時政擂台

跳至

首頁
34567...8

尾頁

侯爵府

2047,呢2x年香港仲有人材先講啦.
繼利用修例恐中洗腦後,又用同一手法利用醫療系統恐中.
見新聞講醫管局有新主席,民主黨即出黎憂慮乜憂慮物,怕新主席親政府可以撥亂反正?怕有醫療改革影響高高在上醫護界?
唔好忘記歷史,凡對香港有利的犯法必反,好難令人不懷疑

男爵府

回覆 seiko123 的帖子

係 各有各的好 睇你睇中邊一方面的好啦。

男爵府

回覆 lakgarden 的帖子

人才方面我都擔心睇到幫費青真係覺得冇未來。
但此post 真係無係文宣 想大家恐慌的 post 請不要誤會!

子爵府

Happyangela6 發表於 19-9-14 16:37
回覆 Liontigerma 的帖子

請參考之前幾個jm 的post ,大陸就算無戶籍都可以跨城市睇醫生 ,戶籍無係一個問 ...

但必須有前設先可以去,唔係你想去就去!

男爵府

係 符合資格人士都可以跨城市睇醫生並且可以用醫保 https://zhuanlan.zhihu.com/p/30311887

珍珠宮

Happyangela6 發表於 19-9-14 16:52
回覆 lakgarden 的帖子

人才方面我都擔心睇到幫費青真係覺得冇未來。

你一樓用詞,如果不知香港、海外、大陸近幾年醫療情况,真是會令人恐慌,不是嗎?
好在睇到唔少好正的回應,多些思考,多些了解。

是不是誇張些,覺唔覺得好笑,睇回應就知。

男爵府

回覆 bbc2018 的帖子

我知最近大家因為政治比較敏感 ,也有太多post 洗腦 文宣 恐慌人心。 我也承認本人用詞有點誇張 即時會更改
但係此post 真的唔係 有特殊「含義」的post
請大家不要誤會。
相信大家都係成年人有自我理解分析的能力 。
應該都唔需要有「專業人士」監管大家的思想。
只係想睇下大家的看法而已!

子爵府

Happyangela6 發表於 19-9-14 17:07

係 符合資格人士都可以跨城市睇醫生並且可以用醫保 https://zhuanlan.zhihu.com/ ...

你贏啦!你覺得大陸人遲啲會全部1,400,000,000衝晒黎香港就黎晒香港啦!

其實我唔擔心,我見到而家咁嘅時勢我都走㗎啦!香港人而家質素差到咁,好難一齊生活落去!

瑪瑙宮

回覆樓主:

而家政府醫院都唔夠床位,
排期睇新症都排幾年,

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

裡度討論唔係為了贏輸 大家唔好好勝心咁強 和平討論而已 姐妹 唔會14億人咁多啦 係我太誇張

香港係有太多的問題了 裡個係事實 可以走的當然盡快走 我都同意!

珍珠宮

Happyangela6 發表於 19-9-14 17:13

我知最近大家因為政治比較敏感 ,也有太多post 洗腦 文宣 恐慌人心。 我也承認本人用 ...

我沒有說你是文宣,我有嗎?

我只是說你用詞,人啲其他回應,你一直強調人啲誤會,才提你。

子爵府

Happyangela6 發表於 19-9-14 17:20

裡度討論唔係為了贏輸 大家唔好好勝心咁強 和平討論而已 姐妹 唔會14億人咁多啦 ...

係人心的問題!

子爵府

Happyangela6 發表於 19-9-14 13:45
一個國家最重要的3樣嘢-經濟,教育,醫療
經濟-相信會有復甦的一日
教育-香港教育一直都有問題

諗掂而家先啦

男爵府

我用詞誇張了 我承認 已經更改。 其他我唔明jm 意思?真心冇強調其他jm 回應的誤會 只是改正而已。
就像jm 你一路都在改正我一樣啊

男爵府

冇錯!人心最難改變!天災會有走的一天 人禍真係好難改變

侯爵府

cherriehahaha 發表於 19-9-14 13:58
當有一日香港好似大陸咁,傷風感冒都叫你吊針時,佢地就唔會湧黎架啦....
...

我係台灣,感冒,醫生都係要我打點滴
8-)

男爵府

Happyangela6 發表於 19-9-14 17:25

我用詞誇張了 我承認 已經更改。 其他我唔明jm 意思?真心冇強調其他jm 回應的誤會 ...
有些好正的回應 我都有話佢的講的啱 非常同意。這就是討論的真諦啊 不是嗎?

別墅

第時香港人千啟唔好去大陸睇病哦
大陸而家北京上海呢D大城市嘅醫療水平認真唔會比香港落後,大陸去公立醫院睇病唔洗好似香港咁排隊,本地人仲有醫保可以用,亞爺cover 90% cost,大陸D師奶同阿叔點會落嚟睇病?如果係為醫術,北京上海廣州杭州D大城市頂尖醫院都有好頂尖嘅醫生,唔使舟車勞頓添,如果真係要香港出名大醫生,請醫生上去都得,呢個就係個人洗費

翡翠宮

回覆樓主:

唔諗咁多啦
有冇命捱到嗰時都未知

男爵府

回覆 peony_so_hk 的帖子

唔好咁啦 大家健健康康

首頁
34567...8

尾頁

跳至