少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

近半年經常夜晚出風癩,睇過幾次醫生也搵吾到原因,每次一出只有食抗敏止痕藥才得。有無人的小朋友都系咁,如何斷尾?

大宅

回覆樓主:

我仔剛剛6月個時都係甘,開頭都係食抗敏藥,但停左藥又出番,後黎每日用金銀花菊花艾草煲水沖涼,一星期煲1,2次燈芯水或土伏靈水飲去濕毒,跟住慢慢愈出愈少,就好番了

伯爵府

小生命 發表於 19-9-15 09:54
近半年經常夜晚出風癩,睇過幾次醫生也搵吾到原因,每次一出只有食抗敏止痕藥才得。有無人的小朋友都系咁, ...
自己会考時出過可能大壓力,中西醫都試過,介口出疹就食敏感药,為持了一年

別墅

近半年經常夜晚出風癩,睇過幾次醫生也搵吾到原因,每次一出只有食抗敏止痕藥才得。有無人的小朋友都系咁, ...

我兒都是12歲出風癩,壓力大及荷爾蒙的改變,我比佢食蜂膠或蜂皇漿,可增強免疫力。

伯爵府

唔講你唔信,出風癩都有遺傳。我後生時又係連續出左半年,現在傳左比細仔,佢昨年11歲又連續出左幾個月,最後一次連腳趾都出嘛,就停左。
食 piriton 超眼瞓,我當時只係間中比佢食,主要搽熱痱水止痕。

大宅

如果經常出就要睇皮膚醫生 keep 住食抗敏藥,之後慢慢減藥,又可能突然對某種物質敏感

大宅

Sam1018 發表於 19-9-18 20:05
我兒都是12歲出風癩,壓力大及荷爾蒙的改變,我比佢食蜂膠或蜂皇漿,可增強免疫力。
...

悟好食蜂皇漿,會有早熟症

大宅

dorchiu 發表於 19-11-18 22:38
唔講你唔信,出風癩都有遺傳。我後生時又係連續出左半年,現在傳左比細仔,佢昨年11歲又連續出左幾個月, ...

係……有遺傳,敏感體質絕對有遺傳

回覆 小生命 的帖子

Hi 小生命,明白仔仔出風癩媽媽會擔心, 風癩未必只由一種原因引起, 的確比較難揾到致敏原, 可以由提高免疫力方面著手, 飲食上多食含豐富維生素AC食物, 例如柑、橙、士多啤梨、黑加倫子、奇異果、番茄等, 同小朋友多D落公園/運動埸跑下郁下都有助增值免疫力, 平時小朋友多唔多運動呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

我由中學開始成日出,個陣d同學見到,成日叫我著番見長袖外套,唔好比風吹 我到而家都成日間中出。我覺得你可以帶佢睇中醫,有時係體質問題。

首頁

尾頁

跳至