論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新請本地完約菲,工人話唔返鄉下,會去澳門走一轉當出境,咁請問我要俾單程机票佢,要俾幾錢給她呢?
謝謝

大宅

花生眉豆湯 發表於 19-9-13 18:05
新請本地完約菲,工人話唔返鄉下,會去澳門走一轉當出境,咁請問我要俾單程机票佢,要俾幾錢給她呢?
謝謝
...

我工人都是完約後返工,無返菲,佢過幾個月回去菲,回去嗰程佢自己俾,我俾佢返香港嗰程

花生眉豆湯    發表於 19-9-18 15:59

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

完上一份約後即去你度開工?

大宅

花生眉豆湯 發表於 19-9-13 18:05
謝謝
...

飛番馬尼拉搭cebu 都係$500 左右。

大宅

Poyau 發表於 19-9-15 09:22
完上一份約後即去你度開工?
係呀

大宅

miffy128 發表於 19-9-16 16:27
飛番馬尼拉搭cebu 都係$500 左右。
好!謝謝回覆

寶石宮

2023年兔年勳章

花生眉豆湯 發表於 19-9-16 18:35
係呀

咁工人應該係延期回鄉
張visa得1年 1年內要離港1次
返港時visa才會續期至新約完
到佢上工後要放假離港才處理機票問題

大宅

Poyau 發表於 19-9-16 18:46
咁工人應該係延期回鄉
張visa得1年 1年內要離港1次
返港時visa才會續期至新約完
係呀,工人已在家做了幾個月,現在她去澳門玩左一天,咁我要俾番張單程机票錢俾佢

寶石宮

2023年兔年勳章

花生眉豆湯 發表於 19-9-17 18:21
係呀,工人已在家做了幾個月,現在她去澳門玩左一天,咁我要俾番張單程机票錢俾佢
...

MNL→HKG單程機票 ≈ 澳門來回船票

花生眉豆湯    發表於 19-9-18 16:00

民房

回覆 花生眉豆湯 的帖子

咁古怪, 上一份約完了, 上任僱主要申報入境處已離職, 而你這位菲姐簽你份新合約, 同時就應該要簽一份新Visa新僱主新地址, 所以理應入職前已經有出過境, 點解返咗幾個月又話要出境?
其實...
一個為期兩年合約的外傭, 僱主需要提供一張來港入職機票及一張離職回鄉機票
就你的姐姐個案, 因在香港完約, 即本地外傭即時入職, 導致申請入職時沒有用來港機票, 當然外僱可以與僱主相方同意下, 收取回菲律賓來港機票的金額
但你還可以選擇查問外傭, 入職第二年會否申請兩年的年假共十四天回鄕? 如她會考慮回鄉倒不如把這張機票留待她自付離港機票, 而你給予回港機票, 當她離時才給回鄉機票

其實...
我曾聯絡過六間中介公司搵外傭, 每當我查問本地外傭補錢機票的問題, 中介公司都極力反對/認同, 說啲妹好古惑不論印或菲, 不好用金錢代替機票:
一)放年假時出機票俾佢飛回來 二)兩年約滿而不再續約時才計算一次付尾數

大宅

Tulipcckm 發表於 19-9-18 03:16

咁古怪, 上一份約完了, 上任僱主要申報入境處已離職, 而你這位菲姐簽你份新合約, ...
工人是本地完約的,完成上一份工,就馬上到我家打工。入境處俾—年時間內出境的,工人選擇去澳門冇返菲律賓。

所以我要補償所需費用給她,如果可俾澳門船飛錢,咁比較方便,因有實數。

我以為要比單程机票錢,唔知比多少,所以煩惱

寶石宮

2023年兔年勳章

花生眉豆湯 發表於 19-9-18 16:07
工人是本地完約的,完成上一份工,就馬上到我家打工。入境處俾—年時間內出境的,工人選擇去澳門冇返菲律賓 ...

由馬尼拉來港單程機票$5xx
同來回澳門船票差不多
上cebu官網揀最平 cap圖 簽收折現
官網MNL→HKG機票係PHP x 0.15=HKD

花生眉豆湯    發表於 19-9-19 06:49

水晶宮

工人是本地完約的,完成上一份工,就馬上到我家打工。入境處俾—年時間內出境的,工人選擇去澳門冇返菲律賓 ...

條数應該係:
你比單程機票錢工人, 工人自己負責來回澳門費用。

花生眉豆湯    發表於 19-9-19 06:49

大宅

Tulipcckm 發表於 19-9-18 03:16

咁古怪, 上一份約完了, 上任僱主要申報入境處已離職, 而你這位菲姐簽你份新合約, ...

唔古怪,我姐姐都是本地完約,立即返新工,入境處只批一年visa, 一年內出境就得

Tulipcckm    發表於 19-9-21 03:58
花生眉豆湯    發表於 19-9-19 18:23

大宅

其實你工人遲下會唔會在合約期內會返去一次菲律賓㗎,到時會唔會又屈你俾

大宅

MannieCSM 發表於 19-9-19 18:16
其實你工人遲下會唔會在合約期內會返去一次菲律賓㗎,到時會唔會又屈你俾
...
希望唔會啦!!!佢話冇錢返鄉下,遲吓完左約先返喎

首頁

尾頁

跳至