自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

esmehouse 發表於 19-9-13 11:53
MacBook Air

借問聲,如做word 和 excel file,這款可以嗎?謝謝

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

bkfans123 發表於 19-9-13 14:49
借問聲,如做word 和 excel file,這款可以嗎?謝謝
可以
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

WWT1234 發表於 19-9-13 14:40
如果讀大學,
真係睇返學生會嘅notebook ownership program,
真係平過出面啲乜鬼back to school program ...

麻煩哂你

侯爵府

開心吸收勳章

MacBook Air/ Pro 輕啲,方便帶返學校。

公爵府

esmehouse 發表於 19-9-13 14:54
可以

Oh good,謝謝告知

珍珠宮

tracy668899 發表於 19-9-13 11:41
請問大家,想買本notebook 比阿仔用(今年year 1)自己對電腦冇乜認識,但佢話想要細部的,請推介,麻煩大家 ...

大學生都要家長揀。。。

水晶宮

回覆樓主:

我女用Asus 薄身果款,又平,大學都夠用。好似4千幾定5千咁上下。

wcpcelia    發表於 19-9-15 11:29

公爵府

bkfans123 發表於 19-9-13 14:49

有mac 機專用嘅office (即word, excel⋯⋯)㗎,要另外購買。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

2024年龍年勳章

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

用MacBook 正,但啲files 係咪同Microsoft compatible, 要check 下學校主要用咩機,如學校係Microsoft為主打, 到時會唔會個word files嘅text 走位(舉例)。

公爵府

WWT1234 發表於 19-9-13 18:29
有mac 機專用嘅office (即word, excel⋯⋯)㗎,要另外購買。

請問是否都是在apple shop購買?係Microsoft 用開的文件可否在mac機開啟呢?
吾好意思, 問咁多問題
謝謝你

公爵府

bkfans123 發表於 19-9-13 19:38
請問是否都是在apple shop購買?係Microsoft 用開的文件可否在mac機開啟呢?
吾好意思, 問咁多問題
謝謝你 ...

請問您有冇屋企人在大專院校就讀,如果有的話,您可以去大學嘅notebook ownership 購買student edition ,因為會平啲。

買之前,您仲要決定購買office 360 (每年收費)或者以每部機收費(一次性買斷)。
我就選擇後者- “一次性買斷”,因為我發覺每部notebook 都可以用4/5年,再加上的買student Edition,好似化算啲。

另外,如果真係要買的話可以上apple 官網買 https://www.apple.com/hk/search/office?src=globalnav

或者去任何apple store 買(我個人喜歡直接去apple store 多過authorised dealers)

公爵府

WWT1234 發表於 19-9-13 20:08

請問您有冇屋企人在大專院校就讀,如果有的話,您可以去大 ...

明白哂,謝謝你

男爵府

WWT1234 發表於 19-9-13 20:08

請問您有冇屋企人在大專院校就讀,如果有的話,您可以去大 ...

唔該哂各位,頭先去左apple shop 諗住睇MacBook , 點知阿仔一睇就鍾意部ipad +筆 + keyboard, 話好方便,跟住問左sales 比較下, 其實都Macbook差不多$,不過最後當然係用家喜歡,因為佢讀果科唔洗話要乜嘢特別software, 只係寫返d note 交下功課,應該都夠用

男爵府

alfreday 發表於 19-9-13 12:28
買iPad pro 加多個keyboard 夠用了。

唔該哂,終於買左iPad pro + keyboard + apple pen 好正,阿仔話夠用了

公爵府

tracy668899 發表於 19-9-13 21:05
唔該哂各位,頭先去左apple shop 諗住睇MacBook , 點知阿仔一睇就鍾意部ipad +筆 + keyboard, 話好方便 ...

(Ah~ 可能您屋企人可能需要購買iPad 用 word / excel app,
不過都要睇用家是否需要 )

子爵府

ydoris 發表於 19-9-13 14:43
macbook..Air 或 Pro. 絕對不是晒命...確實是好用.

請問air 同pro 兩部分別在那?我見pro又有兩個款,一款5月出,一款7月,邊部好?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 小菜子 的帖子

吾介意價錢就一定係pro好架啦。air 就一般文書powerpoint可以應付。輕同薄。電又耐用。pro係規格高。個mon都好些。好似係四核。吾多記得。上網睇返對比就知架。做埋圖像剪片都可以。我就加盡ram。所以吾可以係大學買。要去返apple shop 訂。佢久吾久又出一部新既。自己睇下規格就知。我都吾答到妳。久吾久又會同妳搵換野。最近未換keyboard。順便買埋個保養。就得架啦。

複式洋房

Macbook Air/ Pro 睇下budget幾多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

WWT1234 發表於 19-9-13 18:29

我女都有另外買。因有時整file會出現不協調狀況

首頁

尾頁

跳至