時政擂台

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

tester5 發表於 19-9-16 13:18
你高學歷吧了,我從冇講過自己學歷高,我草根階層而矣。

共產黨是槍桿子裡出政權,是人所共知的。

點呀, 又係口講呀? 成日用d口號式語句就係架喇, 人云亦云,唔洗考證, 唔洗論證?

唔洗講人地,你最懂口講, 唔洗負責任

你比人搶咗老公呀?

伯爵府

BGCOME08 發表於 19-9-16 10:09
正確黎講,中央不是盲目去打壓天主教/基督教。而家大6都有禮拜上,我幾年前响北京過聖誕,也有很多人去做彌 ...

打壓既應該是以宗教為名,顛覆國家政權為實既團體

男爵府

MMVV 發表於 19-9-16 09:58
口裏說不身體最成實,口裏說要將仁愛傳播,實質茶毒青年人傳播獨立思想,在教會內宣揚抹黑警察,青年破壞設 ...
我係基督教,我係支持警察,但見到好多教徒同出面既人一樣,5大要球,盲撐,好失望,我也给他們圍,

子爵府

KK20010609 發表於 19-9-16 10:02
其實教會, 唔應該牽涉政治層面

X2

子爵府

ARS_fans 發表於 19-9-16 10:05
同學校一樣都唔應該牽涉政治

岩呀

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ZyFan 發表於 19-9-16 13:28
笑話,中央有必要怕?輪子在國內有什麼氣候?最搞笑的是當年在人民幣上敲法輪大法的圖章來當文宣,當然法 ...

你講得好啱呀,我好同意法輪功係不成氣候。

法輪功係香港20年-30年,一直相安無事,最多擺下檔,和平遊行下。

香港有言論自由。

但唔知點解,10年前就開始有人睇唔順眼,硬係有人係佢地遊行時,係附近叫囂,煩警察幫手維持秩序。

唔該你地,如果人地不成氣侯,就出小句聲吧。

翡翠宮

小肥兔 發表於 19-9-16 13:32
點呀, 又係口講呀? 成日用d口號式語句就係架喇, 人云亦云,唔洗考證, 唔洗論證?

唔洗講人地,你最懂口 ...

你咁高學歷,有時間,讀下中史吧,中國近代史。

就知共產黨個政權點黎?就可以明白點解中共咁「被害妄想」。

連我呢d咁不學無術,都知呢。

公爵府

畀面勳章

聖經唔係話唔可以衝擊政府?

不過好彩好早已經脫教

複式洋房

tester5 發表於 19-9-16 14:09
你講得好啱呀,我好同意法輪功係不成氣候。

法輪功係香港20年-30年,一直相安無事,最多擺下檔,和平遊行 ...
呵呵,所以說沒經歷過輪子在國內怎麼從小蠱蟲變大毒獸的,根本不會明白到底怎麼回事,一個詐騙犯,本來被法辦就是應該的,之後教唆別人沒有人性的殺人,更是應該法辦,而這個組織,就是個害人的邪教,結果呢,打扮一番變成受害者躲到你們香港來顛倒是非,你們的“言論自由”保護一個為害多多少人的組織20-30年,還很好意思說呢
你那麼說我只會覺得所謂的【自由】和【法治】全是笑話,不是中共被害妄想,而是你們啊
力微任重久神疲,再竭衰庸定不支。苟利國家生死以,豈因禍福避趨之!
謫居正是君恩厚,養拙剛於戍卒宜。
戲與山妻談故事,試吟斷送老頭皮。

子爵府

ALLILUYA and happy birthday.....
.....after these kind of event ....feel

男爵府

沒錯,在這件事中,教會真的好恐怖,完完全全是邪教組織 !

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sts8000 發表於 19-9-16 10:56
所以有輿論話,美國一心諗住借喺香港搞顏色革命,可以煽動到中國內部嘅反共情緒,但係搞唔成不特止,反而 ...

反共情緒煽動唔到,仲幫中國平反64,中國人更愛國更團結,最難得係香港人愛國情緒也開始萌芽。

男爵府

有啲教會撐黃撐到出晒面,好似銅鑼灣嘅中華基督教會公理堂,就被電視台影到佢哋開放畀啲搞完事嘅暴徒入去換衫扮平民,離晒譜!

男爵府

tester5 發表於 19-9-16 10:36
洗咩睇咁遠?
中國共產黨,都係槍桿子裡出政權吧了。

你唔洗係度陰陰陽陽

呢句説話係七八十年前共産黨講嘅,果陣時要對付的是日本仔是KMT,冇自己的武裝生存唔到!共産黨一早就轉到發展經濟、搞好民生了,係人都有眼睇!

不過對你呢種人,槍係唔收得架!

男爵府

tester5 發表於 19-9-16 14:12
你咁高學歷,有時間,讀下中史吧,中國近代史。

就知共產黨個政權點黎?就可以明白點解中共咁「被害妄想 ...

點黎?
一、千千萬萬共産黨流血舍命換

二、四萬萬中國人人心擁戴

吹吖?!冇得你不服!!

bull2015    發表於 19-9-16 16:35

公爵府

cdd 發表於 19-9-16 10:01
回覆 MMVV 的帖子

完全明白哂! 仲有明白點解大陸唔比玩FB
X2

珍珠宮

小茂 發表於 19-9-16 10:24
其實經過呢三個月,我已經對中國政府改觀。
以前覺得六四係中央政府做錯,依家明白係為左中國嘅安定同十三 ...

講得好好,唔好以為專業人士就係智者指標、就係好人,最賤最敗類係佢地

侯爵府

回覆樓主:

總之大陸中央禁制好多西方的媒體, 好正確! 至於宗教, 大陸係宗教自由, 只要係正正常常, 唔係好似香港教會或者法輪功呢啲搞洗腦反政府集會, 真係冇問題喎! 我有朋友在國內都係基督徒, 不知幾好人

翡翠宮

ZyFan 發表於 19-9-16 14:31
呵呵,所以說沒經歷過輪子在國內怎麼從小蠱蟲變大毒獸的,根本不會明白到底怎麼回事,一個詐騙犯,本來被法 ...

唔好意思,我冇話我相信法輪功,即使法輪功講既係癈話,係香港,佢都「絕對有佢發表言論既自由和權利」。

這就是香港和內地的不同之處,這就是「一國兩制」。

所以、請尊重中央政府,尊重一國兩制,謝謝。

複式洋房

tester5 發表於 19-9-16 16:42
唔好意思,我冇話我相信法輪功,即使法輪功講既係癈話,係香港,佢都「絕對有佢發表言論既自由和權利」。
...
一國兩制是一國兩制,邪教是邪教,混為一談真是可笑,因為一國兩制,所以犯罪者得不到嚴懲就是應該的么?被教唆自焚的人的冤魂可是看著呢
力微任重久神疲,再竭衰庸定不支。苟利國家生死以,豈因禍福避趨之!
謫居正是君恩厚,養拙剛於戍卒宜。
戲與山妻談故事,試吟斷送老頭皮。

首頁
23456...7

尾頁

跳至