自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

tinker1212 發表於 19-9-15 20:32
感覺我阿媽有變好到但都係太后上身,呢樣野我只能夠話係我阿爸做成。因為由我好細個時,我阿爸已經講過當係 ...

我都覺得係欺善怕惡
好想有人話醒佢

伯爵府

畀面勳章

其實我覺得有啲係完全唔知自己有錯多過唔肯認錯,就算人話畀佢聽佢係錯,但佢都唔覺得自己有問題。

PS: 我母親大人好好,最少係一個願意溝通嘅人。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

大宅

kelkmk 發表於 19-9-15 21:14
其實我覺得有啲係完全唔知自己有錯多過唔肯認錯,就算人話畀佢聽佢係錯,但佢都唔覺得自己有問題。

我覺得係因為佢永遠喺自己角度諗
唔識體諒人
你叫佢體諒下即刻就覺得委屈左佢
點解要甘委屈
之後就宇宙大爆炸

男爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 20:11
到大時大節番去又有説話聽
話你平時唔關心屋企

做什麼都是錯

多謝樓主開post順便 比我可以抒發一下心情....

男爵府

Archung106 發表於 19-9-15 16:00

係呀,啲親戚咪叫我忍下啦自己阿媽etc以下刪1000句…… ...

100%=我阿媽。

有次我爸去日本旅行浸溫泉,浸完溫泉,下面出血,因為佢食薄血丸。 之後我阿媽好開心對住班親戚,喺酒樓度大大聲講以上的事,又話 好彩止了血,冇叫導遊帶去看e生,否則人地 以為佢哋搞嘢搞到出血。

大宅

mom06 發表於 19-9-15 21:44
做什麼都是錯 。

多謝樓主開post順便 比我可以抒發一下心情....

我多謝大家就真。。
本應係最close 既關係,但真係做唔到
無論同咩人講都好似有不孝既罪名
我都唔知甘多人有差唔多既經歷。。
講下係舒服d,我以為會有好多叫我忍下既回覆

男爵府

My mum

子爵府

熱血金章

mom06 發表於 19-9-15 20:01
朋友親戚唔夾,我真係可以完全唔見。

近來我已完全唔想見到我媽。有時會單獨和她相處時,我已經感到好驚 ...

可吾可以單獨call daddy去high t丫?我同我家姐私底下找丫爸,因我媽都多節目,所以親丫媽吾得閒就約丫爸,有時爸爸會上來我家坐下玩下孫。。。

可能緣份啦,我地三姐弟都同丫媽無乜感情,而丫媽又真係做吾到媽媽既角色(關心關愛子女), 她只係依據中國人傳統,大時大節見過面係酒樓食餐飯,就係咁象徵式!佢都唔會特別掛住啲孫,佢個人好冷感,又無理,細個唔識就冇乜所謂,人大左,見識多咗,就覺得點解自己媽咁冷漠古怪,越來越溝通吾到,三姐弟都好少找下,係節目比面派對,佢又無乜要求見多。。我甚至懷疑佢其實唔鍾意小朋友,但又生左三個,焗住養大我地就算,還佢自由

男爵府

pinkyee 發表於 19-9-15 22:09
我多謝大家就真。。
本應係最close 既關係,但真係做唔到
無論同咩人講都好似有不孝既罪名

我也是以為大家會話忍下忍下....原來少些見是另一個出路。其實忍得多也令自己情緒爆發。

男爵府

鍾太2009 發表於 19-9-15 22:22
可吾可以單獨call daddy去high t丫?我同我家姐私底下找丫爸,因我媽都多節目,所以親丫媽吾得閒就約丫爸 ...

3個仔女都不親新阿媽,她真是要檢討一下自己。

但我嬲左我媽之後,連平時最講道理的阿爸都冇聯絡我,令我好唔開心。我爸平時對我媽好忍讓,生活上什麼都好依賴我媽照顧,所以我唔知我爸會否單獨見我 過多一排先試

大宅

回覆樓主:

睇到依個post好有同感,由細到大我媽都係一言堂,佢講永遠對,就算佢錯都要講到自己係對既,細個話返佢,阿媽條氣唔順就會話再講就打你。而家大喇,爆過一次再唔返去幾個月,識驚一排。
最嬲一次媽個邊既親戚結婚,擺酒地點係荔枝角,就食完我媽同我講,要車表妹2公婆返屋企,但我自己住紅磡,表妹住沙田,我唔覺得九龍去沙田再返九龍都叫順路,我叫佢自己車囉,你地九龍去沙田再返屯門順路好多,之後就收皮喇。(飲個日係星期日,我2個小朋友第2日要返學,我媽唔車係因為佢怕佢仔第2日唔夠訓,同埋我媽無車牌,揸車既係佢個仔)

大宅

mom06 發表於 19-9-15 23:07
3個仔女都不親新阿媽,她真是要檢討一下自己。

阿爸明事理既可以tum 下佢
佢同阿媽感情應該好深厚。。
見老婆唔開心實唔鐘意

大宅

yankit.baby 發表於 19-9-15 23:13
睇到依個post好有同感,由細到大我媽都係一言堂,佢講永遠對,就算佢錯都要講到自己係對既,細個話返佢,阿 ...

我阿媽都係靠打大

如果明知唔順路就唔好叫人車la⋯⋯

大宅

回覆樓主:

我阿媽
食咗安眠藥湊我個女(嗰陣三個月) 個女喊到隔離屋都聽到 我媽仲瞓到豬咁 我即刻叫佢唔洗再湊女 叫佢要戒藥 未戒到唔好嚟 佢威脅我要自殺!仲唔認錯 覺得自己冇問題!

男爵府

evip 發表於 19-9-15 16:23
絶對明白,食少餐/遲半日食都唔得! 硬頸到!

完全唔識體諒他人

男爵府

evip 發表於 19-9-15 16:34
她會對出面人扮好,好識tum人讚人送嘢俾人,返到屋企就好霸道,老豆怕左佢。

你媽可能真是有精神病,可以 ...

呢類人真係只對外人好,我果位長輩又係對外人好,只對家人先咁。 成日都話同朋友同事相處得不知幾好,但又唔諗下自己對家人同外人有乜分別?會唔會管下朋友同事放工去邊?食d乜野?同邊個食?做咩活動?去邊旅行?幾時去?搭咩機去?幾時先可以買樓結婚生仔?等等等等...如果你d朋友同事聽你講晒以上既野都覺得你 和藹可親, 同你相處融洽,咁我只好同你認錯

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

總之你話過佢不是就記成世,之後又攞出來講,我對你好又唔見佢咁上心,總之我問心無愧,你當自己生左個不孝女我也沒有辦法,生在福中不知福。

男爵府

yankit.baby 發表於 19-9-15 23:13
睇到依個post好有同感,由細到大我媽都係一言堂,佢講永遠對,就算佢錯都要講到自己係對既,細個話返佢,阿 ...

佢認為地球是圓的,可以咪順路 。所以有時一班親戚外出食飯,我叫叫C6唔好揸車,費時比我媽話要車邊個邊個返屋企。

男爵府

asusual 發表於 19-9-16 00:59
我阿媽
食咗安眠藥湊我個女(嗰陣三個月) 個女喊到隔離屋都聽到 我媽仲瞓到豬咁 我即刻叫佢唔洗再湊女 叫佢 ...

好危險!講到要自殺,精神狀態好差,更不適宜湊B。

男爵府

pinkybee 發表於 19-9-16 07:24
總之你話過佢不是就記成世,之後又攞出來講,我對你好又唔見佢咁上心,總之我問心無愧,你當自己生左個不孝 ...

隨緣吧!照顧好自己情緒先,否則比人迫到痴線!我媽當住我面話:覺得仔是孝順D,但佢冇仔囉! 因為舅父照顧阿婆到終老,覺得好孝順;朋友個仔成日帶阿媽去旅行,佢又覺得人哋個仔好孝順。

佢地D 邏輯好難理解!

首頁

尾頁

跳至