6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

粥仔, 米糊咩都唔食, 如何是好?bb 8 個月,已有成個月是咁, 之前病左, 又手足口, 又玫瑰疹, 好返都無胃口, 已跌出生長線,好擔心

子爵府

飲奶飲成點?肯飲奶就飲多d先

大宅

Daisywong313 發表於 19-9-12 23:11
飲奶飲成點?肯飲奶就飲多d先

飲人奶的, 都唔見得好好, 轉奶粉又唔食

複式洋房

leo119 發表於 19-9-13 00:51
飲人奶的, 都唔見得好好, 轉奶粉又唔食

有冇試過整啲蔬菜泥水果泥果啲俾佢試下?

男爵府

試下整蕃薯/薯仔蓉等,我bb好中意食,甜甜地,生果佢中意食香蕉,你試下不同的食物俾佢試

別墅

如果咁嘅情況一定要試唔同嘅食物,每日煮三四種俾佢試

男爵府

leo119 發表於 19-9-12 22:47
粥仔, 米糊咩都唔食, 如何是好?bb 8 個月,已有成個月是咁, 之前病左, 又手足口, 又玫瑰疹, 好返都 ...

可能病完無胃口,試下用湯底煮麵, 蕃茄薯仔雞腳豬展湯, 紅衫魚加片薑煎完之後落滾水煲半小時,bb可以係萬寧baby,一田搵到,轉新既餐具喂佢食,用快子喂,用手喂都得,bb好醒,佢地知道係平時食開既碗同匙羹會好抗拒,反而你扮係大人碗夾比佢食,佢會受落,仲可以用魚湯煲粥,加d淮山蓉健脾胃,蒸水蛋bb普通都喜歡,另外可以買即食果蓉比佢食, little freddie呢個牌子幾唔錯, 買蘋果味為主嘅味道,比bb自己啜,想增肥就記得要比小小油去煮bb野食
不過我個仔都係飲人奶,大約10個月先食固體,我試左好耐好多野食先成功,佢都無跌生長線
我個仔未食到固體前係食寶寶百味既波波米頂肚

大宅

kissapplegirl 發表於 19-9-13 18:53

可能病完無胃口,試下用湯底煮麵, 蕃茄薯仔雞腳豬展 ...

多謝咁多位意見, 努力嘗試。 但今日又發燒病了, 又有幾日無胃口

禁止訪問

食得好勳章

首頁

尾頁

跳至