想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我29歲,amh得1.4

6月1日 (Day 2),去初診,照得3個基礎卵泡,翁醫師開咗微剌激方案

經過3個月養卵,8月28(Day2)照卵竟然有14個,覺得自己做的野無白費

Ubiquinol Co-Q10 400mg
FH Pro
肌醇 4000mg
D3 4000iu
Dhea 75mg
葉酸 500mg

一星期三次黑豆魚湯
一星期二到三次運動,瑜珈,trx,HIIT
晚晚浸腳
中醫每個月食3個星期中藥
每星期針灸兩次

Day 2 開針

Day 5主動send email 2次問佢地之前翁醫師開的微方面夠唔夠我14粒卵,講明唔介意飛去一轉如果要拎藥,係佢地2次話唔使

別墅

hyperbinbin 發表於 19-9-12 19:51

6月1日 (Day 2),去初診,照得3個基礎卵泡,翁醫師開咗微剌激方案

Day 7同Day 9照,就已經有幾粒特別大,其他正常,在Day 9時已經問愛群使唔使分2次抽(預先請定假),佢唔答呢條問題,叫我再照,同一日我無再追問

Day 10已經有3粒1.9以上,我再問佢使唔使抽2次,佢轉咗打黎叫我當晚凌晨打2枝破卵針,話Day 12抽

Day 11回診,佢話得1粒夠大,得1.73,要分2次抽,Day 12抽1.73嗰粒,其他再試抽。第二次抽是在Day 14。我默默接受,同gpmate研究完係覺得香港醫生mark錯,但我自己覺得係走咗嗰3粒1.9,無從稽考

Day 12第一次抽,抽得2粒。翁叫我養到Day 5加pgs,都聽他的。抽完見姑娘,話轉Day 15抽,有點懷疑點解唔係原定的Day 14抽第二次

別墅

hyperbinbin 發表於 19-9-12 19:52
Day 7同Day 9照,就已經有幾粒特別大,其他正常,在Day 9時已經問愛群使唔使分2次抽(預先請定假),佢唔答 ...

Day 13,抽2粒得1粒受精,預咗,晚上再打2枝破卵針

Day 14回診,翁話10粒sizes非常好,但佢連係超聲波機mark都無mark sizes,所以姑娘無野寫到落紙,佢話驚排出,叫我打防跑卵針,當然聽他的,懷住開心的心情等Day 15的來臨

Day 15第二次抽,係未入手術室前,有位馬醫師話得返6粒,我已經晴天霹靂,打咗針都無咗4粒。入到房換衫,等咗好而先叫入手術室,我已經好驚會走哂,一醒返,問姑娘2次都唔肯講抽到幾粒

之後竟然要見翁醫師,佢話只抽到1粒!其餘全跑,我當場崩潰,由10粒變6粒再變1粒

別墅

hyperbinbin 發表於 19-9-12 19:53
Day 13,抽2粒得1粒受精,預咗,晚上再打2枝破卵針

Day 14回診,翁話10粒sizes非常好,但佢連係超聲波機m ...

我問佢點解會咁,佢連頭都唔夠膽抬起答我,話係:意外

一句意外,抹煞哂我所有努力,如果最後都係得3粒,我做乜點解咁努力養卵

最後佢叫我養到Day 3唔好做Pgs算,我已經無意見,無所謂

後記1:我groupmate問過克大gp,原來防跑卵針要在破卵針之前打先有效

後記2:我老公覺得翁預錯時間抽,如果早一日抽可能有未夠成熟的卵,但未至於得1粒

後記3:點解連我第一次做Ivf嘅都知有可能唔夠藥,都知有可能要分2次抽,但佢唔知

後記4:今日過咗2日,我依然崩潰。。。

大宅

回覆樓主:

你講得無錯

一:防走蛋針一定要先過破卵針,破卵針係最後一激,打完就會排卵,所以排卵前一定要抽走,防走蛋針係抑壓唔住破卵針

二:打排卵針後,有D卵大有D卵細,好多jm都會有咁既情況,抽兩次,係,可以,但正常都唔會咁,其實只要加針谷大其餘嗰D就得,同時間打防走蛋針防止夠大嗰D蛋排走

不過唔發生都發生左,jm放鬆心情,植入左仲有剩的卵先,如果好彩一次中,起碼唔洗做第二次

加油

大宅

很理解你的心情,再重覆諗呢件事,我覺得出事嗰個位應該喺day 10 照完超開始。應該要睇番個驗血LH 先判斷到1.9 那幾粒的去向,佢day 10 時已叫你打破卵針,所以變咗佢day 12 要抽第一次。其實如果佢星期六先叫你打防跑卵針會穩陣d(雖然我都無乜醫學知識,我又唔知如果卵泡唔夠大打了防跑卵針會否影響成長)又咁岩佢星期日休診,變咗星期一發現你卵泡大再打防跑卵針已太遲。同埋佢唔應該星期六無mark size, 呢個唔合情序而令事後追溯唔到佢星期六安排你星期二抽及無叫你星期六打防跑卵針是否恰當。

大宅

從中係見到愛群的回診制度有一個很大的漏洞,我試過佢安排我抽卵前回診是星期四晚診最後一個,我等到11.30pm 才見完翁醫師,當晚已決定size 大要後天抽卵,11.50pm 要打破卵針,而打破卵針前幾分鐘再打防跑卵針。聽聞打防跑卵應在打破卵起碼2-8 小時打,否則會有10% 跑卵風險,雖然我沒有醫學知識判斷是否真確,但我覺得佢而家太多人又唔分流先處理ivf 療程要回診的監控,次次搞到咁晏,好容易會錯失監控的最佳時機。

洗咗咁多錢,做咗咁多努力,愛群的忙碌及粗疏浪費了你難得的多卵泡。基礎卵泡數和最後的結果並不合理。你這麼年輕,抽卵不應該是很難。今次他們做得不好。

大宅

Sis好慘
睇到文字都覺得好嬲,
愛群事後後有冇道歉/ 賠償?
你有冇下一步嘅打算?

別墅

xanexane 發表於 19-9-12 22:35
Sis好慘,
睇到文字都覺得好嬲,
愛群事後後有冇道歉/ 賠償?

無道歉無賠償,佢都唔會覺自己有錯,翁醫師只係話係意外。。。

我諗住抖3個cycle,出年一月植入,不過太多唔好嘅野發生係我身上,所以我對係愛群植入無信心,只係想完咗係愛群嘅所有野,重新開始,不論是在台灣還是在香港

大宅

hyperbinbin 發表於 19-9-12 22:44
無道歉無賠償,佢都唔會覺自己有錯,翁醫師只係話係意外。。。

我諗住抖3個cycle,出年一月植入,不過太 ...

你有一粒喺愛群,應該帶唔走,
你都要喺愛群做埋植入先可以end up件事?
我有冇理解錯誤?

不如sis喺香港做,至少我覺得溝通上唔會有咁大問題...
有d乜直接打電話返clinic問姑娘,問醫生。
用email有時e嚟e去,真心覺得係一個問題。

香港好多clinic抽卵都可以星期六日做,不過要畀附加費~
我8月開針,基礎每邊得5粒咋,amh得2.幾,
最後抽到13粒,仲要粒粒都好大粒,平均有19-20mm,
其實香港醫生用藥都好準繩~唔一定下下去台灣。
只要你keep住咁健康嘅生活方式,一定可以抽到好多靚卵

大宅

看完你的慘痛經歷 我即刻打消去愛群的念頭!都係係香港最方便!

大宅

xanexane 發表於 19-9-12 23:00
我有冇理解錯誤?

係丫 香港醫生就係呢到好 係貴小小
起碼溝通上會方便好多
我得2粒基礎 outcome 都有2粒day5

伯爵府

好慘

別墅

xanexane 發表於 19-9-12 23:00
我有冇理解錯誤?

是的,你無理解錯,我要植入埋就完咗件事

請問你係香港揾邊個醫生?

別墅

babylover53 發表於 19-9-12 20:34
你講得無錯

一:防走蛋針一定要先過破卵針,破卵針係最後一激,打完就會排卵,所以排卵前一定要抽走,防走 ...

原來咁多人都知防跑要係破卵前打先有用,點解佢要咁安排俾我。。。其實係咪佢地程序失當?

大宅

跑卵真係the worst nightmare我都剛喺愛群抽卵,明明喺香港照幾次都有6-7粒,抽卻得4粒。唯有安慰自己得4粒夠大囉。明明話會盡抽

無疑愛群嘅溝通有啲混亂,我同老公都決定如果今次唔成功,下次都係去送子鳥好了。

別墅

binnie 發表於 19-9-13 08:43
跑卵真係the worst nightmare我都剛喺愛群抽卵,明明喺香港照幾次都有6-7粒,抽卻得4粒。唯有安 ...

走咗咁多粒真係仲好耿耿於懷,好想追究,但又無從追究,我又仲要係愛群植入

請問你4粒最後養到day 3 定 5?

複式洋房

回覆 binnie 的帖子

我一直覺得愛群接得太多客人又人手不足,前台幾個小姐講野好似急囗令,態度也不好,計錢又成日計錯計漏,而且不會自動幫我約回診,我每次都要自己email去confirm日子。 護士又走來走去好似打扙咁,又經常換人,感覺好混亂,雖然我對醫師很滿意,但每次去睇,都起碼三個鐘,真係身心疲累!
唔知你地有冇同感?有去過送子鳥的朋友可否分享一下!

複式洋房

babylover53 發表於 19-9-12 20:34
你講得無錯

一:防走蛋針一定要先過破卵針,破卵針係最後一激,打完就會排卵,所以排卵前一定要抽走,防走 ...

Hi jm, 我係王家瑋,他們對我說破卵針及防跑卵針不用分先後但最重要是兩支針一定要在10分鐘完成。

複式洋房

hyperbinbin 發表於 19-9-13 08:03
原來咁多人都知防跑要係破卵前打先有用,點解佢要咁安排俾我。。。其實係咪佢地程序失當?
...

我感覺翁醫師接得太多病人,所以有機會睇漏眼做成疏忽!

首頁

尾頁

跳至