懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

囡囡都九個月,而家就三奶兩粥,咁樣可唔可以呀?每餐奶都係七安左右, 而粥就每餐一平碗. 想試下整魚粥,請問粥同魚是不是分開整熟呢?

別墅

魚蒸好拆肉,粥煲到就煲好放入魚肉

別墅

先搞好條魚先再煲粥,咁有骨既機會會細好多

複式洋房

chamcharm 發表於 19-9-13 12:17
囡囡都九個月,而家就三奶兩粥,咁樣可唔可以呀?每餐奶都係七安左右, 而粥就每餐一平碗. 想試下整魚粥,請問粥 ...

先煲魚湯,之後用魚湯再煲粥仔,加返d 魚肉入去,攪掂~

大宅

我用紅3魚滾湯做足底

直接蒸熟條魚 直接餵比阿b仲簡單

珍珠宮

2019新春慶豚圓

chamcharm 發表於 19-9-13 12:17
囡囡都九個月,而家就三奶兩粥,咁樣可唔可以呀?每餐奶都係七安左右, 而粥就每餐一平碗. 想試下整魚粥,請問粥 ...

我冇咁好心機整魚湯,亦覺得冇此需要。

魚蒸好,攞肉,小心 check 有冇骨,整碎啲肉,加入已煮好嘅白粥底,就係魚粥了。

By the way,九個月可以食杰身啲,唔好太稀,亦唔需要太綿了。

大宅

2019新春慶豚圓

我會分開,平時都係兩餐illuma,三餐粥粥加菜碎,魚另外蒸熟拆肉,會安全d

複式洋房

如果呢純粹係一個人湊BB呢我勸你就買三文魚柳就算啦,拆肉呢比較麻煩,如果整整下啦冇計呀喊呢就好容易出事,我個仔開頭加固嘅時候我好驚青,拆完肉再搵攪拌機打碎

複式洋房

拆肉都煩架,有擔心自己拆唔乾淨

男爵府

EstrellaDamm 發表於 19-9-14 12:14
我冇咁好心機整魚湯,亦覺得冇此需要。

魚蒸好,攞肉,小心 check 有冇骨,整碎啲肉,加入已煮好嘅白粥底 ...

我都係咁

大宅

餐量同份量好好,另魚同粥一定是分開整,生的魚好難挑骨的

大宅

可以煲肉味既粥,唔一定係下下都用魚

大宅

2019勳章

我會滾魚湯隔渣,再用魚湯煲粥仔

男爵府

2019新春慶豚圓