自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

mom06 發表於 19-9-15 14:02
你爸/老公做中間人約,大家好落台些。block 電話即是未嬲完,那暫時少見D,以免又嘈過,又冇限loop.

鎮 ...

就係唔想我老公一齊受佢氣

甘你叫佢唔好黎都係為佢好,老人家跌親真係大鑊

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

mom06 發表於 19-9-15 14:09
開明的父母!你地一定好close,好羡慕。
父母在生時的確感情不錯,如果我做錯都會同仔仔同老公講對唔住,不過老公就永遠都唔識講對唔住這三個字,男人都係大男人

男爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 06:10
每次無論咩事嘈完,無揾幾個月

一定係要你認錯,就算你諗住叫佢食餐飯就算啦,完左件事

你細過佢,梗係你錯哂,因為你後生。忍下啦,你對住d 後生,一樣可以咁。總之後生一定錯,長輩永遠是對的。

珍珠宮

我媽都係,要維持距離

男爵府

長琦良美 發表於 19-9-15 14:24
你細過佢,梗係你錯哂,因為你後生。忍下啦,你對住d 後生,一樣可以咁。總之後生一定錯,長輩永遠是對的 ...

我大發脾氣之後,是會對自己D細路say sorry, 對老公也會。因為真是自己唔啱。絕少上一輩會這樣做

男爵府

回覆樓主:

樓主有興趣可以去圖書館借來看。
書碼是176.52.3013

子爵府

熱血金章

回覆樓主:

原來咁多Jm都有呢個難處.
人越大,越同父母當初價值觀相違背,以前都會好易嬲、好矛盾架。矛盾自己好像好不孝,嬲係覺得對方完全歪理,又死守自己吾岩個一套,一成不變。

但近年睇化左,其實做好自己就好了,話不投機嘅,無論係朋友與親人,少接觸少揾,免自己生氣。而且做人要修好自己,我常常提醒自己:[睇人不順眼,係自己修養不夠]

大宅

mom06 發表於 19-9-15 14:49
樓主有興趣可以去圖書館借來看。
書碼是176.52.3013

謝謝你,我也有留意情緒勒索這事
不過沒有看書
有機會會看

大宅

鍾太2009 發表於 19-9-15 14:56
原來咁多Jm都有呢個難處.
人越大,越同父母當初價值觀相違背,以前都會好易嬲、好矛盾架。矛盾自己好像好不 ...

你道行好高了
我仍然控制得唔好
容易動氣

我都想少揾佢
但佢要求成日打俾佢傾計,同佢食飯
好關心佢同愛佢
如果唔係就發脾氣
其實真係逼唔黎,關係破裂左好耐

男爵府

回覆樓主:

同你一樣,強勁過你萬倍,除日常小事,單單大野。完全反面教材

珍珠宮

pinkyee 發表於 19-9-15 06:10
每次無論咩事嘈完,無揾幾個月

一定係要你認錯,就算你諗住叫佢食餐飯就算啦,完左件事

永遠都係人哋錯,佢唔會有錯!就算錯都係環境造成,佢係迫於無奈仔女一定要無條件硬食!但冇對比就冇傷害(6299仲好過雙親)我哋係慢慢疏遠,已經好多年冇見。

大宅

回覆樓主:

我阿媽由細到大都係咁,要全家人跟佢意思做事,唔想做都要夾硬逼你做,唔順佢意就發脾氣,又成日嘈到走出去要我同細佬去搵,唔去搵就話我地不孝,成日開口埋口話佢對仔女幾好幾好,又話係我地三個(老豆,我,細佬)先話佢唔好。係呀,佢好多好多朋友,相識滿天下,但對屋企人真係幾難頂,成日將仔女嘅私事周街講,話過佢好多好多次,每次話佢就發脾氣,話同人講有咩所謂,叫我地以後有咩唔好同佢講。明明佢錯但一定要我地道歉,又係個句我始終係你阿媽,你反駁我就係不孝,講到我好似十惡不赦咁,話我人在做天在看!人地唔知真係以為我做咗咩咁錯,只係唔聽佢講唔肯做一件事。

大宅

9999金 發表於 19-9-15 15:08
同你一樣,強勁過你萬倍,除日常小事,單單大野。完全反面教材

甘點處理?
都係要皇后甘tum 佢先收手定會自己扮無野?

大宅

Winnie_1210 發表於 19-9-15 15:12
永遠都係人哋錯,佢唔會有錯!就算錯都係環境造成,佢係迫於無奈仔女一定要無條件硬食!但冇對比 ...

我99都係一個好媽媽,對我幾好

大宅

Archung106 發表於 19-9-15 15:14
我阿媽由細到大都係咁,要全家人跟佢意思做事,唔想做都要夾硬逼你做,唔順佢意就發脾氣,又成日嘈到走出去 ...

好似我阿媽!
一唔順佢意就覺得委屈佢
點解要甘委屈,即刻就反枱
再講到我十惡不赦
有次我中學時,佢誇張到喊住撼頭埋牆
我真心唔知佢做咩
忍唔住話。。我又唔係販毒。。你使唔使甘
其實我唔係聰明不過乖,唔駁嘴
都試過駁嘴,不過俾人話食佢住佢無資格出聲

伯爵府

Jin2012 發表於 19-9-15 10:49
回覆 pinkyee 的帖子

老實講你娘親今時今日咁都係你(可能係你成家人)縱容出黎, 同對小孩一樣, day one容忍 ...

同意!

外人睇我可能好不孝,無大無細,
但我對我媽、我99都係,
覺得佢地太過份一定出聲,
大家一家人,唔需要受你氣。

大宅

回覆樓主:

我以為我嫁咗人會好啲唔駛日日對住佢,點知呢兩年發生咗啲事,我阿媽脾氣愈來愈癲,又要陪佢又要比佢鬧,有次仲打比我朋友鬧我幾衰幾不孝……我朋友好清楚我屋企嘅事,都知佢有問題,仲叫我帶我媽睇下精神科,覺得佢情緒好有問題。嘈我都算啦我係佢個女要死忍,但有次我返去住幾日陪佢,佢鬧我鬧到半夜要趕我同老公走,仲指住我老公鬧到隻狗咁,我老公完全冇駁過佢都要比人鬧。又有一次喺茶樓當眾鬧我老公鬧到飛起,好多人望住晒,鬧完佢就自己走咗,同枱食飯嘅人都覺得我媽好過份,冇啦啦比你咁鬧!好彩我老公脾氣好,當佢發癲冇理佢,但自此我老公驚晒佢,好怕同我媽飯聚

伯爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 12:45
唔見都好。。唔使無限loop

咁咪試下唔好見囉,洗咩認完錯再受埋佢冷言冷語

男爵府

mom06 發表於 19-9-15 14:07
同媽完全冇聯絡。禁你同爸,其他親戚朋友 有冇見?

果位長輩唔係我爸媽。而家無親戚想同果位長輩聯絡,任何節日佢都獨自一個人過!

男爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 15:25
好似我阿媽!
一唔順佢意就覺得委屈佢
點解要甘委屈,即刻就反枱

其實係咪有d性格缺陷定情緒問題?定係而家年代叫既公主癌

首頁
23456...9

尾頁

跳至