親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

旅遊保險買就容易,但有需要claim 錢時就可以好煩。

咁多年來都幫襯南洋嘅旅遊保險,因為自己用開佢嘅戶口,噤幾個制就買到,而且網上投保有20 定 30% discount,價錢唔貴。試過幾次都係喺機場先買。咁多年都無 claim 過錢。上次唔見咗手機,返來打去 hotline,佢哋話要額外買手機+電腦嘅附加保險先包,咁算。

點知今次有需要 claim 錢去分行填交 claim form 成個月有多到而家都未有人覆我,上星期打去 CS 又話未有記錄,佢話要做 claim 嘅同事開始做嘢先會有記錄,即係例如覺得需要額外補資料嗰啲。填 claim form 時發覺南洋係用中國太平保險嘅旅遊保險。

想問下有邊間旅遊保險係比較好啲架?

大宅

爸爸爸爸 發表於 19-9-16 09:48

咁多年來都幫襯南洋嘅旅遊保險,因為自己用開佢嘅戶口 ...

Axa, 昆士蘭,三井

瑪瑙宮

大廚勳章

爸爸爸爸 發表於 19-9-16 09:48

咁多年來都幫襯南洋嘅旅遊保險,因為自己用開佢嘅戶口 ...

我買過 藍十字。Zurich 。axa。。。。Zurich claim過幾次。。。爛iPhone mon , 眼鏡。相機。。順利
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

用戶要求終止服務

牛年勳章

我 claim 過藍十字,唔算好煩,不過好耐先賠。

未經許可,請勿轉載

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MSIG,非常爽手
旅行跌爆ipad,打去好快有人聽,教我上網submit claim, 同要補咩文件
我拎完報價,同保險公司傾(因舊型號唔會賠足,ok我接受),30/5整完(其實係換新)upload文件,4/6已收錢

洋房

Charlotte_mom 發表於 19-9-16 14:37
MSIG,非常爽手
旅行跌爆ipad,打去好快有人聽,教我上網submit claim, 同要補咩文件
我拎完報價,同保險公 ...

今次買咗藍十字,下次試下你個間

大宅

爸爸爸爸 發表於 19-9-16 17:05
今次買咗藍十字,下次試下你個間

Blue cross 係最PK , 十幾年我都仲記住blue cross . Delay 8 hr flight ,山長水遠去airline 攞proof , blue cross 一句詒operational reason 唔賠。

珍珠宮

貝珠 發表於 19-9-16 17:30
Blue cross 係最PK , 十幾年我都仲記住blue cross . Delay 8 hr flight ,山長水遠去airline 攞proof , bl ...

operations need 冇乜邊間賠,下次可以唔駛買保險了

十年前都有email la

珍珠宮

回覆樓主:

Zurich, hs, dahsing 都ok 嘅

男爵府

回覆樓主:

滙豐都 ok,有唔識填,去分行搵職員幫忙,填好份 form 比埋佢,兩個星期已收到錢。

子爵府

虎到金來勳章

seaheart88 發表於 19-9-16 10:12
我買過 藍十字。Zurich 。axa。。。。Zurich claim過幾次。。。爛iPhone mon , 眼鏡。相機。。順利
...

跌爛 iPhone都有得陪! 我一直以為唔見左要報警取報案紙先claim 到。

上次旅行跌爛野無 claim 到。請問點樣claim?

瑪瑙宮

大廚勳章

princessgw 發表於 19-9-17 09:05
跌爛 iPhone都有得陪! 我一直以為唔見左要報警取報案紙先claim 到。

上次旅行跌爛野無 claim 到。請問點 ...

跌爛野就唔使報警喎。。。但如果唔見咗就一定要報咗警有報失紙先至可以claim

我係跌爛嗰刻當場有即刻影低破爛嘅時候嘅相。。我果次係聖誕節大風雪北海道所以跌爛咗。。時間地點我已經send咗俾agent然後返到嚟再去iPhone維修中心出張檢查只寫明要幾多錢好似係2500。。我連檢查費都claim到。。之後將啲收據全部send返在保險公司等左冇幾耐就出支票。。Agent仲影低後就幫我入埋票
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

夏天玩到顛

claim 過FWD及豐隆,FWD手續方便及有自駕保,豐隆價錢平但無自駕保

瑪瑙宮

大廚勳章

呢張就係當年賠償出嘅時候嘅支票。。有埋寫係mobile phone

我當年一發生跌爆Mon事件就即場現場影相俾agent然後部清楚地點位置時間。。當然如果保險公司唔信我冇辦法但係我事實真係冼親跌爆左。。返嚟agent再幫我填form。。又叫我去蘋果維修中心出張報價單。。

wcpcelia    發表於 19-9-18 09:47

子爵府

虎到金來勳章

seaheart88 發表於 19-9-17 11:52

呢張就係當年賠償出嘅時候嘅支票。。有埋寫係mobile pho ...

thanks.

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

要睇條款,ipad唔同電腦又唔同電話架
要金睛火眼

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-9-17 15:13
要睇條款,ipad唔同電腦又唔同電話架
要金睛火眼

ipad 應該係電腦

平版電腦

首頁

尾頁

跳至