自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

小朋友一向係呢間機構學左幾年游水, 今次上網睇抽籤結果, 佢果段時間連埋佢, 一個導師對三個小朋友. 尋日去上呢期嘅第一堂, 有7個人

果幾個小朋友係同校但唔同級, 其中有兩對係姊妹同埋兄妹, 個阿哥同家姊應該六年班/中一, 見到佢地d家長都係互相認識.

跟住見到其中一個媽咪, 指手劃腳講野好大聲, 小朋友做緊熱身時, 佢指住我個小朋友, 同其他家長講:佢地全部都係XX學校架, 得呢個姓X (即係我個小朋友)唔係之嘛. 果下我有d慶

由於當中個阿哥同家姊身型較高大, 佢地落水濺出水花好, 水中動作亦大, 有兩次我見到自己個小朋友跌左個浮墊, 都唔敢執住, 驚比佢地撞到

之後見到小朋友 我見到教練安排佢去另一條line自己冷靜, 但係我就忍唔住, 走左入去池入面, 問發生咩事? 救生員就話無事, 係我小朋友攰所以 同時我又見到果位講野大聲嘅媽咪, 繼續"指揮"教練同其他小朋友動作.

之後我有問小朋友點解 佢就話因為有d動作覺得難. 我自己主觀, 總覺得明明我睇到得三個人, 而家7個, 變左小朋友被分配嘅時間少左

請問各位, 你地會唔會幫小朋友轉班? 定算啦?如果轉班, 要收$100轉班費.

Thank you.

公爵府

熱狗媽 發表於 19-9-16 11:17
小朋友一向係呢間機構學左幾年游水, 今次上網睇抽籤結果, 佢果段時間連埋佢, 一個導師對三個小朋友. 尋日去 ...

我都係暑假先俾個仔學游水,所以唔太清楚泳班係點,但我唔係好明,你報時係報1對幾??
因我上網搵時見d泳班寫明1:2/1:4/1:8 , 如果你報係1:4, 佢依家變1:8就緊係要轉班,唔同價錢ga wo, 係泳會問題,$100都應該唔洗俾
除非你報時係1:8, 只係上網見到3個人,咁就冇得say,可能係另一班1:8得4個加埋做一班,但轉班都可能會俾人鬧到喊。。。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友喜不喜歡該教練,如果小朋友都覺得教練都不好,都可以轉班
我小朋友上開的泳會,幼兒班初級班寫明1:4; 但如果有人補堂會超過1:4
但中級高級班,有時一對十幾都有。

公爵府

S_family 發表於 19-9-16 11:50
我都係暑假先俾個仔學游水,所以唔太清楚泳班係點,但我唔係好明,你報時係報1對幾??
因我上網搵時見d ...
明白, 謝謝

公爵府

wpc666 發表於 19-9-16 12:07
小朋友喜不喜歡該教練,如果小朋友都覺得教練都不好,都可以轉班
我小朋友上開的泳會,幼兒班初級班寫明1: ...
因為每期教練都係到上第一堂先知道邊個教, 報名時無得簡跟邊個. 今次呢個教練, 小朋友係唔同階段跟過3次, 成日同家長傾計多過教, 上期有另一個媽咪不滿佢只掛住傾計, 今期唔再報

珍珠宮

咁妳報既班係1對幾先?

公爵府

姸媽 發表於 19-9-16 12:31
咁妳報既班係1對幾先?
我啱

啱睇番, 1:5

再睇番小朋友報果班抽籤結果, 應該未updated, 仲係得三個人

珍珠宮

熱狗媽 發表於 19-9-16 12:38
我啱啱睇番, 1:5

如果係咁,就要轉喇!因佢7人已超出左!

子爵府

小朋友一向係呢間機構學左幾年游水, 今次上網睇抽籤結果, 佢果段時間連埋佢, 一個導師對三個小朋友. 尋日去 ...

個位指揮教練係其中一個媽媽? 好少見家長指揮教練,定係佢地幾個係自己夠人組左一班,變左你係outsider ?

侯爵府

親子王國15週年勳章

你小朋友幾大?泳班多數跟程度,差唔多程度先會排埋同一班,好少一個識哂操水,一個動作都未學齊 除非自己夾埋請一個教練先會咁

如果超出講既人數上限,我會即堂完左同機構反映

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

請問你邊個機構?

公爵府

bopui0607 發表於 19-9-16 12:47
個位指揮教練係其中一個媽媽? 好少見家長指揮教練,定係佢地幾個係自己夠人組左一班,變左你係outsider ?
...
果個媽咪唔係教練, 不過佢地成斑企晒係看台, 呢個媽咪不斷指手劃腳, 指住邊個小朋友動作唔啱, 大大聱同教練傾計

係呀, 我想轉班另一個原因, 就好似你講, 感覺似outsider, 佢地包左場咁

公爵府

焦糖媽 發表於 19-9-16 12:53
你小朋友幾大?泳班多數跟程度,差唔多程度先會排埋同一班,好少一個識哂操水,一個動作都未學齊 ...
小朋友3年班了, 由幼稚園中班開始係呢間機構學, 係每期都要經考試先升上去. 今次呢班同學, 我未見過

翡翠宮

回覆樓主:

報嗰時有冇講過一對幾?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我唔會轉,睇定d 位炸兩媽咪做乜先。

游水堂總會有困難或有人動作大水花大,有小朋友喊,呢d唔多唔少總會發生。

但應該要同泳會反映果位媽咪既行為係好騷擾大家,泳會唔理或個媽咪變本加厲既話就轉班。

伯爵府

熱狗媽 發表於 19-9-16 12:38
我啱啱睇番, 1:5

絕對要反映啦!
同埋教練應該要控制下個阿媽

公爵府

bosch 發表於 19-9-16 17:38
我唔會轉,睇定d 位炸兩媽咪做乜先。

游水堂總會有困難或有人動作大水花大,有小朋友喊,呢d唔多唔少總會 ...
明白. 佢地果幾個家長都識嗁, 成班坐晒係最近欄杆位, 我要行去另一邊. 我怕同教練講, 佢地班人會覺得係我嘅問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

熱狗媽 發表於 19-9-16 18:00
明白. 佢地果幾個家長都識嗁, 成班坐晒係最近欄杆位, 我要行去另一邊. 我怕同教練講, 佢地班人會覺得係我嘅 ...

點會係你既問題, 堂堂一個教練竟然俾個d 客 lead 住, 唔想得罪米飯班主都唔係咁啦. 不過佢地人多又做得出咁肉酸, 佢地應該會覺得係你既問題, 分分鐘想你掉班添. 其他班入面會唔會有其他家長一樣響度指手劃腳?

個教練/泳會係咪林善怕事型? 教練係咪響家長既指揮領導下真係會教得好d?

首頁

尾頁

跳至