自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 分享愛

eu67w3 發表於 19-9-15 20:35
如題...新手上路,求指點一下

我記得係一歲前唔好食蜜糖。
旦黃可食, 但旦白要大d先可以食(唔記得幾大, 當埋一歲)
易致敏食物,一歲前唔好試。
最好成個星期食同款食物, 一星期先換一款, 咁會易知道致敏食物係乜。

PS資料最少7,8年前, 等其他updated jm答你

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

政府有育兒書比你,晒少少時間去睇,有幫助

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

跟住健康院本書

男爵府

要補充多點水,怕會便秘,我兩個女細個就係不喜歡飲水,大便時好痛到喊

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

日頭至試新食物.

禁止訪問

2019勳章

2019新春慶豚圓

回覆 eu67w3 的帖子

Hello eu67w3, 一開始可以先試糊/粥仔, 糊仔可以用純米糊,用BB食開既奶開會容易d接受個味道架, 之後可以加d加菜/瓜蓉,下一步先再加肉/蛋/豆蓉, 比固體既時候每次只添加一款新食物,連續食3日, 觀察BB有冇過敏反應先再試新野呀,BB岩岩6個月嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

熱血勳章

eu67w3 發表於 19-9-16 17:08
thanks...但係無時間自己煮都係買現成嘅,有無好介紹?

你去萬o。屈神都有好多baby食品。。

大宅

thanks...但係無時間自己煮都係買現成嘅,有無好介紹?

下,點都要自己煮架喎,我唔計開頭食糊仔粥仔個d,蔬菜蓉呀肉蓉個d點買現成?

禁止訪問

2019新春慶豚圓

男爵府

2019勳章

katherine418 發表於 19-9-16 01:20
下,點都要自己煮架喎,我唔計開頭食糊仔粥仔個d,蔬菜蓉呀肉蓉個d點買現成?
...

點會冇. Manning, Watsons 大把啦. 玻璃樽又有, pouch 又有. Heriz or Gerber

禁止訪問

2019勳章

禁止訪問

禁止訪問

大宅

linchan 發表於 19-9-17 13:35
點會冇. Manning, Watsons 大把啦. 玻璃樽又有, pouch 又有. Heriz or Gerber

我意思係唔通一直都食呢d點都要自己煮呀?咁多種食物要試,而且現成又冇益

大宅

我呀仔十個月大試蛋黃。試過幾次無問題就試蛋白。因為人地話一歲支針有蛋白拍佢會敏感,所以我喺佢打針前就比佢試咗先。

嗰時我陪月教我一開始用匙羹餵幾日人奶比bb熟習用匙羹食嘢先。根住煮米糊加人奶,試幾日ok就開始走人奶,剩食米糊,或者果蓉菜蓉。一開始所有嘢都要單一材料試幾餐確保無敏感就可以再試新嘢。

大宅

咁細個自己煮啦。現成嘅肯定有防腐劑。唔好咁細個就比bb食呢d嘢。我之前用philips個蒸壺,反轉可以攪爛埋。攪爛玩,倒出嚟就食得。一個壺做晒兩樣嘢。好方便。只需買新鮮食材切粒放入去,15-20分鐘就搞掂。洗又剩係洗一樣嘢就得。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊