自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好 我黎緊兩個月後會去英國做野 個度有朋友請我同埋佢半年後會幫我搞埋工作簽證但問題係我有兩個小朋友 十歲同九歲 我想問佢地可唔可以跟我一齊過去讀公立學校?學校難唔難搵?真係好希望有兄弟姊妹可以幫下我 麻煩晒大家 多謝晒

珍珠宮

GabyNC 發表於 19-9-15 18:08
大家好 我黎緊兩個月後會去英國做野 個度有朋友請我同埋佢半年後會幫我搞埋工作簽證但問題係我有兩個小朋友 ...

工作證依家唔容易搞喎
搞左先諗其他啦
有工作證仔女是可以讀政府學校,你個朋友應該可以幫到你

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小朋友可讀公立學校,學校唔難搵,有位就實收你,同意樓上位JM講,攪咗張工作簽證先

洋房

sasa@uk 發表於 19-9-15 18:19
工作證依家唔容易搞喎
搞左先諗其他啦
有工作證仔女是可以讀政府學校,你個朋友應該可以幫到你

佢同我講要交半年稅每月450鎊甘就可以搞到工作證 多謝你 知道工作證小朋友可以免費讀書都安心D 甘係未如果冇工作證就冇得讀?

珍珠宮

GabyNC 發表於 19-9-15 18:48
佢同我講要交半年稅每月450鎊甘就可以搞到工作證 多謝你 知道工作證小朋友可以免費讀書都安心D 甘係未如果 ...

咩工種?
我諗你做多d research 好d, 依家工作證唔係咁搞架
你 fd 似係搵你做黑市多d

大宅

佢同我講要交半年稅每月450鎊甘就可以搞到工作證 多謝你 知道工作證小朋友可以免費讀書都安心D 甘係未如果 ...

唔揀政府,一樣有直資學校私校,你去嗰啲海外留學講座理解下,小朋友小學都要面試

wcpcelia    發表於 19-9-16 10:58

侯爵府

del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

未有工作證又點交稅呢
你用旅遊身份入境?

子爵府

呢個朋友真的存在嗎?

洋房

sasa@uk 發表於 19-9-15 19:02
未有工作證又點交稅呢
你用旅遊身份入境?

係 我都有問過佢冇工證係未都可以工作 但始終對個邊D野又唔熟 所以諗著問多D人了解下 上網都冇教你點點點

洋房

sasa@uk 發表於 19-9-15 18:57

咩工種?

請問一般點搞

男爵府

GabyNC 發表於 19-9-15 19:06
係 我都有問過佢冇工證係未都可以工作 但始終對個邊D野又唔熟 所以諗著問多D人了解下 上網都冇教你點點點
...

無工作證你點打工?用咩visa入境?旅遊入境肯定無得工作,咁又點可能交稅?咁多問題,如果咁易我諗好多人去英國

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

GabyNC 發表於 19-9-15 19:06
...

可否講下你朋友請你做咩工作

以我理解,佢如果要請你工作,要係英國登報請人,然後話請唔到,先至可以以工作簽證身分請你,咁你要證明你有相關工作經驗⋯⋯一一堆文件要交

你嚟英國嘅入息要超過幾多,你嘅顧主都要交稅架,如果你朋友係香港/中國人,佢願意係英國交咁多稅嚟幫你?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呃你做黑工咋!

男爵府

正常唔係佢宜家幫你攞工作簽證然後過去咩?

如果你冇乜特殊技能,工作簽證都幾難攞,如果你唔係攞工作簽證幫佢打工咪即去做黑工

珍珠宮

stkyo 發表於 19-9-15 19:12

以我理解,佢如果要請你工作,要係英國登報請人,然後話請唔到,先至可以以 ...

佢 fd 要扣佢 £450 扮幫佢報稅 仲有食住呢 ?
樓主連搵工作簽咁簡單資料And 搵學校資料都係靠上bk 問,睇來佢比人呃都好容易

洋房

stkyo 發表於 19-9-15 19:12

以我理解,佢如果要請你工作,要係英國登報請人,然後話請唔到,先至可以以 ...

我都有了解過係要登報個D 但佢又好似話個D係境外既 如果我係境內工作交稅會比境外申請易 佢請我做marketing manager甘 因為佢有公司係大陸同香港 佢需要識講三文兩語既人 搞工簽係我提出要求既 因為佢知我係單親媽咪 去到邊都要帶著我小朋友 大概係甘 其實我都係因為如果工簽可以帶埋小朋友過去讀書我先想去英國 如果唔係我寧願係香港 始終覺得如果有機會比更好既教育小朋友我都試下 唔得都起碼叫做試過

水晶宮

GabyNC 發表於 19-9-15 19:22
我都有了解過係要登報個D 但佢又好似話個D係境外既 如果我係境內工作交稅會比境外申請易 佢請我做marketin ...

佢真係你深交既朋友?最怕你帶埋小朋友去兩頭唔到岸、帶住小朋友小心點好、工作簽證唔易批架喎、要證明專業、當地唔易請、有冇咩政府文件辦過?

象牙宮

GabyNC 發表於 19-9-15 19:22
我都有了解過係要登報個D 但佢又好似話個D係境外既 如果我係境內工作交稅會比境外申請易 佢請我做marketin ...

請你做咩都好!緊記!切記!工作簽證係一定要做咗先,唔可以用旅遊身分入境,然後邊工作邊申請

有工作簽證,你小朋友先可以係英國讀書

洋房

sasa@uk 發表於 19-9-15 19:22
佢 fd 要扣佢 £450 扮幫佢報稅 仲有食住呢 ?
樓主連搵工作簽咁簡單資料And 搵學校資料都係靠上b ...

厄既機會唔大 佢係我前夫既生意朋友 我前夫都想我有機會既話帶兩仔過去 同埋前夫都要求過 我只係想了解多D 唔係話厄唔厄問題 唔得既話就唔去 去左都冇用

首頁

尾頁

跳至