夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

LeeGill 發表於 19-9-12 22:49
一直都有討論 大家都奢望改變倒對方最後搞成咁

如果吾想分又吾想屈服,就要接受long d 既家庭生活
咁要睇下你地接吾接受到
移民生仔等等真係生命至top大事之一,我吾會比自己有遺憾亦吾想成為對方遺憾所以一定要志同道合。

男爵府

LeeGill 發表於 19-9-12 10:55
總之老公點都唔會走
擺在眼前.香港的未來不會好.
移民就冇左個老公.要重新開始

其實都搞得移民都會花一筆錢,不如畀細路讀國際學校再買個好啲嘅醫療plan,點都好過兩公婆分開

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

little_angels 發表於 19-9-12 09:33
乜原來婚姻是這麼兒戲,唔移民就分?太可笑了

我都冇諗過樓主呢個問題可以係問題,基本上一般人都一定覺得自己配偶比生活環境重要嘛? 自己老公係自己揀的噃,有感情的噃,為左生活環境放棄一個親人? 唔係呀嘛? 再講,香港又唔係北韓,又唔係冇得食冇自由,差到真係非移民不可連老公都唔及咁重要? 嫁雞隨雞,嫁狗隨狗,唔通真係一個人去移民你一定會開心d?

複式洋房

總之老公點都唔會走

我同你相反,我老公想走但我唔想,最後大家係分開。

複式洋房

總之老公點都唔會走

我之前也是同你情況差不多,但比多d時間跟老公溝通,可能會改變他

禁止訪問

大宅

LeeGill 發表於 19-9-12 22:47
你指返香港公立?因為親人大病睇公立經驗好差.好多基本野 都要爭取餐死先有 甚至延誤用藥 仁濟呢間野直程 ...

真係咁差?我有親人上年亦確診癌症,佢都係公立醫院睇,但成個過程都好快好順暢,而且如果負擔唔起藥費,有社工同埋撤瑪利亞基金支援,佢而家已經重投社會工作了
我自己亦不願移民,人離鄉賤,非不得已都唔想離開

複式洋房

回覆 LeeGill 的帖子

我都係一個唔願走既老公,嘈過好多次,已經唔想再嘈。我唔係唔想走,只係唔想咁早走。想等小朋友小學完成左先走。

別墅

移民都係為頭家好,但如果離婚,子女冇左爸爸,頭家散了,又值唔值得呢。了解下佢唔想移民既原因,一人讓一步,辦法總比困難多

複式洋房

總之老公點都唔會走

樓主 如果你已經有子女 你要衡量下值唔值得因為移民意見不同就分開。
唔計你自身情況,個人覺得如果一個人擔心香港未來會被大陸一國一制,其實拎多個發達國家居留權都係一件好事,多個選擇嘛。
假如香港可以繼續維持一國兩制固然係福地,萬一唔得,就要諗清楚自己接唔接受到。畢竟到時想走就未必走到。

其實講到尾,大陸有乜可怕?
無野嘅, 只係好多野喺全世界用到/接觸到, 大陸用唔到咁姐。例如fb, tweeter. whatsapp, google, uber, 反共文字和某部份文字(被和諧), 法治,集會自由,新聞自由...等等

而大陸比其他地區先進的包括: propaganda,集中營,勞改制度,仲有最新出爐的社會評分制

複式洋房

muimuimui91 發表於 19-9-16 14:27
樓主 如果你已經有子女 你要衡量下值唔值得因為移民意見不同就分開。
唔計你自身情況,個人覺得如果一個人 ...

如果你老公純粹出於想安定唔想走出comfort zone 心態,你可以叫佢諗清楚:佢而家係賭緊香港未來唔會被一國一制所影響

如果你老公認為用唔到西方國家嘅野無所謂,又覺得自己唔介意/唔會用到大陸獨有特色產物:咁就講多無謂/晒氣了,你可以只諗自己未來想點

伯爵府

2018復活節勳章

總之老公點都唔會走

我老公都係..可能家人係香港啦.

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

你有無朋友已經移大左民?
你真係覺得外國好~~

我有朋友... 係澳洲.....撞車
醫院裡的骨科醫生放了大假....佢等左3日先有得見醫生
連止痛藥都未必肯俾你食...

我朋友是土生土長的澳洲白人

大宅

gg_candy 發表於 19-9-17 10:44
我老公都係..可能家人係香港啦.

我已經登六又回覆單身拾幾年?細細個捱到今日,見盡人生百態人情冷暖!我冇本事走了但是:我想下一代子孫可以有机會離開!去讀書不要再會來想辦法留低!

大宅

樓主係有小朋友嗎?
如果有,我讚成移民。
你可以list 晒移民既好處同唔好處出黎。如果你發現好處可以cover懷處時,就走吧!
我自己都打算移民,主要為小朋友,老公初初都有猶豫,但我同佢講,當有左小朋友時,你要諗既唔係自己,係個細路,移民會有好多懷處,但在我黎講,單單讀書一樣已經係完勝香港了,就係尼一樣我就決心會移民,尼一個好處我覺得已經cover到其他懷處了。

洋房

根媽媽 發表於 19-9-17 11:46
樓主係有小朋友嗎?
如果有,我讚成移民。
你可以list 晒移民既好處同唔好處出黎。如果你發現好處可以cover ...

好簡單咁問
香港如果你有能力比佢讀國際
仲移嗎

大宅

LeeGill 發表於 19-9-17 13:01
好簡單咁問
香港如果你有能力比佢讀國際
仲移嗎

係香港讀國際學校唔係有錢就得。首先,學校大部分學位留晒比有外國護照的學生,如果你冇外國護照基本上可以byebye。
外國護照大約3個人爭1個學位,香港人係60個爭1學位!

移民外國,除左讀書好過香港外,花幾年時間拎多個國籍我覺得值得!如果只係兩公婆真係留返係香港算,但為左個細路又唔同講法。

洋房

根媽媽 發表於 19-9-17 13:21
係香港讀國際學校唔係有錢就得。首先,學校大部分學位留晒比有外國護照的學生,如果你冇外國護照基本上可 ...

原來競爭咁大
Thanks for your info

大宅

LeeGill 發表於 19-9-17 13:23
原來競爭咁大
Thanks for your info

所以好好諗下,有機會就唔好放棄,試過唔啱,真係好唔習慣,咪再返香港囉!
有幾多人千方百計都想走都走唔到,你有機會就真係好好諗下。

大宅

anonymousdcdc 發表於 19-9-16 11:19

我都係一個唔願走既老公,嘈過好多次,已經唔想再嘈。我唔係唔想走,只係唔想咁早走 ...

如果你立心會走,早走好過遲走,小朋友越大過去外國係越難適應

首頁

尾頁

跳至