自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

小三無事?

政策創新與統籌辦事處總監馮程淑儀丈夫、前經濟發展及勞工局副秘書長馮永業,被指在政府任職期間涉收取賭王何鴻燊三太胞妹陳婉玉利益。區域法院早前分別裁定兩人受賄及行賄罪名不成立,但馮一項公職人員行為失當罪名成立,還押至今天(12日)被判監9個月。其妻子馮程淑儀早上抵達法院旁聽,聽取結果後離開。

馮開庭前在犯人欄內,與到來旁聽的馮程淑儀曾點頭打招呼,而兩人在判刑後表現平靜,馮亦再與程相對望及點頭示意後才步入囚室。馮被指於2004至06年期間,負責審批與陳有關公司的航權等申請時,隱瞞了在他購買羅便臣道雍景臺一個值逾千萬港元單位中,是由陳替他付51萬港元臨時訂金。

法官判刑時指,被告曾位處政府非常高的職位,其犯案時間持續2年,在2年間處理牽涉陳婉玉的公務,行為違反公務員誠信,打擊公眾對公務員體制的信心,影響公務員團隊聲譽,判囚乃合適刑罰。

法官續指,絕對相信被告非常愛女兒,惟被告必可預見事情曝光後,定會為女兒帶來傷害,亦會知道將失去自由一段時間,而不能照顧女兒,而被告非因與陳的戀情被判刑,惟被告須為自己的行為承擔後果。法官判刑時引用上訴庭就曾蔭權一案判決的睇法,指政府高層有失當行為,嚴重打擊公眾對公務員團隊信任及信心,雖然當中不涉貪污,但無可避免要判處監禁。

馮程淑儀(中)離開法院。(陳德賢攝)

男爵府

回覆樓主:

令我諗起喺她她她入面,阿田同阿廉講,2公婆共患難易,風流快活時點會諗起屋企個老婆。

wcpcelia    發表於 19-9-13 09:50
ada0707    發表於 19-9-13 09:04

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mickeyeva 發表於 19-9-13 00:08
小三無事?

點解受賄有事, 行賄無事?
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

錫個女就唔好攪三攪四啦

男爵府

回覆樓主:

罪有應得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

cattz288 發表於 19-9-13 08:50

佢宜家罪成係公職人員行為失當, 行賄受賄告唔入.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

newcomer550 發表於 19-9-13 08:57
佢宜家罪成係公職人員行為失當, 行賄受賄告唔入.

竟然
放下自在

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章

保住個老婆

水晶宮

佢哋係情侶關係,唔當行賄受賄

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

msbear 發表於 19-9-13 08:48
令我諗起喺她她她入面,阿田同阿廉講,2公婆共患難易,風流快活時點會諗起屋企個老婆。
...

財色雙收添

大宅

回覆 whywhite22 的帖子

佢將d罪攬哂上身賭王姨仔得以全身而退
唔會待薄佢一家既

象牙宮

whywhite22 發表於 19-9-13 10:36
佢哋係情侶關係,唔當行賄受賄

唔怪得之前係咁爆兩人親密關係
放下自在

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

賄賂罪兩個都入唔到,呢9個月判刑係針對馮凟職。

水晶宮

回覆樓主:

唔同情佢。

首頁

尾頁

跳至