自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔11月頭考4級鋼琴,老師剛剛開始操sight reading...但見阿仔好似無乜信心,成日話好難好難。。。請問sight reading真係好難考嗎?有無方法幫到佢

珍珠宮

環保接龍勳章

叉燒媽 發表於 19-9-13 21:17
我仔11月頭考4級鋼琴,老師剛剛開始操sight reading...但見阿仔好似無乜信心,成日話好難好難。。。請問sig ...

sight reading係比較難, 但佔整體分數唔多, 3首歌仔練好D有感情D, scales練熟D, aural test大胆D唱及拍拍子, 其實好易合格, 如果有要求想有"丁", 咁當然每part都唔可以失好多分。

p.s.我係要求唔高嘅媽媽

wcpcelia    發表於 19-9-15 16:57

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gracelam 發表於 19-9-13 21:30

sight reading係比較難, 但佔整體分數唔多, 3首歌仔練好D ...

多謝你回覆呀!第一次考,其實我都只望佢合格,但得返1個半月,硬係覺得佢好似每一部分都做唔好,而且越練越無信心咁,開始有d焦急添
執仔之手 與仔偕老

珍珠宮

環保接龍勳章

叉燒媽 發表於 19-9-13 21:37
多謝你回覆呀!第一次考,其實我都只望佢合格,但得返1個半月,硬係覺得佢好似每一部分都做唔好,而且越練 ...

如果佢真係覺得sight reading好難, 咁放多D時間練好3首歌仔同scales,唔好比小朋友咁大壓力! 4級合格唔難, 往後仲有6,7,8級可以考㗎!!

加油!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

sight read係要睇快d, 彈緊呢個音要睇定下個。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

冇辦法,音樂歷練唔夠,點會有好成績,練熟3首歌盡攞高分算啦,香港啲細路考皇家試一向都係咁架策略啦

伯爵府

sight reading 唔算難

子爵府

叉燒媽 發表於 19-9-13 21:37
多謝你回覆呀!第一次考,其實我都只望佢合格,但得返1個半月,硬係覺得佢好似每一部分都做唔好,而且越練 ...

一來就考4級?
我女2級,5級
如果一來考4級 打擊自信心

男爵府

硬住頭皮彈
彈慢少少
唔會零分的
總有D底分

我以前成日分開手練
Sight reading差到無論
都一樣咁考上去
D官比分(sight reading)其實都唔會太低

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

sight reading係比較難, 但佔整體分數唔多, 3首歌仔練好D ...

人人專長唔同 我個女 aural test 級級都唔合格, 佢完全係唱到唔一樣出嚟, 幾多粒音都可以錯, 我同佢練真係頂佢唔順
總有離別的時候

翡翠宮

回覆樓主:

我小朋友sight reading都比較唔理想
我都有啲擔心佢

男爵府

回覆樓主:

彈慢啲,如果少錯嘅話分數都唔會差。我sight reading好弱,次次考都彈到拉牛上樹,但因為4級考試個譜唔難,比模擬試題容易,所以慢啲但啱音就得。

公爵府

sight reading 即係比一首未見過的歌, 要你即場彈.
其實是考基本工的. 如果基本工是札實, 就唔覺得難.
你仔仔平時除左先生教的歌, 有無自己彈其他的歌.
如果經常都有, 就會覺得容易些.

wynnehung    發表於 19-9-17 09:04

王國長老

stef 發表於 19-9-13 21:55
sight read係要睇快d, 彈緊呢個音要睇定下個。

係呀⋯⋯得30秒,我仔話1分鐘佢都未必睇得切
執仔之手 與仔偕老

大宅

回覆樓主

我仔岩岩考完,佢考3級,出黎話sight reading易過練習果本書,所以可以揀練下。
彈慢d, 留意sharp flat, 有個型都應該唔會唔合格。

子爵府

Chowying 發表於 19-9-13 23:00
人人專長唔同 我個女 aural test 級級都唔合格, 佢完全係唱到唔一樣出嚟, 幾多粒音都可以錯 ...

請問可以點同佢練Aural嗰幾個部分?

子爵府

cathyio 發表於 19-9-13 22:52
硬住頭皮彈
彈慢少少
唔會零分的

老師話只要做到啲嘢都有10分喎

子爵府

老師都咁講。甚至話aural 就算答錯只要有出聲都可以有10分,唔知真唔真。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

思澄爸爸 發表於 19-9-14 01:00
請問可以點同佢練Aural嗰幾個部分?

我用 aural book apps , 有少少 free 可試用,不過主要係要比錢。
總有離別的時候

子爵府

Chowying 發表於 19-9-14 01:05
我用 aural book apps , 有少少 free 可試用,不過主要係要比錢。

琴老師教得多/足嗎?

首頁

尾頁

跳至