想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
昨天醫生講返amh報告我聽,好開心因爲我以爲自己唔再fertile因為我從小周期都長,38-42日。我7年前生左個女而家想生多個所以去check up。醫生同我檢查話ok但要check amh至知我仲生唔生到。我37歲喇!

好彩我生活好健康,早睡早起,有做運動,有食supplement同有看中醫同針疚。我amh有5.6,比同齡算後生但醫生話我要快因爲佢話個指數可以跌得好快。我試左兩個cycle,佢話試多3個,唔得便做一次iui先!同埋佢話快d check埋老公d精子咁至知對方有無問題。

我聽d jm講話iui success rate好低,其實係咪應該3個cycle唔得直接做ivf呢?希望大家俾d意見我,我呢排都緊張啊!

別墅

LamLum 發表於 19-9-12 11:46
昨天醫生講返amh報告我聽,好開心因爲我以爲自己唔再fertile因為我從小周期都長,38-42日。我7年前生左個女 ...

咪試一次iui lor ,冇壞,又容易又快
唔得先ivf

別墅

快d check你先生嘅精子先啦
如果精子形態差,活動力弱嘅話,iui成功機會都頗低.........
如果先生精子靚仔,咁就緊係iui,平咁多

大宅

xanexane 發表於 19-9-12 12:52
快d check你先生嘅精子先啦
如果精子形態差,活動力弱嘅話,iui成功機會都頗低.........
如果先生精子靚仔 ...

知道!多謝你意見

大宅

babybaby69 發表於 19-9-12 12:37
咪試一次iui lor ,冇壞,又容易又快
唔得先ivf

係咪都要打針?

別墅

LamLum 發表於 19-9-12 13:13
係咪都要打針?

iui 都要打針架

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

昨天醫生講返amh報告我聽,好開心因爲我以爲自己唔再fertile因為我從小周期都長,38-42日。我7年前生左個女 ...

讚成直接ivf 咪嘥時間
iui 得10-15%

大宅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

IUI 成功率比自然多15%左右。如果你老公嘅丁丁無問題,又唔想花太多錢做IVF,可以試一次。

但如果,一次唔成功,都要盡快做IVF。原因是,你AMH無問題,比一般人幸運。理論上抽卵數目比同年嘅會好。但AMH保證唔到卵子質素。即係話,十粒卵抽出黎有幾多粒成到孕?過到Day 3 or Day 5唔知。如果高齡,好多時染色體會容易出現問題。生出黎嘅BB有問題機會會大啲,同樣都因為咁有機會著床唔到。所以醫生會建議做埋PGS過關嘅胚胎先植入,增加個成功率。

現時幾個位要留意:
1)你老公丁丁質素
2)你卵子質素
3)AMH可以跌得好快
4)會唔會有染色體問題
5)其他隱藏問題:血栓問題、凝血問題等。

大宅

SWML 發表於 19-9-13 14:11

IUI 成功率比自然多15%左右。如果你老公嘅丁丁無問題,又唔想 ...

多謝你!好好的analysis!我下星期會再見醫生,到時再問清楚佢應該點做。

大宅

LamLum 發表於 19-9-13 20:19
多謝你!好好的analysis!我下星期會再見醫生,到時再問清楚佢應該點做。
...

希望可以幫到你啦。基本檢查做咗先

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊