論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無推薦?樂也傭傭or藍十字?
我之前未請過工人。見到上網好多mama都幫襯樂也傭傭,但係係細公司,我未聽過。藍十字就幫襯過旅遊保險。
請問各位有無推薦?請各位教路。
感謝(emoji)

男爵府

rainjam2007 發表於 19-9-14 20:51
我之前未請過工人。見到上網好多mama都幫襯樂也傭傭,但係係細公司,我 ...
豐隆幾好

子爵府

回覆 rainjam2007 的帖子

我個agent買QBE

你諗住自己買?我當時第一次請菲傭,個package包咗第一年保險,所以就跟agent買

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-9-16 18:41

我個agent買QBE

個agent叫我自己買或者如果我無idea,就用佢幫襯果間。個package唔包保險的。

子爵府

其實邊間都應該無咩所謂,不過我諗你除咗價錢,都要考慮埋方便程度

我聽過有啲就俾張醫療咭,指定去嗰啲診所,如果你附近都無佢指定的診所就麻煩啲,因為好似到時工人病時,都仲要搭車去嗰啲診所睇醫生

有啲就用收據claim錢,但好多時要自己補貼,因為每次claim amount都有上限

大宅

rainjam2007 發表於 19-9-14 20:51
我之前未請過工人。見到上網好多mama都幫襯樂也傭傭,但係係細公司,我 ...

我用個間雇傭中心有保險買,唔貴,你可以聯絡下佢,有興趣PM我
有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-9-17 11:39

其實邊間都應該無咩所謂,不過我諗你除咗價錢,都要考慮埋方便程度

我問咗好幾間都係無卡 要單自己上網或者郵寄claim錢的。

請問各位mama 會唔會幫工人買基本保障加危疾?抑或通常都係買基本就算?

大宅

rainjam2007 發表於 19-9-18 09:39
我問咗好幾間都係無卡 要單自己上網或者郵寄claim錢的。

請問各位mama 會唔會幫工人買基本保障加危疾?抑 ...

基本勞保加門診

大宅

我買QBE昆士蘭保險,我買左基本加危疾,大概1600蚊2年,佢有醫療卡,可以睇指定網絡醫生,包1年25次睇普通醫生免費,唔使再claim錢

子爵府

我聽過AIA好似係要睇Quality Medical Care,不過我識嗰個人請咗個姐姐成20年,所以唔知係咪當年的plan係咁,一路續,所以要去指定診所。
我都係買QBE,最近工人續約,我無再跟agent買,我係建行網上自己買,$1440兩年包埋癌症同中風,保障一樣

大宅

以前買過豐隆,今次買AIG。

別墅

熊寶寶樂園 發表於 19-9-22 21:18
以前買過豐隆,今次買AIG。

最後經宏利買QBE的基本加危疾,雖然有d貴,兩年$1250,但須有張卡就係屋企樓下睇到醫生,唔使事後claim方便d。我承認我懶。

豐隆無卡睇要事後claim。
AIG真係無咩點了解。

首頁

尾頁

跳至