6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

bb 連續發燒唔退,入私家醫院定政府醫院好?純分享
我bb啱啱10個月,持續高燒,退燒,又高燒,冇經驗嘅情況下入咗政府急症,入去等左20分鐘左右就見醫生,之後照肺,照x光足足等咗2小時
全程預4.5小時 先走得

淨係開咗退燒藥,沒有滴鼻塞,沒有止咳,食左1日,又高燒過,40度,又返急症,住咗2晚醫院,開頭懷疑係中流感,快速測試冇中流感之後就打去私家問有冇兒科病房,如果有就轉醫院,但walk in情況下係 爆兒科病房,如果係私家門診睇完再入院反而會有房

政府已經叫安排得好,住二人隔離病房,但隔音太差,1個bb喊完到第2個又嚟料,夜晚冷氣得18度咁,得1位陪bb訓,最慘係bb訓bb車同手抱先肯訓,死唔訓床,媽媽完全冇得訓

結論,如果有買保險嘅媽媽首選入私家醫院先,首先佢冇限時間探病,冇限人數探病,私家有床俾大人訓,政府係一張貴妃椅,環境好窄,夜晚長明燈好光,完全休息唔到

洋房

今日可以渡假返屋企,明早覆診,希望可以順利出院

複式洋房

其實如果政府都可以安排到兩個人一間房都已經好好喎

複式洋房

BerryMa 發表於 19-9-13 15:04
其實如果政府都可以安排到兩個人一間房都已經好好喎

因為發燒要隔離,所以先係二人病房咋,但出出入入開門關門都好嘈

男爵府

2019新春慶豚圓

dv-1023 發表於 19-9-13 15:26
因為發燒要隔離,所以先係二人病房咋,但出出入入開門關門都好嘈

我都試過bb住三晚政府醫院, 嗰陣發高燒keep住39度以上,連續燒都冇退過,一燒就比退燒藥,訓隔離病房,但有5張床,其他病床既bb一係腸胃問題又痾又嘔,一係就咳到癲又打黑痴既呼吸道問題, 有啲就係尿道炎發高燒, 總之成間病房都係發燒嘅人住,幸好bb淨係玫瑰疹冇比人傳染其實病菌, 之後因為發現出玫瑰疹退燒就可以出院了, 我問過朋友其實私家醫院張大人床都係有限時, 大約都係晚上十點到朝早六七點就要收床, 除非你幫bb買嘅保險plan係保額好高,可以瞓私家單人病房, 否則你入私家醫院都係幾個人一間房

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

kissapplegirl 發表於 19-9-13 18:28
我都試過bb住三晚政府醫院, 嗰陣發高燒keep住39度以上,連續燒都冇退過,一燒就比退燒藥,訓隔離病房,但 ...

玫瑰疹唔需要入院
我女7個月都試過燒咗兩日,有晚燒到40度
即刻去急症,醫生檢查完話無發炎徵狀,可能玫瑰疹,開退燒藥就走得
醫生提我退燒藥唔好一發燒就食,如果高燒先食令bb無咁辛苦
果然第二日bb就出疹,無食退燒藥都退晒燒
好彩遇到個好醫生
醫院又特別多病菌/病毒,如果小朋友住院真係好易感染到其他病菌/病毒

洋房

想問下你地係咪bb發燒入院都要抽血檢驗?我見姑娘抽血抽成15分鐘,整到我女兩隻手都腫曬,有成五六個針窿好誇張

洋房

我估私家病房冇政府病房咁嘈呱,二人隔離病房其實巳經好好,但係好應聲,連隔離病房傾計唔係好大聲都聽到

男爵府

2019新春慶豚圓

秋天與楓葉 發表於 19-9-14 09:58

玫瑰疹唔需要入院

個陣呀仔感冒未清晒,食完退燒藥幾個鐘就燒到40度,不停燒,有諗過係玫瑰疹,但真心好驚佢有咩事,佢天性又得一個腎好驚佢發炎,保險買唔到所以無去私家,急症室醫生唔比我走呀,留院其間醫生都做左好多檢查,咁到出疹當日先確認係玫瑰疹,所以無得唔留院

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊