嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

英國CARUN 皇牌全效萬用膏及精華舒緩修護油

自雙寶Chip n Dale 出世後滿一個月,就開始出濕疹,主要出的地方是面部及手背(因為仔仔吃手很嚴重)。醫生說要加強補濕,而本人也試過替BBs塗過不同的補濕產品,連醫生處方的「診所專賣」配方都試過。還是沒有改善。而且每次塗,BBs 都哭得很利害。濕疹 + Lotion + 淚水…BBs的臉一定好痛….真的寧願出濕疹的是自己。

到BBs 約3個月大時,醫生說除了塗補濕外,還開了類固醇。醫生說藥膏的類固醇含量很低,可以放心使用。BB才3個月大,便要塗類固醇,作為媽媽必定會憂慮,擔心使用類固醇是否會對BBs有不良影響。但醫生既然處方,我們也理應要相信醫生的專業。

仔仔塗類固醇後,濕疹第二天便有好轉。但停止塗類固醇,濕疹又會復發。雖然類固醇含量極低,但每天使用,也不是辦法。在BBs 9個月大左右,機緣巧合下,找到CARUN。先是試用了萬用膏,質地和凡士林差不多,塗在臉上,的確有「黐立立」的感覺。但想不到,轉眼已經被皮膚吸收(有濕疹人仕,皮膚是極度乾燥),而且BBs 並沒有因為塗上萬用膏而大哭。於是不斷重覆塗上。過了幾天,仔仔的濕疹真的有所改善。之後我再試用修護油。在BBs洗澡後,用毛巾輕輕印乾身體,在皮膚略濕時,塗上修護油,過一陣,修護油就被皮膚吸收。皮膚變得很滑溜。

修護油還有另一個用法,可把幾滴(個人會滴5滴的修護油)修護油滴在洗澡水中,修護油便會付在BBs的身上。到抹身後,皮膚就會變得很幼嫩﹗這個方法比較方面。

起初,BBs 還是有同時使用類固醇,但次數已慢慢減少,到現在剛滿2歲,已經沒有再塗類固醇了。

起初選用CARUN的產品,只是因為網上的一段片段,有一位媽媽分享用後感受,便竹月覺得很神奇,就買了給Chip n Dale試 (回想也覺得自己很大膽)。Chip n Dale用後,濕疹的確有所改善。於是,也本著好奇心,上網做了資料搜查。

CARUN成份中用上一般濕疹產品比較少有的大麻籽, 內含天然大麻籽天然活性萃取成份Cannabinoids (CBD), 有助改善濕疹破損皮膚, 有效保濕, 舒緩敏感泛紅和痕癢, 對舒緩皮膚問題, 恢復皮膚健康有幫助。

還有,CBD具有抗炎鎮痛、抗菌的特性及皮膚自我修復的功效。因此,使用初期,皮膚有機會泛紅,但幾天後,泛紅的問題會漸漸減退。這修復皮膚功效,也能預防及改善妊娠紋出現

回覆 michu_mic 的帖子

Hellomichu_mic, 感謝媽媽的分享! 除左要幫BB注重皮膚保濕外, 沖涼時要注意唔好用太熱既水, 選用性質溫和既沐浴露, 清潔身體時唔好大力磨擦呀
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-13 12:46
回覆 michu_mic 的帖子

Hellomichu_mic, 感謝媽媽的分享! 除左要幫BB注重皮膚保濕外, 沖涼時要注意唔好用 ...

謝謝提醒(emoji)(emoji)‍♀️, 可幸他們的濕疹已大有改善(emoji)(emoji)(emoji)希望秋天時,濕疹不會變得嚴重(emoji)(emoji)

別墅

回覆樓主:

請問喺邊買到 ?

michu_mic 發表於 19-9-13 18:50
謝謝提醒(emoji)(emoji)‍♀️, 可幸他們的濕疹已大有改善(emoji)(emoji)(emoji)希望秋天時,濕疹不會變得 ...

唔好客氣,BB濕疹已大有改善好好呀 皮膚角質層比成人薄,天氣變化/乾燥會令BB皮膚失去水份,勤D仗形成屏障作用架,隔3-4鐘做一次保濕,形成皮膚屏障作用,都有助預防濕疹架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

知道!多謝你既意見(emoji)

大宅

michu_mic 發表於 19-9-12 15:37
英國CARUN 皇牌全效萬用膏及精華舒緩修護油
自雙寶Chip n Dale 出世後滿一個月,就開始出濕疹,主要出的地 ...

萬用膏邊度買到?

子爵府

回覆樓主:

請問邊度買?

別墅

我個女試過好多不同的濕疹藥膏, 但估唔到, 最後醫好, 係用非洲黑皂沖涼, 沖咗10幾日, 已經開始消失咗好多, 一個月後, 差唔多好晒, 早知非洲黑皂仲涼咁有效, 我就唔用類固醇藥膏啦

子爵府

2018復活節勳章

mamababy9638 發表於 19-12-13 19:21
我個女試過好多不同的濕疹藥膏, 但估唔到, 最後醫好, 係用非洲黑皂沖涼, 沖咗10幾日, 已經開始消失咗好多, ...

請問有無相?

別墅

nownowma 發表於 19-12-17 22:14
請問有無相?
你要甚麼相?

子爵府

2018復活節勳章

mamababy9638 發表於 19-12-17 22:56
你要甚麼相?

非洲黑皂

別墅

nownowma 發表於 19-12-18 00:09
非洲黑皂
一舊有排用

子爵府

2018復活節勳章

mamababy9638 發表於 19-12-18 11:42
一舊有排用

請問邊度買? 咩牌子?

別墅

nownowma 發表於 19-12-18 17:08
請問邊度買? 咩牌子?
我試過幾款不同牌子, 不過最緊用呢款感覺舒服啲, 我pm 資料比你啦參考下!

子爵府

2018復活節勳章

mamababy9638 發表於 19-12-19 13:45
我試過幾款不同牌子, 不過最緊用呢款感覺舒服啲, 我pm 資料比你啦參考下!
...

好呀! 謝謝你!
呢期阿仔皮膚好痕 r 到損
塗cream 加凡士林 時好時壞 好心痛

別墅

nownowma 發表於 19-12-19 14:13
好呀! 謝謝你!
呢期阿仔皮膚好痕 r 到損
塗cream 加凡士林 時好時壞 好心痛
我完全明白你感受, 我個女都係過來人, 見到個心真係痛到不得了,
不過而家用咗後, 好返晒, 個心都舒服啲, 寧願自己有事都唔想佢辛苦

子爵府

2018復活節勳章

mamababy9638 發表於 19-12-19 14:22
我完全明白你感受, 我個女都係過來人, 見到個心真係痛到不得了,
不過而家用咗後, 好返晒, 個心都舒服啲, ...

係咯
寧願自己濕疹
小朋友好難忍住唔r

別墅

nownowma 發表於 19-12-19 14:24
係咯
寧願自己濕疹
小朋友好難忍住唔r
係呀,希望幫到你啦, 快啲好返呀

複式洋房

回覆 nownowma 的帖子

我都想知!