論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問JM印傭有冇三更半夜拜神?上網查過都冇講係半夜拜。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

唔會咁夜 最後嗰次~8點

今日如下:
晨禮04:55
晌禮12:24
晡禮16:44
昏禮18:30
宵禮19:42

https://www.iuhk.org/index.php/ch/

大宅

回覆 Poyau 的帖子

唔該晒。我個姐姐半夜起身話拜神,日頭就瞌眼瞓,而家仲病左。既然冇話半夜要拜神嘅規條,咁要阻止佢了。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Bergamot1 發表於 19-9-16 07:55

唔該晒。我個姐姐半夜起身話拜神,日頭就瞌眼瞓,而家仲病左。既然冇話半夜要拜神嘅規 ...
有冇著埋白袍拜? 如有, 咁你準備換人好過。 因拜時, 十足鬼上身, 叫唔應, 火燭唔走。 拍門唔開, baby喊唔理, 老公揾二奶都唔理。

日日5次, 好煩, 有緊要野要工人幫手, 佢就拜神唔理。

珊瑚宮

不準拜。免烦
玩具萬歲!

水晶宮

lily-of-valley 發表於 19-9-16 08:54
有冇著埋白袍拜? 如有, 咁你準備換人好過。 因拜時, 十足鬼上身, 叫唔應, 火燭唔走。 拍門唔開, b ...

寶石宮

2023年兔年勳章

Bergamot1 發表於 19-9-16 07:55

唔該晒。我個姐姐半夜起身話拜神,日頭就瞌眼瞓,而家仲病左。既然冇話半夜要拜神嘅規 ...

不用客氣 五拜無深夜時段

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

你形容得太好,佢平時响房內拜,所以唔知係點,點知有一日作走咗出廳拜,身穿深色袍,情況有D令人驚。不過無論响邊度拜,都係叫極都冇反應,門鐘按極都唔開門,送貨以為冇人仲走埋。

大宅

我講咗唔可以半夜拜,因為冇咁嘅規條,但係佢話好多人都係半夜拜,所以一定要半夜起身拜

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Bergamot1 發表於 19-9-17 09:38
回覆 lily-of-valley 的帖子

你形容得太好,佢平時响房內拜,所以唔知係點,點知有一日作走咗出廳拜,身穿 ...
我2007時件偷野印siti, 請時乜都肯, 上咗工後, 就現形。

無端端包住個死人頭, 當時農曆七月, 飄吓飄吓似鬼, 仲懵盛盛在厨房, 容乜易燒著, 燒埋屋? 唔比佢包, 叫佢放假出街至包。

又問媽可唔可以拜神, 媽問我。 我叫佢拜一次我睇。 嘩。

1) 洗腳, 逐隻腳指洗匀。
2) 換袍, 開始上身, 揾個向西風水位, 鋪地布。 我廳向西。
3) 開始拜,, 舉高雙手, 跪低, 叩頭,念念有詞。
起身, 又舉手, repeat, 十次8次。
4) 起身。
5) 換袍收地布, 回魂。

過程約30 mins. 但工人話15 mins, 係計開始拜, 到換衫回魂。

嘩, 咁恐佈, 唔比佢拜。叫佢放假至出去拜。

咁虔誠, 唔好車咁多大炮, 唔好偷, 唔好姣屍燉篤啦。

佢之後都有在房拜, 不過無換衫, 因無端端入房鎖埋門, 打極唔開, 以為佢死咗。卒之開, 話拜神, 此後要佢除咗訓, 不準鎖房門。

我怕咗印, 所以鬧死都用bun.

我未用時, 因見Saudi Arabia, Oman, Bahrain, Yemen, 回教徒, 除咗唔食豬肉, 基本上同我地一樣, 亦唔會成日拜。 除咗去回教廟。 但大多數係男人, 好乾淨, 唔係D印咁污糟核突。

女人不在回教國家, 亦唔使黑孖孖包到實。

男爵府

其實你請佢時知道佢要拜神,就預左佢隨時拜。請個陣梗係咩都話好。不過佢半夜拜,唔係係佢自己房咩?咁應該唔會影響到其他人。

大宅

回覆 c27cheun 的帖子

如果佢拜神唔影響健康(怕傳染給家人)同工作係冇問題嘅,但係佢唔夠瞓病咗,變咗我要做家務時仲要照顧埋佢。

首頁

尾頁

跳至