夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

babywantme 發表於 19-9-20 08:50
依傢都係一齊住,我自己當然唔想離,仲對佢有感覺既

但係有時佢既冷淡令我都好想放棄!

複式洋房

babywantme 發表於 19-9-20 08:50
依傢都係一齊住,我自己當然唔想離,仲對佢有感覺既

有冇盡力挽回?

別墅

angels'mom 發表於 19-9-20 11:28
有冇盡力挽回?

我有試過,佢唔想傾唔願意傾,傾左都係覺得咩都係我錯,佢無錯!

複式洋房

babywantme 發表於 19-9-20 13:06
我有試過,佢唔想傾唔願意傾,傾左都係覺得咩都係我錯,佢無錯!

我只可以講,既然已努力過,為咗小朋友暫時忍落去,到咗真係無法挽回嘅地步,長痛不如短痛,都要為自己著想。呢個時候,好好維繫同小朋友之間嘅關係,加油 !

大宅

angels'mom 發表於 19-9-20 14:47
我只可以講,既然已努力過,為咗小朋友暫時忍落去,到咗真係無法挽回嘅地步,長痛不如短痛,都要為自己著 ...

借問為咗小朋友,如果佢肯改過,用盡一切方法求你原諒,係唔係都應該比機會?係唔係為咗小朋友,都應該繼續忍耐?咁樣好似冇咗自己嘅人生咁

別墅

積極的人 發表於 19-9-20 18:30
借問為咗小朋友,如果佢肯改過,用盡一切方法求你原諒,係唔係都應該比機會?係唔係為咗小朋友,都應該繼 ...

佢做錯事所以要改?

男爵府

到。
因為佢出軌數次有條刺,平時生活亦感受唔到愛,講過無數次分開,佢又唔願意,自己又心軟,口講自己已經麻木,其實心靈仍受傷,仔仔四歲,我先慢慢走出傷痛。
佢優點係返工勤力,9成人工上繳,會陪仔,放假我要求,佢會一個人湊仔,有時會當佢係合伙人,一起湊大個仔,我會緊握經濟大權及住屋保障自己同仔仔。
香港地生活唔易,一個人又要返工又要照顧小朋友,無一個可靠既人選幫忙,絕對唔係容易既事,經濟係首先要考慮的,其次係小朋友成長過程需要爸爸,有時好唔開心時,會攬住個仔,見到佢天真滿足的笑容,一切都值得。
大家一起加油吧令自己開心點

大宅

babywantme 發表於 19-9-20 19:42
佢做錯事所以要改?

出軋,我未知時要分手,但小三唔肯,終於被我發現

複式洋房

積極的人 發表於 19-9-20 18:30
借問為咗小朋友,如果佢肯改過,用盡一切方法求你原諒,係唔係都應該比機會?係唔係為咗小朋友,都應該繼 ...

妳用「忍耐」係咪代表妳過唔到自己嗰關,原諒唔到佢,所以係要忍?

我之前都一路有好似妳咁諗,唔離婚嘅原因全部唔係為自己嘅,到依家都未有解決辦法。

複式洋房

ricky0223 發表於 19-9-20 20:09
到。
因為佢出軌數次有條刺,平時生活亦感受唔到愛,講過無數次分開,佢又唔願意,自己又心軟,口講自己已 ...

如果妳認為心軟仍未分開,情況應該未係好差吧。正如妳所講,對方亦有佢可取之處,如果妳面對到就積極面對啦,加油 !

別墅

ricky0223 發表於 19-9-20 20:09
到。
因為佢出軌數次有條刺,平時生活亦感受唔到愛,講過無數次分開,佢又唔願意,自己又心軟,口講自己已 ...

咁佢都叫做肯為屋企付出丫!

男爵府

angels'mom 發表於 19-9-20 22:50
如果妳認為心軟仍未分開,情況應該未係好差吧。正如妳所講,對方亦有佢可取之處,如果妳面對到就積極面對 ...

如人飲水 冷暖自知。
我寧願大家分開,偏偏破壞既係佢,唔肯放手既又係佢,我自己就衰在唔夠堅定,趕佢返99度住左幾次,借d意睇仔寧願係廳訓地下都唔肯走。
婚姻生活會慢慢平淡,特別生左小朋友,柴米油鹽、家務、細路勞氣,每一對夫婦都面對同樣問題,風花雪月當然開心。
出軌原因只有一個,最愛自己,唔出軌原因亦只有一個,唔想傷害自己最親的人(另一半、子女)。
背著另一半出軌有幾興奮刺激我可能呢世都唔會理解得到,後果係另一半既淚水及小朋友的受傷,係咪真係咁值得?

男爵府

暫時得過且過,可能到小朋友高小我再忍受唔到時,我會狠心掃佢走。

複式洋房

ricky0223 發表於 19-9-21 22:48
暫時得過且過,可能到小朋友高小我再忍受唔到時,我會狠心掃佢走。

忍受唔到係不能原諒佢出軌?定係妳已經對佢唔感情?

男爵府

angels'mom 發表於 19-9-21 23:41
忍受唔到係不能原諒佢出軌?定係妳已經對佢唔感情?

可能兩樣都有,相信無幾多個人忍受到另一半同第二個上床,而且生活上磨擦都多,每次提出和平分開都唔出聲,然後又當無事發生。

大宅

missbull 發表於 19-9-16 06:08
我好明白你既感受

我為左小朋友、無左自己

SAME, 為左小朋友
我無勇氣告訴仔女, 你地要單親環境下長大...
將來比同學問點解你無爸爸既?

但同老公, 彼此睇大家唔順眼, 各自標簽對方有咩對自己不滿

大宅

babywantme 發表於 19-9-19 22:43
佢淨係講想同爸爸媽媽一齊,其實已經夠心痛(emoji)

大宅

angels'mom 發表於 19-9-20 22:45
妳用「忍耐」係咪代表妳過唔到自己嗰關,原諒唔到佢,所以係要忍?

我之前都一路有好似妳咁諗,唔離婚嘅 ...

我諗呢一世都原諒唔到。一直以為自己好幸福,突然好似跌左落地獄。我係ftm, 佢為左求我原諒,我要求同冇要求的一切都供應比我,但我真係怕,唔知佢係咪只係怕頭家散定為仔囡⋯⋯出軋的人只係最愛自己,自私,我其實唔想再浪費自己時間,但唔知點同小朋友講

複式洋房

bbchu15 發表於 19-9-23 16:31
SAME, 為左小朋友
我無勇氣告訴仔女, 你地要單親環境下長大...
將來比同學問點解你無爸爸既?

妳小朋友幾大?我女已經15歲,我同佢講過話我有諗過,佢係唔開心,但之後同我講我畀咗心理準備佢係好事,可能女仔思想始終比較成熟,我就唔敢同細仔講喇。

複式洋房

積極的人 發表於 19-9-23 18:53
我諗呢一世都原諒唔到。一直以為自己好幸福,突然好似跌左落地獄。我係ftm, 佢為左求我原諒,我要求同冇要 ...

咁妳小朋友真係仲細,我有個朋友發現佢老公出軌,佢已經講咗畀佢7/8歲嘅細女聽,但成日都等佢老公回頭,真係矛盾。

首頁

尾頁

跳至