家庭理財

跳至
[積金保險] 保險一問

首頁

尾頁

大宅

我想買保險,邊間公司好,最主要醫療保險,因為多病痛。

大宅

daicy 發表於 19-9-16 09:30

留意一點,已知疾病係唔保架!

大宅

保密 發表於 19-9-16 09:44
留意一點,已知疾病係唔保架!

謝謝

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食而佣金超低,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品,唔等洗野如....(儲蓄保/教育基金),煩死~

保柏互通保額」計劃 
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

有幾點要留意,您是要「門診」,還是「住院手術」?

前者保費更高,一般個人客戶買的不多。此外,有些限制使用網絡醫生,用醫療卡,醫生用藥時會有“限制”。有些沒有要求一定用醫療卡,但當然,保費不同。而claim得多,該產品會否加保費,是另一點需要留意。

另外,您多病痛=有特別疾病嗎?還是易傷風感冒?如是前者,很大機會要驗身。驗身結果吾好,又可能加額外保費、條款,甚至拒保。

複式洋房

保記用家🙆🏻‍♀️具體要同agent商討,買保險最重要係個agent負責
千祈唔好做嗰啲冇agent嘅,到時有咩事都搵唔到人幫手
唔通係咁緊急嘅時候仲係咁打電話熱線咩,有嘢想問都仲要等

大宅

我買bowtie ,都係冇agent ,但有客服,就咁上網投保已經好方便啦,我本身都怕比agent 係咁sell其他plan,又唔想咁煩,咪買呢間

別墅

肥媽一名 發表於 19-9-18 10:44
我買bowtie ,都係冇agent ,但有客服,就咁上網投保已經好方便啦,我本身都怕比agent 係咁sell其他plan, ...

但冇agent靠得住嗎

複式洋房

hinjaimum 發表於 19-9-18 12:05
但冇agent靠得住嗎
冇agent就要麻煩d 乜都要自己搞
我做保險自己都搵人買
有經紀跟起碼乜都唔洗煩

禁止訪問

大宅

leeyukping 發表於 19-9-18 17:27
每個月幾錢先

我買靈活plan,310

大宅

hinjaimum 發表於 19-9-18 12:05
但冇agent靠得住嗎

有客服打過去,同埋我買左段時間,so far 冇咩特別問題,都係睇你需要

禁止訪問

別墅

leeyukping 發表於 19-9-19 12:58
唔貴,不過呢間野好似比較新,我身邊冇咩人買bowtie

我就係見網上冇咩人講咁,不過又冇咩負面留言,所以仲諗緊

複式洋房

大力大力 發表於 19-9-16 18:40
保柏祗專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員,可以立刻比到醫療意見~:good ...

我依排都有打算買bupa,貪佢有個特約私家醫院,全數陪償。但原來又話要先去佢網絡醫生睇左再轉介先可以入院,好似好複雜咁。
所以都十五十六,怕到時有咩事又要搵醫生睇,又慌亂咁,邊有咁冷靜去自己安排wor....
所以又好似搵有agent果d好,但又怕agent sale你野,又唔知出面幾錢...
至少而家上網買,明碼實價,有預算。
唉...真頭痕

P.S 不過就算有agent都冇保障,agent轉公司的話,又變左孤兒單,冇人跟

大宅

fatbonma 發表於 19-9-19 18:14

我依排都有打算買bupa,貪佢有個特約私家醫院,全數陪償。 ...

Bupa要用全數賠償
要先睇家庭醫生,再轉介去網絡醫生(全港600個)
由佢哋安排入院。最少要預幾日
變相急事只可以逐項賠
Bupa雜費又每年計⋯差少少

VHIS都係明碼實價
每間有做都公開晒價錢

禁止訪問

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

我自己都用開BUPA, 我上佢個網睇網絡醫生都有成過千個, 我有時都會打上去BUPA, 講我個情況比佢地聽, 等佢地比意見

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至