自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

直接同老師講都係跟返身分證個名, 唔想咁混亂.

男爵府

emma_kapo 發表於 19-9-12 18:17
問題就係根本tai man唔係佢個名呀,可以叫大文但唔係tai man呢個拼音囉

我會講。明明無Tai Man ,點解要作上去?

如果練習簿係英文,名稱應該寫上Peter CHAN

如果練習簿係中文,名稱當然係陳大文(無需要寫英文)

水晶宮

要同學校講清楚, 你小朋友名得兩個叫法: 陳大文 or Peter Chan

公爵府

emma_kapo 發表於 19-9-12 18:11
小朋友英文名叫peter chan陳大文,無併音tai man,某科老師堅持要求小朋友係簿/作業/書上要寫chan tai man ...

我覺得你可以同老師講,如果小一,冇la la要串多兩個拼音字wo, 幼稚園唔係咁的話,小朋友會好confused
話説我中一時有同學又係咁,但佢係自動寫埋拼音,點知英文miss同佢講你個名唔係咁串,要佢以後寫番Peter Chan跟身份證

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我仔學校都有,不過係普通話科,咁我又冇所謂,當學下個名普通話拼音囉!

伯爵府

小朋友英文名叫peter chan陳大文,無併音tai man,某科老師堅持要求小朋友係簿/作業/書上要寫chan tai man ...

如果某科老師唔係班主任,
可能佢真係唔知小朋友個寫法係跟左身分證
佢只係以為佢唔識寫
建議你直接打電話去講番
唔好寫信了,太慢,佢睇完又係要致電回覆你,
佢唔覆返你,你又心思思唔知佢明唔明!

最直接打電話去,
佢即時俾到處理方法你

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

會同老師反映番證件無中文名譯音,依家啲小朋友好多都係咁,都好普遍,老師點解會一定要人寫埋中文名譯音

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

估唔到老師唔知出世紙可以冇拼音英文名

我會打去學校澄清,又唔係投訴,最緊要說話態度既遮

琥珀宮

會唔會老師唔知道英文名冇拼音?扮唔知咁同老師講,話怕小朋友寫錯英文名

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Chowying 發表於 19-9-12 18:21
我明樓主講咩, 即係佢出世紙上面嘅英文名同中文名拼音係唔一樣嘅

我明,我姨甥女都係咁
但大文英文拼音,其實問題不大

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

heilok 發表於 19-9-12 18:29
普通小學好少用英文名。當班長派簿時見到peter chan, 未必資係邊個,所以老師想用chan tai man. 而且,老師 ...

係 可能老師都係方便其他同學仔,收或派功課!

伯爵府

我會同老師講。我d細路都係有中文名但無英文拼音。英文名就係得英文名同姓。如果攞出世紙都無咁嘅要求,我覺得學校都唔可以要求。我對名睇得好重,家長當初改名特登唔加中文名拼音一定有自己原因。學校應該要respect。

子爵府

應該講, 可能老師唔知道佢英文名無tai man, 你解釋返比老師聽

子爵府

我會直接同老師講. 我小朋友有同學仔係咁。 老師會跟佢身份證,唔會加d野比佢。

大宅

我小朋友p.3試過
我女好直接同老師講佢冇拼音
老師話:點會冇
我女直接拎手冊比老師睇就解決了

珍珠宮

emma_kapo 發表於 19-9-12 18:20
就係囉!所以先嬲呀!

我明呀,我兩個仔都係無中文拼音,都試過有老師硬要佢加中文拼音。

我仔會同老師講佢無中文拼音,如果老師堅持,我會同學校反映, 因為真係有文件係出錯個名(硬加英文拼音)

水晶宮

畀面勳章

影印出世紙俾老師睇! Peter chan 點會影響派簿?全班有同名同姓?
我明白樓主點解唔開心!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

babynetnet 發表於 19-9-12 18:47
我明,我姨甥女都係咁
但大文英文拼音,其實問題不大

唔係啩, 點會問題不大呢

人哋個名唔係咁樣就唔係㗎喇
總有離別的時候

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

堅持唔寫!
放下自在

男爵府

樓主我明白你,我仔都無拼音,如果係我都會要求跟返身份證個名,唔會自己作個拼音。

首頁
12345...6

尾頁

跳至