自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mizuho 發表於 19-9-13 18:38
有紅頭文指示過,以官員嘅正常工資,除非伴侶擁有特殊技能移民亦有能力當地工作,否則官員需要證明資產來 ...

明白你意思,但相信內地會向好方面發展,否則必成對未來中國發展嘅絆腳石。

大宅

snoffy 發表於 19-9-13 15:25
不是香港核心價值,只是香港成認dual citizenship, 移左民仍然可以返香港居留,工作,攞福利,呢種奇怪現象 ...

唔,點計零成本?

大宅

越話自己愛國愛港就越係外國公民

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bk普通人 發表於 19-9-13 12:53
其實香港人的核心價值係移民,不論政治立場,無論是自稱愛國愛港,定係自稱反中反共愛港(港獨),其實大部分 ...

絕對系 話走就走。隨時走個只,一點流戀都冇

珍珠宮

回覆樓主:

係就一早走咗啦,仲留戀bk 咩

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我信香港好多人雙重國籍。你的階層無咩人雙重國籍唔表示香港無咩人係咁

就好似有d人話買樓難,自己能力買樓一定無可能etc,但香港樓幾貴都有香港人買

首先香港有班巴基/尼泊爾人,佢地本身國籍果度已唔清唔楚,另外,有班澳門人來咗香港,佢地有d本身係已有葡萄牙藉,另外又有以前舊制公務員入英藉的事,另外又有班97移咗民又回流返香港

你睇10a 港姐父母、娛樂圈人,好似dodo姐、欣宜果d,香港多雙重國籍有咩出奇

男爵府

bk普通人 發表於 19-9-13 12:53
其實香港人的核心價值係移民,不論政治立場,無論是自稱愛國愛港,定係自稱反中反共愛港(港獨),其實大部分 ...

在香港只會諗點搵錢有錢去邊都一樣我(emoji)️朋友話移民去馬拉

大宅

最關心BB問題熱投勳章

認同。
香港係易搵錢,但係人太多,生活壓力大,社會矛盾嚴重。有腦有能力都想儲錢,起碼退左休可以移民,舒舒服服過埋下半世。
所以都覺得呢班黑衣年青人傻,咁憎大陸就不如努力搵機會移民啦,一陣比人拉左留案底想移民都難。但係一咁講佢地實係叫你去大灣區。真心爲佢地好佢地唔明,係咁on x聽人講出黎沖 仲以為自己好正義,人地當佢地係傻仔。
或者有啲支持既人無認真爲佢地好現實咁捻囉,
支持佢地,等於害左佢地...
唉...忠言係逆耳的。

複式洋房

lui 發表於 19-9-13 22:28
唔,點計零成本?

以中國籍為例,入籍其他國家須放棄本身國籍,亦要放棄在中國的資產(還是沒法買賣,唔清楚),等於將你連根拔起

男爵府

koala_ys 發表於 19-9-14 03:06
認同。
香港係易搵錢,但係人太多,生活壓力大,社會矛盾嚴重。有腦有能力都想儲錢,起碼退左休可以移民, ...

非常認同。
後生仔女真係要為自己著想。要搞暴力抗爭,不如諗辨法移民。

子爵府

長琦良美 發表於 19-9-13 17:12
歷史沿流,香港都只係一個踏腳石&跳板,香港從來都係「借來的時間,借來的地方」
...

睇到真係好傷心

男爵府

又係移民post? 都話唔係移民,係渣住個外國passport 隨時走!
唔只香港人係好多中國人都係咁心態。要問點解就問阿爺啦。也可以去隨便問個大陸包括香港高官,如果佢肯答你的話
利申:支持祖國 反對移民

男爵府

testher 發表於 19-9-13 14:28
你仲要死撐?我咪覆你我講錯,然後改口話係妻兒子女,講完你回覆已指責我大紀元係其中一遍,大紀元 ...

樓主,想加少少落你的說法是
比較富裕一點的... 很多也有第二國藉

Sad

大宅

Honey 發表於 19-9-13 13:57
事實勝於雄辨,接受現實吧,親!

咁又點啫 ?大家經濟許可又有本事唔想留低嘅咪移民囉,我哋冇本事嘅,都好愛香港,只想香港好,唔好成日問想唔想移民啦,香港好自由架,自己鍾意移就移啦

伯爵府

回覆樓主:

乜樓主咁坦白啊,不過我又唔覺得好悲哀,有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場,喺邊度住沒有所謂,開心就好,自己選擇。

世界咁大,沒有必要只留在一個地方吧

大宅

認同。
香港係易搵錢,但係人太多,生活壓力大,社會矛盾嚴重。有腦有能力都想儲錢,起碼退左休可以移民, ...

認同, 總之你一講相反說話,佢哋就一味反咗你先, 你一言我一語 ,講到你收聲為止

男爵府

我部門(6人)只有我沒有外國護照,但我可以有的

伯爵府

認同。
非常認同
已經是大學生,未來主人翁,因為做暴徒做犯罪行為,比人拉左,金主同支持暴徒嘅人係唔會申出援手。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

WARBIAU 發表於 19-9-14 09:57
認同, 總之你一講相反說話,佢哋就一味反咗你先, 你一言我一語 ,講到你收聲為止
...

無錯!根本唔會聽人講唔會理行討論,因為佢地跟本講嘢無point的。好似洗左腦咁

大宅

最關心BB問題熱投勳章

MeowMuiMui123 發表於 19-9-14 07:19
非常認同。
後生仔女真係要為自己著想。要搞暴力抗爭,不如諗辨法移民。
...

過多幾年就知邊個係人邊個係鬼。邊個靠害邊個爲佢好都未識分

首頁

尾頁

跳至