時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

JackJoe 發表於 19-9-16 10:50
真心請教大陸升學資料及途徑,可pm我嗎?

同問!我近排突然唔想個仔大得太快。
高校係咪即係高等嘅教育?即係大學?即都要香港讀埋個中學先喎。最細可以幾時畀佢走? 大陸近近哋我可以中學走。 去外國一定要大個啲。

侯爵府

tutik 發表於 19-9-16 11:03
同問!我近排突然唔想個仔大得太快。
高校係咪即係高等嘅教育?即係大學?即都要香港讀埋個中學先喎。最細 ...

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/scheme_2019/scheme_2019.html

大家參考下

水晶宮

yaoyao03 發表於 19-9-16 08:53
各位家長,眼見黃毒氾濫,年輕人越來越沒有思考能力、冷血、是非不分,只會用暴力解決問題。我同我家裡人 ...

真的令人感到非常難過!好怕孩子被洗腦到變暴徒廢青!在歪理環境學了不分是非黑白,自私自利!我們平民現正只有捱打,從前努力教育的孩子,像突然摧毀
自由太多會令世人失去平衡

大宅

各位家長,眼見黃毒氾濫,年輕人越來越沒有思考能力、冷血、是非不分,只會用暴力解決問題。我同我家裡人 ...

我會教好下一代,話俾佢聽我哋係中国人,要愛國,如果香港情況再差落去,我真係會返深圳住.

水晶宮

little_monkey 發表於 19-9-16 09:38
我比較樂,反而覺得新一代親身經歷過“歷史大事”,過一段日子,資料(真相)漸漸水落石出,讓他們多個角度 ...

最可怕,連記者、教育界不會出真實,只出偏頗報導
自由太多會令世人失去平衡

大宅

回覆 JackJoe 的帖子

最新的政策我仲沒有瞭解過,我研究左之後大家一齊分享。很多很多年前,應該是十幾年前,大陸的大學就有招香港澳門和臺灣學生入讀,包括北京大學、清華大學這些一流學校,分數比其他大陸學生低。其實大陸比左好多優惠政策給香港噶。

大宅

樓上有位家長post 左條link, 關於香港學生免試入讀大陸大學的,幾有用。

男爵府

yumui61 發表於 19-9-16 08:56
教好自己仔女
曱甴衹會俾時代抛棄
時間會證明一切

同意

大宅

tutik 發表於 19-9-16 11:46
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/scheme_2019/scheme_2019. ...

多謝(emoji)(emoji)

大宅

yaoyao03 發表於 19-9-16 15:25
樓上有位家長post 左條link, 關於香港學生免試入讀大陸大學的,幾有用。

Thanks!

男爵府

唯有自己為孩子打底

男爵府

little_monkey 發表於 19-9-16 09:38
我比較樂,反而覺得新一代親身經歷過“歷史大事”,過一段日子,資料(真相)漸漸水落石出,讓他們多個角度 ...

多謝你的見解

伯爵府

Ben2003 發表於 19-9-16 10:55
https://www.facebook.com/cleanhk/videos/vb.1559300274285980/376374523039919/?type=2&theater

呢段片真係經典
仲見到有一兩個係小學生都un埋一份
黃屍父母睇下你地支持暴徒嘅代價

伯爵府

牛年勳章

yaoyao03 發表於 19-9-16 15:24
回覆 JackJoe 的帖子

最新的政策我仲沒有瞭解過,我研究左之後大家一齊分享。很多很多年前,應該是十幾年 ...
如果可以入到內地呢線既大學,一定係好過留係香港讀,我都要開始留意下
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我已同仔講,佢讀唔到書唔緊要,可以學門手藝,一樣會有出頭天。
做人最緊要識分黑白是非,呢個道理,放之四海皆通用。

別墅

老實講,個人覺得國內普遍醫療和教育都未能如香港.但衣食住行在很多城市已與香港看齊.

大宅

yumui61 發表於 19-9-16 08:56
教好自己仔女
曱甴衹會俾時代抛棄
時間會證明一切

星期六帶了兩個去淘大。大的很搞笑,他一人去曱甴堆兜了幾個圈,研究下佢地係咩人响度做咩。星期日佢主動同我討論,我同佢講有危就有機,將來佢响社會競爭會少了一群人。當然年輕人應扩闊眼光,放眼整個中國。

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-9-16 16:11
我仔自己都話唔想咁快大,怕到高中仲係咁既環境,佢話唔敢到時唔支持啲黃人
我想俾佢大學去內地/日 ...

舌戰唔緊要大家文明人,EK 家長都好斯文, 依家街上啲黑衣人,人地唱國歌, 講聲我係中國人, 都要畀人打死咁制, 活咗四十幾年我真係接受唔到。

首頁

尾頁

跳至