夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結婚8年,有2個小朋友6/4歲,FTM,老公一向皮氣差,只計較錢,夫妻關係不好已經有4-5年。之前陀住大B時已經開始有發皮氣、掉野、推撞我,這些年為了小朋友也是忍,不跟他鬥吵。今晚發癲發窮惡又鬧、大叫,掉我電話,我話佢,佢就打我手臂身體,有紅痕及損了,我打了999但最終冇要救䕶車及警察來,怕小朋友見到有心理陰影。
我很煩惱,因為已經對我動手了,超過我底線了。但我是FTM,小朋友又細個,自己未能即時離開及有能力供養佢地,佢講到明如果離婚不會比任何$,同一定爭撫養權。
我吾可以冇左對小朋友,佢哋係我命根,我真係吾知應該點做好?大家可以建議一下嗎?

別墅

有無父母可以幫手?再唔係搵社工,佢打得妳,小朋友一定唔可以跟佢,到時連小朋友都打埋

子爵府

回覆樓主:

第一, 你老公咪爭囉, 因為你係小朋友通常照顧者, 所以通常都係判比媽媽, 第2, 就算你冇工作都唔會影響你爭撫養, 你老公依然要比膳養費, 第3, 下次家暴記得一定要報警, 並要求驗傷及社工跟進, 當去到呢步你老公更加唔洗旨意小朋友跟佢, 下次唔好放過機會了

大宅

好媽媽勳章

MaoMaoChu 發表於 19-9-16 04:06
結婚8年,有2個小朋友6/4歲,FTM,老公一向皮氣差,只計較錢,夫妻關係不好已經有4-5年。之前陀住大B時已經 ...

家暴有紀錄對你爭子女有利,
你話佢計較錢,佢係唔俾定俾唔倒?
平時對仔女係點?

大宅

結婚8年,有2個小朋友6/4歲,FTM,老公一向皮氣差,只計較錢,夫妻關係不好已經有4-5年。之前陀住大B時已經 ...

動手不能接受,撫養權大部份係判俾媽媽,可以放心。錢方面係由法庭判,唔係佢話唔俾就唔俾。(我早前律師講)

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

我覺得應該,怕你老公會對你變本加厲,你還要好好保護自己和2個小朋友⋯你真的要好好考慮清楚呢⋯⋯

翡翠宮

回覆樓主:

有大B已經郁手
仲要生細B
又要做 ftm
一步錯步步錯

公爵府

mini1204 發表於 19-9-16 12:45
有大B已經郁手
仲要生細B
又要做 ftm

有 Djm 好勇,有賭徒性格,老公超衰, 感情差,冇錢,老公打佢。佢哋一樣夠膽繼續生仔,同埋做ftm.講番你呢單,搵社工傾傾

珍珠宮

大果個已經系咁, 仲生第二個?

子爵府

畀面勳章

你老公收入幾多?唔夠錢自然會緊張錢。。不如面對現實一點,你出去做part time幫補家計?佢打你一定係唔啱,但亦反映到佢內在積累不少壓力,既然你離唔到婚,不如諗辦法減輕大家的壓力

珍珠宮

fishfish121 發表於 19-9-16 08:57
第一, 你老公咪爭囉, 因為你係小朋友通常照顧者, 所以通常都係判比媽媽, 第2, 就算你冇工作都唔會影響你爭 ...

你講得好,最緊要有社工,有報過警,可以的話,叫社工陪你打999.
仲有佢家暴,通常判比媽媽的,你唔洗甘WORRY,再者,你要求社工比個庇護所你住,你話好驚,怕又被佢打,又怕小朋友被佢一齊打,所以唔可以同佢生活,社工會幫你的......要講到幾可憐得幾可憐,同講埋你好驚,怕有一天佢會打死你,講得恐怖D...劇情都有得做...係WORK的...

伯爵府

回覆樓主:

不計什麼脾氣差,計較錢,夫妻關係不好等因素,剩計郁手呢點已經不要得!請記住任何人生出來唔係比人打。

禁止訪問

大宅

虎到金來勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

動手打人一定不可接受!有第一次就有下一次!你仲要有兩個小朋友, 打得大人, 小朋友都會打!睇佢幾時火遮眼啫!已經當你係附屬品, 又怎會愛惜你同小朋友!

FTM 唔係留低理由, 你沒有勇氣啫!
家暴一次會比一次重手同嚴重!
如果有下次家暴, 記得一定一定要報警, call 白車同驗傷!有幾大搞到幾大!對你有益同有利!

另外, 你小朋友見到爸爸打媽媽, 會好影響心理發展, 價值觀同道德底線!長遠對小朋友發展都唔好!你自己諗!

男爵府

家暴一定要離婚

男爵府

對我嚟講, 家暴同出軌一樣, 冇得留低冇得原諒.
wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

複式洋房

回覆 MaoMaoChu 的帖子

家暴絕對不能容忍。學樓上話諗好對策先,唔好打草驚蛇,去驗傷,私下找律師。
小朋友係咁嘅暴力環境下長大先係最唔好,最有陰影。
撫養權通常比媽媽,even FTM , 何況佢打人。
贍養費唔係佢話唔比就唔比,除非你地已達成共識,否則法庭判的,唔養你都要養小朋友。所以記住唔好應承佢或同律師講你唔使贍養費呀!若佢唔同意離,就私下穩律師先,費事佢轉移資產。

最後想同你講,雖然你係full-time mom,但你唔可以軟弱,你係唔需要靠個咁嘅男人。
唔係佢話唔比錢就唔比,佢話乜就乜!
你同小朋友無佢可以生活得更好!
加油呀支持你!!

複式洋房

多謝你地的鼓勵同意見。已搵社工開file,亦到診所看了醫生。我現在係冇能力走的,而佢亦當冇事發生,吾承認打我,但向我道歉及叫小朋友氹我。我拒絕傾談亦不能原諒。現在心裡很痛苦,但每日我都要take care小朋友,吾想佢地吾開心。而家只有當佢透明及快d搵工做野,要有返經濟能力,我先至可以有say。

別墅

fishfish121 發表於 19-9-16 08:57
第一, 你老公咪爭囉, 因為你係小朋友通常照顧者, 所以通常都係判比媽媽, 第2, 就算你冇工作都唔會影響你爭 ...

講得好

珍珠宮

我唔知香港法律處理家暴如何。
在我住的地區,如果妳報警,留案底,法庭一定唔會將小朋友判畀暴力打人果位(妳老公)。而且會保障孩子的生活費而下令一向搵錢養家的那位(妳老公)出贍養費。即是說妳和妳的孩子不用再與暴力男同住而且還有錢收。
而且就算唔離婚,都要強制性分居,為保障被暴力的家人不受傷害。
小朋友見到父母暴力,陰影已經好大,更應該報警據報暴力之人,妳老公,好讓孩子知道對暴力的後果而做借鑑。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁

尾頁

跳至