,或者就不會去到現在局面! 求同存異,和而不同!錯的不管是暴徒 或是黑警 ,公平公正接受法律審判! 社會氣混亂、政府更加要讓真相顯示、平息風波 !政府呢點做得不湯不水、令傳言愈演愈烈 、 絕對要負上最大責任.

公爵府

kck811 發表於 19-9-13 09:15
其實大家都企在「我」立場去出發、如果能夠退一步,停一停想一想,或者就不會去到現在局面! 求同存異,和 ...

係,無論黑衫、白衫、制服,犯罪就拉去審。希望法官公平審訊。現在已有聲音法官偏頗,法官係時候要避免同罪但太不同的判斷了。
另外,你可否講下政府可做d乜幫助平亂局和顯真相?

男爵府

evip 發表於 19-9-13 09:42
係,無論黑衫、白衫、制服,犯罪就拉去審。希望法官公平審訊。現在已有聲音法官偏頗,法官係時候要避免同 ...

"法庭偏頗"呢4 個大字, 恕未能認同, 我只能尊重及支持所有保障HK司法獨立的各位司法機構職員, 亦希望基本法內所提及的監督機制不會被衝擊

是否偏頗的爭論就等同相信世上是有上帝還是有佛祖一樣, 各人都會有自己取向, 亦有不同程度之取向, 不必爭"R",希望你不會感到冒犯

至於政府可以做乜平亂局, 我亦未有能力回答, 但執法者, 當權者應該心中有數

大宅

coolalalala 發表於 19-9-13 11:04
"法庭偏頗"呢4 個大字, 恕未能認同, 我只能尊重及支持所有保障HK司法獨立的各位司法機構職員, 亦希望基本 ...

你說得很對,所以同樣邏輯希望可以apply落警方是否使用"過分武力"
我只能尊重及支持執法同維持治安的警察能夠依法執法。

是否過分武力的爭論,就如同你所說的宗教信仰,個人有取向及不同程度之取向,也無須爭論,望你不要覺得冒犯

凡事如果盡量能以同一標準思考,自然可以避免極端性的思維。

只是說易行難~畢竟我們只是人,不要把人看得太完美……

大宅

evip 發表於 19-9-13 09:42
係,無論黑衫、白衫、制服,犯罪就拉去審。希望法官公平審訊。現在已有聲音法官偏頗,法官係時候要避免同 ...

法律永遠站在有錢人的背後,只有對他們或許才有公平……畢竟法官也是人,是人就很難敵過人性。

我自己曾經身陷官非,才更加深感所謂的公平公正不過是一種宣傳的錯覺。普通老百姓平民安分守己,遵守社會法規,這才是社會安定的最大因素。

更多時候,並不是不知道這些現實,而是生活在集體社會,就需要尊重及遵守這制度下的規則及設計。

香港已經變成國際政治角力布局裡面的戰場……下至普通市民,上至司法機構,警察是磨心~警察撐不住的話,大家就準備一起承擔後果

現在的判刑,只是讓我更擔憂未來的不確定性。法官到最後每個都有能力拍屁股走人,賠上的只是普通香港市民 [smi

首頁

尾頁

跳至