家庭理財

跳至
[積金保險] 保險一問

首頁

尾頁

大宅

回覆 daicy 的帖子

視呼你想買租樓式定係供樓式既,因為2者都會有唔同

別墅

daicy 發表於 19-9-16 09:30
我想買保險,邊間公司好,最主要醫療保險,因為多病痛。

我覺得咁:唔係邊間公司好,而係邊一份醫療保險能夠俾到你最全面保障、而你又afford 得到的保單。

第二,你要睇吓究竟那份醫療保險的保障可以有幾大保障,例如複雜手術係幾多錢、住院每日幾多錢等,間間保險公司都會有不同的條款和package,呢個未必自己可以睇得明,最好搵個agent 問清楚。

其實自願醫保都可以考慮吓,起碼標準的保障大致相同,價錢就要自己比較一下,同埋有樣好就係可以扣稅,幫補吓自己。

希望以上幫到你啊~

別墅

agnesc2017 發表於 19-10-7 21:52
我覺得咁:唔係邊間公司好,而係邊一份醫療保險能夠俾到你最全面保障、而你又afford 得到的保單。

第二, ...

長知識

大宅

daicy 發表於 19-9-16 09:30
我想買保險,邊間公司好,最主要醫療保險,因為多病痛。

邊間都好,最緊要睇清楚條文

大宅

回覆樓主:

多謝大家的建議,學左好多嘢,我慢慢比較下先

別墅

daicy 發表於 19-10-14 22:46
多謝大家的建議,學左好多嘢,我慢慢比較下先
你有冇諗住買邊個產品呀?或者可以俾啲意見你啊~

大宅

agnesc2017 發表於 19-10-18 12:42
你有冇諗住買邊個產品呀?或者可以俾啲意見你啊~

依加諗住買保柏家庭保,我一家四口,老公43歲,我37歲,大小朋友分別係11歲同6歲,個保柏職員向我推薦左兩個產品,一個是保柏互通保,一個是保柏自願醫保,佢建議我買自願醫保,話保障範圍會全面d,不過就多幾千文,我考慮甘,不過保柏好似要睇佢地的網絡醫生再轉介醫院先有得賠,唔知係唔係呢?

民房

我同朋友agent買 我覺得邊間公司都5係問題 重要係agent跟得好
網上投保係方便又平 但有事可以搵邊個先 所以我先揀我朋友

別墅

daicy 發表於 19-10-18 20:14
依加諗住買保柏家庭保,我一家四口,老公43歲,我37歲,大小朋友分別係11歲同6歲,個保柏職員向我推薦左兩 ...

我睇過保柏互通保,你一家四口,整個家庭每年最高通用賠償額為HK$1,000,000,其餘很多項目都會全數賠償,而針對嚴重疾病,項目A1 - A10會有雙倍賠償(未滿65歲的會員),呢方面係呢個計劃的長處。

我想知你有冇報過價,每月幾多錢(合共四人計)?

但買保柏有個缺點,就係當你要問問題時,無人會即刻答到你,就算話有熱線,都只係早上九時至七時才有人回應,其餘時間都未必有人即時答到你,所以呢方面,找個代理總會有少少(如果那個代理是有責任心的話)。

你的問題:睇佢地網絡醫生再轉介醫院先有得賠:我在保柏寫明的小冊子裡看不到這條條款,應該不需要。它寫著:全數賠償保障的醫院包括:嘉諾撒醫院 / 港怡醫院 / 香港港安醫院-司徒拔道 /香港港安醫院-荃灣 / 香港浸信會醫院 / 養和醫院 /聖保祿醫院 / 聖德肋撒醫院 / 仁安醫院。

而至於保柏的自願醫保,每年每人有hk$420,000保額,保證每年可以續保,同時又可以加附加契約如門診及牙科。如果在59歲前投保,保費都算平的,去到99歲都只係HK$17917(女性),但它比其他保號公司的Standard VHIS 就無咁多額外保障,亦不會有人去跟進。

買一份保障之餘,都想病人在病重時,家人不需要煩索償的問題,因為始終代理可以在病人和家人都擔心的同時可以減輕心理和頻撲的負擔,這方面,保柏就未必可以幫到你了。

男爵府

畀面勳章

我都想知ah,利申:對自願醫保都有d興趣…不如jm你直接打去問仲好,清楚d

大宅

開心吸收勳章

回覆 agnesc2017 的帖子

反而我又未試過打去無人聽wor…而且每次claim錢都無乜大問題, 好快又claim到

大宅

cskwu 發表於 19-10-21 14:14
回覆 agnesc2017 的帖子

反而我又未試過打去無人聽wor…而且每次claim錢都無乜大問題, 好快又claim到 ...

係呀,請問妳買互通保還是自願醫保呀?我有個朋友做英國保成的,話自願醫保所有保險公司都係一樣的價錢,保的品種又一樣等等,又話打電話去chaim錢麻煩,又話bupa好cheap,講真我真係唔中意佢甘樣踩低人地公司咯,雖然佢都想做我生意。

大宅

agnesc2017 發表於 19-10-19 22:29
我睇過保柏互通保,你一家四口,整個家庭每年最高通用賠償額為HK$1,000,000,其餘很多項目都會全數賠償, ...

多謝你的解釋呀,自願醫保bupa 就報價一萬五千幾四個人暫時,,互通保再便d,個職員話呢幾日有優惠,叫我盡快決定,因為我有個朋友做保成的,又係甘搵我傾,我話我要考慮下先。

大宅

回覆樓主:

一買就要買幾十年,我甘係要考慮清楚d啦。

大宅

好媽媽勳章

記憶之中,bupa一去到年紀大,保費就會好貴,而保障又會減少,這個要留意。

大宅

annew1128 發表於 19-10-22 09:46
記憶之中,bupa一去到年紀大,保費就會好貴,而保障又會減少,這個要留意。 ...

真的嗎

大宅

好媽媽勳章

daicy 發表於 19-10-22 09:51
真的嗎

真的。我之前想買醫療保險,所以拿過Bupa的資料看過,就發現是這樣。由於醫療保險最會用到的時候就是年紀大的時候,所以我就沒有考慮Bupa了。

大宅

annew1128 發表於 19-10-23 10:14
真的。我之前想買醫療保險,所以拿過Bupa的資料看過,就發現是這樣。由於醫療保險最會用到的時候就是年紀 ...

今日同我做保誠的經濟傾左下,佢推薦左個叫做靈活醫療計劃俾我,第一年都係便,一萬一千幾我一家四口,但年年都會加價,有機會之後加價到一個人都過萬,佢話呢個就可以claim到九成,但我覺得好難接受。自願醫保佢話一個人每年上限就42萬,但claim 唔足,claim 6成5。好頭痕,唔知買邊間。

大宅

開心吸收勳章

我都係買保柏嘅自願醫保, 佢都有靈活計劃,保障大啲。

大宅

開心吸收勳章

我買咗保柏自願醫保呀。其他保險公司ge價錢我無去了解過啊, 但以醫保黎講, 我諗保柏係最出名啦

首頁

尾頁

跳至