家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,11月我堂妹結婚我已經收到帖,我單親媽媽一個仔仔五歲,到時應該俾幾錢人情呢,請各位JM解答,謝謝(emoji)!

複式洋房

減肥 發表於 19-9-12 18:15
如題,11月我堂妹結婚我已經收到帖,我單親媽媽一個仔仔五歲,到時應該俾幾錢人情呢,請各位JM解答,謝謝(e ...

我堂妹擺喺酒樓,觀塘鱷魚恤2樓嗰間譽宴

男爵府

如題,11月我堂妹結婚我已經收到帖,我單親媽媽一個仔仔五歲,到時應該俾幾錢人情呢,請各位JM解答,謝謝(e ...

當然要做人情送禮,
睇下堂成點? 是否經常有來往果一種?
如果比較生疏既話,就照公價人情,
否則都離唔開一千以上。
(我唔知現公價多少?)
我一向送禮係隨心的,但唔算失禮,
因為都係一次性。見仁見智 !

子爵府

呢啲場合帶埋個仔去,如果好少聯絡就一千蚊, 如果感情好好,兩千蚊冇得走

複式洋房

baby668 發表於 19-9-15 15:16
呢啲場合帶埋個仔去,如果好少聯絡就一千蚊, 如果感情好好,兩千蚊冇得走
...

一年新年先見一次,新年都有派利是比佢同佢男友,見到我都無叫聲家姐!

別墅

減肥 發表於 19-9-15 15:21
一年新年先見一次,新年都有派利是比佢同佢男友,見到我都無叫聲家姐!
...

呢個情況我會睇啊爸啊媽有無叫一定要去,如果可以我會俾500/1000話不得閒去就算。。咁大班親戚一定問到傻。。

公爵府

牛年勳章

減肥 發表於 19-9-15 15:21
...

現代唔計較喇! 不過, 如果介意, 就唔好去了, 費事到時她, 唔叫妳妳又唔開心, 俾左人情, 已經赤赤地, 仲要谷氣

複式洋房

CMMANDY 發表於 19-9-21 22:24
現代唔計較喇! 不過, 如果介意, 就唔好去了, 費事到時她, 唔叫妳妳又唔開心, 俾左人情, 已經 ...

我發覺現代啲靚妹靚仔見到長輩都唔識叫聲,堂家姐啊,姨媽咁嘅!

公爵府

牛年勳章

減肥 發表於 19-9-21 22:26
我發覺現代啲靚妹靚仔見到長輩都唔識叫聲,堂家姐啊,姨媽咁嘅!

要明白, 唔係父母唔教, 係年青一代, 真是唔覺得耍叫, 只是想從自己的心, 現代的時勢, 已經知道, 要自己看開, 叫左唔叫, 也影響唔到我的

複式洋房

CMMANDY 發表於 19-9-21 22:33
要明白, 唔係父母唔教, 係年青一代, 真是唔覺得耍叫, 只是想從自己的心, 現代的時勢, 已經知道, ...

係嘅

公爵府

牛年勳章

減肥 發表於 19-9-21 22:37
係嘅

錫自己多一d , 唔好太為人而做, 做自己想做的事, 祝福妳

複式洋房

CMMANDY 發表於 19-9-21 22:44
錫自己多一d , 唔好太為人而做, 做自己想做的事, 祝福妳

多謝你我未生BB之前都係為自己多啲諗自己多啲,生左小朋友之後就唔係咁嘅諗法,成日要為咗佢犧牲好多嘢,犧牲陪佢嘅時間,陪佢做功課,送佢返學放學,以前唔煮飯嘅而家餐餐都要煮日日煮兩餐添,都可以叫冇乜自己私人時間!而家好似埋沒自我咁

公爵府

牛年勳章

減肥 發表於 19-9-21 22:48
多謝你我未生BB之前都係為自己多啲諗自己多啲,生左小朋友之後就唔係咁嘅諗法,成日要為咗佢犧牲 ...

唔容易, 當媽媽, 真是唔係咁簡單, 孩子健康, 我們仲可以睡到一場好覺, 妳的付出, 囝囝係知的, 每一個人也是個體, 唔應該為人而無左自己, 咁下去, 囝囝也會有壓力, 因為他耍背負著, 妳的期望, 5 歲孩子, 他耍上學, 這個時間, 係妳自己的, 去做d 自己興趣的事, 睡番2 小時, 好好休息, 也好呀! , 辛苦妳了, 有煩惱找相信的人傾多d 計, 或者上bk, 傾下講下, 原來有好多人陪我, 我並不孤單

首頁

尾頁

跳至