家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 annew1128 的帖子

我屋企老人家都係用緊bupa, 一直都無乜問題wo~

大宅

cskwu 發表於 19-10-23 16:49
回覆 daicy 的帖子

我買咗保柏自願醫保呀。其他保險公司ge價錢我無去了解過啊, 但以醫保黎講, 我諗保柏係 ...

但係claim 唔claim 的足呀,我想問下。

大宅

nben 發表於 19-10-23 17:18
回覆 annew1128 的帖子

我屋企老人家都係用緊bupa, 一直都無乜問題wo~

老人家價錢有冇加到好金呀,因為年年加價。

大宅

回覆樓主:

我琴日聽完我果個做保誠的朋友講佢地的計劃,真係覺得麻麻地,又claim 唔足,又要年年加價,買來做咩呢,佢又同我推薦左佢公司的一個儲錢計劃,話例如一個月供2萬,供五年就10萬,然後等到第12年後就可以升值到20萬,到時你可以攞出來,亦都可以選擇唔攞,等到六十幾歲再攞,又可以滾大d, 都唔知係唔係,到時會唔會玩嘢唔俾攞呀,保險公司好多招數。

大宅

好媽媽勳章

我見Bupa互通到了65歲保障額就有了限制,最高通用賠償額是HK$500,000。

而Bupa悅康健計劃,到了65歲,每年最高賠償額就由HK$3M減至HK$1M。

大宅

annew1128 發表於 19-10-24 10:00
我見Bupa互通到了65歲保障額就有了限制,最高通用賠償額是HK$500,000。

甘bupa 都麻麻地喔,甘樣睇來,我再睇睇其他公司咯。

大宅

回覆樓主:

其實保柏自願醫保究竟好唔好呀?我另一個朋友介紹富衛俾我,醫療加危疾要萬幾一個人,有幾貴喔。不過佢話可以claim足。

大宅

回覆樓主:

我唔會選保柏啦,剛剛仔細睇左下保柏計劃書,果然同姐妹所講一樣,年紀越大,保費越金,係金的好誇張。

大宅

其實應該間間保險公司都會因受保人年紀而每年加保費, 但bupa醫保出名,所以買bupa都正路~

大宅

開心吸收勳章

我都買左保柏自願醫保~我覺得幾好, 剛剛claim過1次,無乜問題呀

大宅

nben 發表於 19-10-25 10:37

其實應該間間保險公司都會因受保人年紀而每年加保費, 但bupa醫保出名,所以買bupa都正路 ...

我見呢個保費年紀越大,保費要幾萬喔,80歲要7萬幾,但分三種,尊尚,智選,基本,甘通常買的是邊種?

大宅

CLAMAN 發表於 19-10-25 11:40

我都買左保柏自願醫保~我覺得幾好, 剛剛claim過1次,無乜問題呀 ...

請問你是買邊種呀,我見自願醫保有三種選擇,同埋claim 的足嗎?

別墅

冢者FF 發表於 19-10-21 13:43
我都想知ah,利申:對自願醫保都有d興趣…不如jm你直接打去問仲好,清楚d
...

自願醫保好呀,起碼有得扣稅先呀~但自願醫保分標準版和靈活版,標準版保費一定會比靈活版平啲,但標準版每年只有$42萬,有些人會覺得好似好多,但問題係每項項目都有上限,例如手術費到了上限就無得再claim,很容易會有claim 唔足的情況。

而靈活版就睇個人需要和想保障做到幾多,有平有貴,可以貴到住半私家病房/私家,但保費一定貴了。而claim 不足的情況較少。

別墅

daicy 發表於 19-10-21 22:43
係呀,請問妳買互通保還是自願醫保呀?我有個朋友做英國保成的,話自願醫保所有保險公司都係一樣的價錢, ...

>>話自願醫保所有保險公司都係一樣的價錢

嗯~佢咁講,可能係未睇清楚自願醫保的官方網頁了。官方網頁可以一次過睇哂所有保險公司的自願醫保產品,雖然話個大框係大致一樣,但當中都有條款有不同,例如有些會有醫療事故賠償,有些是有思恤金的,有些則沒有。而各間保險公司的標準自願醫保都有不同條款和「不同價錢」,並非如他所說。

>>打電話去claim 錢麻煩

乜唔係打去俾個agent 架咩?

>>Bupa 好cheap

其實各間公司都有佢強弱之處,無謂用呢種方式去抬高自己身價啊。

別墅

daicy 發表於 19-10-21 22:46
多謝你的解釋呀,自願醫保bupa 就報價一萬五千幾四個人暫時,,互通保再便d,個職員話呢幾日有優惠,叫我盡 ...

我幫你查過另一間,係咪妳和先生都係非吸煙?如果加埋,四個人,可以做到HK$13550(自願醫保)。

妳可以再睇定啲先呀~

別墅

daicy 發表於 19-10-23 10:34
今日同我做保誠的經濟傾左下,佢推薦左個叫做靈活醫療計劃俾我,第一年都係便,一萬一千幾我一家四口,但 ...

佢某程度上講得啱的:VHIS 標準係會有claim 唔足的情況。

但靈活版雖然會claim 得足啲,但又係咪你一家人可以負擔的能力範圍以內呢?

別墅

daicy 發表於 19-10-24 09:06
我琴日聽完我果個做保誠的朋友講佢地的計劃,真係覺得麻麻地,又claim 唔足,又要年年加價,買來做咩呢,佢 ...

你的代理有冇講係邊一個計劃?因為英國保誠的儲蓄計劃實現率試過只係去到五成,要小心啊!

另外佢如果話,每個月供2萬(咁多??定係每年2萬?),供5年就10萬,有點唔make sense;佢有冇同你講回報率係做緊幾多%?實現率又有幾多?

如果妳真係想儲蓄,仲有好多其他儲蓄計劃可以選擇呀,不過在財富增值之前,梗係做好保障先啊。

別墅

daicy 發表於 19-10-25 12:13
我見呢個保費年紀越大,保費要幾萬喔,80歲要7萬幾,但分三種,尊尚,智選,基本,甘通常買的是邊種?

...

尊尚係最高級別,例如係可以住到私家/半私家病房,而手術費亦會比智選和基本的做到更高保障,但當然,羊毛出在羊身上,保費當然會最貴啊~

大宅

我最後揀左智選, 我買之前都唔係好識揀,所以都打左去問下bupa職員邊隻岩我屋企人~

大宅

開心吸收勳章

我買個隻係最普通個隻, 其他我就唔係好了解, 詳情要問反保柏D人

首頁

尾頁

跳至