自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

昨晚電視講日本人食乳酪,雪櫃取出唔會即食,幾小時後先至食,室溫會令益生菌增加。
同埋,飽肚食才對腸臟最有益。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主:

生冷野,凍飲朝朝同餐餐都飲
我諗只會好病同好凍先會飲熱野
正常我只會飲凍野
黎m,大肚,同一般傷風感冒果d都係照飲凍野加冰、食生冷野
So far無事無幹,係黎m前會眼訓、黎緊m都會照做下輕量既運動。全日照做運動都有係換m巾麻煩
好快同我老公一齊有左bb
陀足40w準時作動出世

不過可能我做得比較多運動同埋本身都屬於偏熱,不能作為參考

大宅

yurijm 發表於 19-9-15 22:43
成日聽人講女士唔好經常食生冷食物
子宮會寒、手腳易凍
咁我想問下,如果我日日食凍乳酪早餐、凍沙律等冷盤 ...

我以前真係日日食一個大湯碗乳酪水果麥皮做早餐,維持左三年,連陀b都照食,身體無乜問題,經期正常,係怕凍d,後來坐月停晒所有生冷野先知原來我塊永遠有幾粒暗瘡嘅原因係食左奶製品,即刻停晒。不過除左乳酪,我唔飲任何凍野汽水。

子爵府

回覆 yurijm 的帖子

都視乎體質,自己留意下.我見有D朋友係無問題,但大部分朋友都有唔好後果,例如面青青,寒等等,我就盡量少飲,如果有做運動出汗排走到濕氣又會好D,但盡量少飲係對身體好D,成日只吃沙律唔吃飯的人會氣虛

水晶宮

子宮會寒、手腳易凍

中醫一定話唔好、我就覺得係體質問題、正如補品都唔係人人受到、我一食就咁仲衰

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子宮會寒、手腳易凍

老外成日都食

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yurijm 發表於 19-9-15 22:51
所以我想睇下有冇jm都係長期食呢類早餐
又或者可能都有jm係醫護人員
...

中醫護,西醫護,可能都唔同講法喎。

公爵府

子宮會寒、手腳易凍

其實身體寒吾寒係自己養出來的。
有D香港人自小移民外國吃方面也西化,沒有甚麼進補也沒甚麼問題。

我們自小媽媽成日煲五花茶我地飲,自然係熱底。
我老公媽媽自小就話呢D涼吾煲(因為佢自己吾飲所以從來吾煲),佢只煲紅棗,圓肉或鹿茸或 其他中藥, 所以我老公係寒底。
我自細就畀個女跟我, 飲涼茶吃凍野

水晶宮

回覆樓主:

長期飲凍嘢

從來無M痛過,M準,所以好容易計到排卵期,之前打算生小朋友第二個月就中

我冬天唔怕凍,連褸都好少著;夏天又唔怕熱,可以著長袖T

我覺得係睇體質,我唔係寒/熱底,所以食乜都無乜嘢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

體質係由出世就培養的,識個親戚移民左去加拿大,個仔一出世就俾凍鮮奶佢飲,就咁喺雪櫃攞出嚟就飲冇座熱,一樣健康成長。香港細佬多數細個都係食溫熱嘢,飲奶都係開奶粉,腸胃自然就不適應生冷嘢。咁當然唔係全部人都會咁,始終人人體質不同,只係講緊多數人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

視乎體質,亦同時要平衡(其餘飲食及適量運動)

習慣每朝都係一樽果菜露早餐"食"至中午,多年嚟都唔覺有問題,最緊要睇番自己身體反應,覺暈或發冷,就真係要適量調節

水晶宮

cherron416 發表於 19-9-16 01:17
如果你胃、脾、消化能力比較弱,白飯比較易吸收係更有益。如果胃病食粗糧,反而增加負擔
白飯只係升糖指數 ...

我有段時間成日有胃氣,食多左白飯後改善好多,冇哂胃氣。我早餐必食熱食,粉麵或飯。生冷水果、yoghurt果d中午先食。

男爵府

toffeetong 發表於 19-9-16 02:18
昨晚電視講日本人食乳酪,雪櫃取出唔會即食,幾小時後先至食,室溫會令益生菌增加。
同埋,飽肚食才對腸臟 ...
吓?我成日以為拿出雪櫃就好快壞,要即食㗎!

男爵府

Elenalan 發表於 19-9-16 09:54
我有段時間成日有胃氣,食多左白飯後改善好多,冇哂胃氣。我早餐必食熱食,粉麵或飯。生冷水果、yoghurt果 ...

身體好誠實!
唔係人地外國人食咩,響香港食就一定ok
我老公外國人,身體黎香港後都弱左好多,腸胃差左、會出瘡仔。佢無改變飲食習慣,相信氣候水土問題,另外我時不時分開煮、食唔同嘢

禁止訪問

男爵府

yurijm 發表於 19-9-15 22:51
所以我想睇下有冇jm都係長期食呢類早餐
又或者可能都有jm係醫護人員
...

睇你幾多歲,有冇運動,我後生都一定飲凍嘢,食生冷嘢,40歲後身體差咗,有濕疹,子宮肌瘤,朱古力瘤,44歲開始踏入更年期,西醫唔會話唔好飲凍嘢,但中醫就話唔好。我做完婦科手術開始睇中醫,so far 未有覆發!
我中醫話早餐可從雪櫃攞出來攤一陣都ok

侯爵府

我長期食呢D已經好多年
身體好正常
睇中醫都覺得我好正常

首頁

尾頁

跳至