夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓

我同C6結婚兩年幾,未有小朋友,兩個人租屋住,生活算穩定,佢份工計分紅出糧,唔算搵得多,零積蓄,呢排突然想買隻名錶,價值8萬,我用盡方法去同佢解釋,有錢應該要儲起為生活先,呢兩年我好慳,清左佢條舊賭數,原本以為可以兩老婆好好地生活,但佢呢頭先清左條舊數,而家又心頭高想買咁貴既錶,無論我點講佢只會覺得我地想要既野唔同,我對住佢真係好大壓力,一來覺得佢駛錢完全唔諗後果,二來我覺得佢令我好冇安全感,雖然佢而家未買,但我估佢心入面一定不停諗緊計點去買,我好驚佢又走去借財仔
到底我應該點去處理?我完全諗唔到...

翡翠宮

2019新春慶豚圓

佢搵幾多? 佢仲有無債係身?
你2個咩收入, 咩開支?

別墅

2019新春慶豚圓

mini1204 發表於 19-9-16 15:13
佢搵幾多? 佢仲有無債係身?
你2個咩收入, 咩開支?

每月唔定,萬幾-兩萬頭
而家冇債,我地兩個加埋約4-4.5萬一個月
每月租屋+ 雜費約$15000-16000

子爵府

2019勳章

queeniechaco 發表於 19-9-16 14:54
我同C6結婚兩年幾,未有小朋友,兩個人租屋住,生活算穩定,佢份工計分紅出糧,唔算搵得多,零積蓄,呢排突 ...

如果只為左買隻錶就去借財仔嘅,真係太無計劃,太無安全感,俾我都接受唔到,如果佢依然唔改的話,趁未有小朋友,我會選擇離開

別墅

2019新春慶豚圓

siuling0119 發表於 19-9-16 15:16
如果只為左買隻錶就去借財仔嘅,真係太無計劃,太無安全感,俾我都接受唔到,如果佢依然唔改的話,趁未有 ...

呢個問題一直喺我心中
兩年前我幫佢頂左15萬,佢個月還返錢俾我,到現在清晒條數了,以為佢會改變,會珍惜呢兩年捱返來既時間,但佢又咁不自量力,我覺得好失望,個心真係好不安,難道要為左隻錶同佢離婚?我真係想唔通

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

queeniechaco 發表於 19-9-16 15:19
呢個問題一直喺我心中
兩年前我幫佢頂左15萬,佢個月還返錢俾我,到現在清晒條數了,以為佢會改變,會珍惜 ...

為咗隻錶同佢離婚又真係講唔過去嘅,再觀察下先囉

別墅

2019新春慶豚圓

肥肥寶 發表於 19-9-16 15:24
為咗隻錶同佢離婚又真係講唔過去嘅,再觀察下先囉

唉,其實個心真係好實,我要平平淡淡生活啫,硬係要搞咁多野出來煩,唔明佢諗乜架

大宅

queeniechaco 發表於 19-9-16 14:54
我同C6結婚兩年幾,未有小朋友,兩個人租屋住,生活算穩定,佢份工計分紅出糧,唔算搵得多,零積蓄,呢排突 ...

其實唔係價唔價值觀既問題,係佢不自量力既問題
個頭你幫佢還清舊數,個頭就諗住買貴錶,其實佢個人都冇咩責任心,假設佢真係打算借錢買,我建議條數你唔好再幫佢還,還得一次借再有第二次

Heman2001    發表於 19-9-17 11:28

子爵府

2019新春慶豚圓

queeniechaco 發表於 19-9-16 15:19
呢個問題一直喺我心中
兩年前我幫佢頂左15萬,佢個月還返錢俾我,到現在清晒條數了,以為佢會改變,會珍惜 ...

佢果15萬係你幫佢還?

咁佢還清俾你未?

你哋平時屋企開支點樣分配?

別墅

2019新春慶豚圓

cpycpyhelen 發表於 19-9-16 15:30
其實唔係價唔價值觀既問題,係佢不自量力既問題
個頭你幫佢還清舊數,個頭就諗住買貴錶,其實佢個人都冇咩 ...

你講得岩,其實我打左個底,如果佢真係為左買錶而借錢,今次我唔會再心軟架喇,我寧願分開好過每日要提心吊膽咁過日子

別墅

2019新春慶豚圓

nikfan 發表於 19-9-16 15:32
佢果15萬係你幫佢還?

咁佢還清俾你未?

還晒,每個月一出糧我就扣起一舊錢,分配返零用俾佢,其實呢兩年咁樣過我都好辛苦,所有壓力我自己一個人揹晒上身,佢唔會理我點分配

子爵府

2019新春慶豚圓

queeniechaco 發表於 19-9-16 15:34
還晒,每個月一出糧我就扣起一舊錢,分配返零用俾佢,其實呢兩年咁樣過我都好辛苦,所有壓力我自己一個人 ...

佢收入咁少,如果計租金丶屋企開支一人一半,其實佢真正還唔得幾多俾你,好過無咁解

大宅

queeniechaco 發表於 19-9-16 15:32
你講得岩,其實我打左個底,如果佢真係為左買錶而借錢,今次我唔會再心軟架喇,我寧願分開好過每日要提心 ...

係呀,如果再有下次叫佢自己諗辦法自己還,始終我覺得女人應該留返個錢比自己傍身,無論如何,你係為買錶而借唔抵幫

別墅

2019新春慶豚圓

nikfan 發表於 19-9-16 15:37
佢收入咁少,如果計租金丶屋企開支一人一半,其實佢真正還唔得幾多俾你,好過無咁解
...

所以我話其實呢兩年我捱得好辛苦先過到
佢仲話還清數要獎勵自己,我個心幾咁難受又唔知可以同邊個講

子爵府

2019新春慶豚圓

queeniechaco 發表於 19-9-16 15:34
還晒,每個月一出糧我就扣起一舊錢,分配返零用俾佢,其實呢兩年咁樣過我都好辛苦,所有壓力我自己一個人 ...

其實佢買就一定實買,祇不過唸緊點樣有呢筆錢丶或者點樣唔俾你嘈丶煩。

不如你自己唸下佢買咗返嚟,你點樣做仲好!

佢還完錢俾你,要佢租金丶其他開支,一人一半,亦都唔可以再心軟幫佢頂任何事情,因為你一頂咗佢就無壓力,無壓力下次又再借再買

子爵府

2019勳章

呢個問題一直喺我心中

問題已經唔係隻錶度,而係大家既價值觀,對生活既期望相差太遠了,或者你可以好認真咁同佢再傾多次,傾清楚大家既諗法,對將來生活有咩目標,再諗清楚大家係咪真係再適合一齊

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

真愛既考驗 好愛佢就忍 換著我會頂唔順走

翡翠宮

2019新春慶豚圓

一個人既洗費要同自己既收入有合理比例
你收入唔高有咩可能要一隻8萬既表?
收入高都唔代表要買,不過最少人地都買得起
你老公根本係買唔起
係問下佢自己覺唔覺我荒謬?

其實無咩好搞; 只可以話比佢知; 2個人既價值觀相差太遠, 你唔想再比佢拖累; 佢再係咁落去就只有分手先可以一刀切唔洗再擔驚受怕.佢如果堅持要買亦真係買左, 你都係分手好過.

做人只需要對自己交代, 如果人地質疑你做咩為一隻表要離婚; 你就答佢: 係我衰, 我為左一隻表離婚. BYE. 句號.

別墅

2019新春慶豚圓

mini1204 發表於 19-9-16 16:02
一個人既洗費要同自己既收入有合理比例
你收入唔高有咩可能要一隻8萬既表?
收入高都唔代表要買,不過最少人 ...

其實真係,好想將你講既呢一句講晒俾佢知,咁我乜都唔駛理接埋每喼就走,就係因為我還愛佢,所以先咁苦惱

公爵府

2019新春慶豚圓

千祈唔好生BB

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊