自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Glamouri 發表於 19-9-15 14:06
行事曆方面有冇用

可以set calendar schedule落 Apple Watch, 我一時時有用。

Reminders 可選振動,但有時太多 reminders 太煩,除非有啲好重要野,一般唔會用。

男爵府

WWT1234 發表於 19-9-15 00:30
Garmin真係為運動而設計,
而我本身喜歡hiking , 知道Garmin 嘅gps 好準,佢仲係可以將您行過嘅route 放上 ...

Apple Watch 4 同5 都有ECG App, 可以有效率98.3% detect 到心律不正如Atrial Fibrillation (AF) 出alert warn 個帶錶者。AF 經常是中風或心臟病發等心腦血管毛病的先兆,有AF 要第一時間知道,不可不知。

但有心臟科醫生批評話戴Apple watch 好多時都係年輕人無心臟病symptoms, detect 到AF 都係false positive。 反而老人家有心腦血管問題戴Apple Watch 5, 有AF 第一時間有警告提示,呢個仲有用。

睇過Garmin watch FR 735 無ECG, 但以後版本FR 935 有,但睇過好多評論話FR 935如果唔戴chest strap,個ECG function 唔太準。跑步戴chest strap 好辛苦箍住唔慣,平時更加唔會戴。

珍珠宮

imlu28 發表於 19-9-15 10:18
落街都收到?唔拎電話?藍牙有咁遠咩?

每月加十幾蚊買esim就可以

公爵府

Activehealth 發表於 19-9-15 16:21
Apple Watch 4 同5 都有ECG App, 可以有效率98.3% detect 到心律不正如Atrial Fibrillation (AF) 出alert ...

Apple Watch 5 又未出同我又未用過Garmin ,所以我唔可以深入評論㗎

八卦問,您依家用緊Garmin 邊款型號手錶?

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

聽朋友講,係咪只可以睇即時msg,過咗時就睇唔返架啦?

男爵府

WWT1234 發表於 19-9-15 18:36
Apple Watch 5 又未出同我又未用過Garmin ,所以我唔可以深入評論㗎

朋友用Garmin, 自己用Apple Watch 3 想換5,但同時考慮Garmin.

大宅

luvysl_blythe 發表於 19-9-14 22:34
用緊3, 覺得好好wo

請問有冇買Apple Care?

公爵府

Activehealth 發表於 19-9-15 19:07
朋友用Garmin, 自己用Apple Watch 3 想換5,但同時考慮Garmin.

唔使諗啦,Apple Watch 5 cellular 啦

因為Garmin 在香港係未有付款功能同埋唔可以獨立咁接收信息同來電,
淨係呢兩㸃就係我選擇apple watch嘅主要原因。

男爵府

WWT1234 發表於 19-9-14 23:32

我用Apple Watch 3 gps+cellular ,

請問你用緊電話費個plan 貴唔貴?

公爵府

beahappylady 發表於 19-9-17 12:50
請問你用緊電話費個plan 貴唔貴?

我冇記錯係214蚊8G 數據,已包18蚊esim 費用。

其實apple watch cellular 所耗用嘅數據好少,如果您每月都有數據剩餘,您可以用番原用開嘅數據計劃㗎,只不過毎月另加18蚊apple watch 嘅esim 接駁服務就可以。詳情您都問返自己網絡供應商。

(您都可以試吓同cs 講,可唔可以括免咗佢,祝您成功
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

WWT1234 發表於 19-9-17 13:04
我冇記錯係214蚊8G 數據,已包18蚊esim 費用。

其實apple watch cellular 所耗用嘅數據好少,如果您每月 ...

Thanks for your reply! 仲有一樣想問!就係可以用JOOX 聽歌嗎?主要想買黎做運動.

公爵府

beahappylady 發表於 19-9-17 13:17
Thanks for your reply! 仲有一樣想問!就係可以用JOOX 聽歌嗎?主要想買黎做運動.
...

唔好意思, 我唔識,睇吓有冇高手答您

不過,我响網上面搵到
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27642035&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

大宅

lovelymumdad 發表於 19-9-14 23:27
我都諗緊,唔知買唔買,始終覺得一日一差好麻煩

其實差電速度都幾快,一個沖涼嘅時間都差左七八成電,到臨瞓前帶返都差滿。

男爵府

用緊4,兩日差一次
電話收得好,跑步同游水都準

首頁

尾頁

跳至