夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

queeniechaco 發表於 19-9-16 16:08
其實真係,好想將你講既呢一句講晒俾佢知,咁我乜都唔駛理接埋每喼就走,就係因為我還愛佢,所以先咁苦惱
...

我係自私精
我吾會咁虐待自己
仲要無了期咁
sorry 我無咁大愛

別墅

queeniechaco 發表於 19-9-16 15:27
唉,其實個心真係好實,我要平平淡淡生活啫,硬係要搞咁多野出來煩,唔明佢諗乜架
...
佢未識諗
未識以家庭為重
同佢再好好溝通下

大宅

回覆樓主:

江山易改,本性難移
佢既計畫只有自己享樂,見唔到你地既將來
一係你要預一世幫佢理財,一出糧拎走晒佢份糧再按時出零用錢比佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢點解堅持要買隻咁貴的錶?純粹想人睇得起佢?要錶又實用的,買隻Apple Watch/Fitbit 都已經好好用,你做咩職業人哋都估到你收入七七八八,充大頭鬼有咩用?如果佢堅持要買隻佢等於佢3-4個月收入的錶,我一定心淡諗離婚,樓主你對得起佢有餘,無底深潭唔好再踩

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

佢呢啲人洗腳唔抹腳,
只識洗錢唔識理財,
千祈唔好生仔!

大宅

rayrayus 發表於 19-9-17 06:18
佢點解堅持要買隻咁貴的錶?純粹想人睇得起佢?要錶又實用的,買隻Apple Watch/Fitbit 都已經好好用,你做 ...

我就係失望到死但仲不停俾緊機會佢,成日以為佢會變,但原來係只有我不停將底線拉低,我而家選擇觀察,佢心知道我係唔會想佢買同先駛未來錢,假如都照去我會選擇離婚,重新生活

大宅

niccm 發表於 19-9-16 23:51
江山易改,本性難移
佢既計畫只有自己享樂,見唔到你地既將來
一係你要預一世幫佢理財,一出糧拎走晒佢份糧 ...

其實幫你管錢係件好攰既事

子爵府

畀面勳章

搵一兩萬,戴隻8萬嘅錶?
唔俾佢買,佢可能會千方百計去買到為止?
之前仲有條15萬賭債??
我根本唔會同呢種人開始,唔好話結婚。。。
長遠黎講呢個人靠唔住,加上大家想法唔同,
好難可以和平共處。。你自己想清楚

水晶宮

回覆樓主:

冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽。
呢個唔係錶嘅問題,係價值觀同金錢概念嘅問題。
今次可能係錶,下次可能係波鞋,再之後可能係明牌衫,金鏈,跑車等等

男爵府

唔止係價值觀問題,而係做人既態度問題

好賭既人好勝心強,贏左就得意洋洋,會洗錢、去玩、去威,去證明俾人睇"我有錢",相信呢個係佢買隻高出月薪幾倍既錶既原因,所以我話除左價值觀,仲係做人態度問題:以小搏大、好享樂、充有錢、不自量力、唔諗後果

我識既賭仔(去到借錢、有賭債果種),有一個共通點:為左贏可以不擇手段,包括利用/出賣家人來滿足佢賭錢既慾望

樓主,之前筆15萬賭債係前菜,而家8萬蚊既錶可能只係併盤,之後?主菜?有幾多道主菜?妳認真諗諗吧

大宅

Heman2001 發表於 19-9-17 11:45
唔止係價值觀問題,而係做人既態度問題

好賭既人好勝心強,贏左就得意洋洋,會洗錢、去玩、去威,去證明俾 ...

謝謝大家既回覆,我係心痛但唔會傻第二左喇
會好好保護自己,唔會再借任何錢喇

男爵府

queeniechaco 發表於 19-9-17 11:47
謝謝大家既回覆,我係心痛但唔會傻第二左喇
會好好保護自己,唔會再借任何錢喇
...
香港好多人同你地一樣收入夠開支但無乜餘錢,兩公婆/一家人一齊捱其實好普遍的,要相信將來總會有好既一日,但重點係唔可以晌呢個時候多一個債務

妳老公係男人,男人就要為屋企負責,佢試過每月還債既辛苦,應該要吸取教訓,而唔係重複同一個錯誤

樓主要加油!

大宅

Heman2001 發表於 19-9-17 11:57
香港好多人同你地一樣收入夠開支但無乜餘錢,兩公婆/一家人一齊捱其實好普遍的,要相信將來總會有好既一日 ...

多謝你
睇到咁我真係好感動
我會加油架

男爵府

queeniechaco 發表於 19-9-17 12:06
多謝你
睇到咁我真係好感動
我會加油架
香港既經濟情況已經今時唔同往日,評級機構既評分越來越負面,呢個時候真係要留多個錢旁身以應付將來情況

唔好睇少呢8萬蚊,如果係積蓄,夠頂3、4個月家庭開支;萬一係欠債,未來1、2年家庭開支上又多幾千蚊負擔,還清後又話想買架車、買套Hi-Fi,無止境既債務/負擔,點算?

試下心平氣和同老公傾下、分析為一下妳對將來既唔安心、危機感吧,妳可以的!

大宅

Heman2001 發表於 19-9-17 12:19
香港既經濟情況已經今時唔同往日,評級機構既評分越來越負面,呢個時候真係要留多個錢旁身以應付將來情況

...

如果佢識咁諗我唔駛煩咁多野,當佢話想睇隻錶時,我已話我最想要個安樂窩,佢答我:每人想要既野唔同,果刻我就知其實我嫁錯了,可幸既係未有小朋友,但要選擇離開,其實都唔易,畢竟離婚唔係分手咁簡單
同佢傾我要找一個好好既時機,因為佢極易嬲,份人好大男人又小氣,一講錯野,又黑面

珍珠宮

queeniechaco 發表於 19-9-16 14:54
我同C6結婚兩年幾,未有小朋友,兩個人租屋住,生活算穩定,佢份工計分紅出糧,唔算搵得多,零積蓄,呢排突 ...
同佢經濟上河水不犯井水。你要經濟上獨立,冇佢都搞得掂自己。不宜有小朋友。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

queeniechaco 發表於 19-9-17 12:24
如果佢識咁諗我唔駛煩咁多野,當佢話想睇隻錶時,我已話我最想要個安樂窩,佢答我:每人想要既野唔同,果 ...
個個賭仔脾氣都係差、無耐性、衝動,唉!

我身邊好多朋友,搵唔多,但為左將來,2個人共同儲錢,好慳,食既用既玩既都係點到即止,但佢地好開心,因為彼此有承諾、目標,有安全感

男爵府

858D 發表於 19-9-17 12:31
同佢經濟上河水不犯井水。你要經濟上獨立,冇佢都搞得掂自己。不宜有小朋友。
...
同意!
一定要諗自己後路

珍珠宮

Heman2001 發表於 19-9-17 12:40
同意!
一定要諗自己後路
係吖,唔好望人地會改變來就自己。
好似我對住我前夫咁,雖然一邊望夫成龍,但一邊都係火燒後欄咁不斷自己發奮圖強為自己舖定前路。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢有好長時間冇買過貴嘅野? 心癮想買野使錢?

首頁

尾頁

跳至