夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

淨係因為賭而出現債務已經係不可接受,因為你而還得清仲要 獎勵自己?係都獎勵你先啱喇!你留意下佢會否再以賭去博呢8萬吧!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

隻錶叫佢自己供囉樓主以後要睇實d錢

別墅

2019新春慶豚圓

858D 發表於 19-9-17 12:31
同佢經濟上河水不犯井水。你要經濟上獨立,冇佢都搞得掂自己。不宜有小朋友。
...

我有呀,唔會俾佢知我自己有幾多saving亦唔駛指意我會再揹任何債務上身

858D    發表於 19-9-18 07:11

別墅

2019新春慶豚圓

Ng_Taitai 發表於 19-9-17 14:03
隻錶叫佢自己供囉樓主以後要睇實d錢

我一定會!
而且我收入高過佢,我可以獨立的

民房

回覆樓主:

叫佢簽張授權比你,停佢tu,blacklist佢唔好比佢借味得囉

別墅

2019新春慶豚圓

樹熊囝媽媽 發表於 19-9-17 14:22
叫佢簽張授權比你,停佢tu,blacklist佢唔好比佢借味得囉

咩係tu?

大宅

2019新春慶豚圓

男人最重要對家庭對自己責任感,即係承擔,有呢樣野,其他野自然唔會離譜得去邊,如果無,佢身邊人會好辛苦,等於湊多個已成年嘅小朋友。

宜家惟有同佢協議,佢可以買,不過儲到錢有能力先買,例如每月支付家庭開支,餘下儲起佢,努力儲到50萬,咁先可以獎勵自己,另外,唔好俾佢知你有幾多儲蓄,唔係得閒來一次還債,幫你淘空晒。

大宅

2019新春慶豚圓

男人最重要對家庭對自己責任感,即係承擔,有呢樣野,其他野自然唔會離譜得去邊,如果無,佢身邊人會好辛苦,等於湊多個已成年嘅小朋友。

宜家惟有同佢協議,佢可以買,不過儲到錢有能力先買,例如每月支付家庭開支,餘下儲起佢,努力儲到50萬,咁先可以獎勵自己,另外,唔好俾佢知你有幾多儲蓄,唔係得閒來一次還債,幫你淘空晒。

大宅

2019新春慶豚圓

別墅

2019新春慶豚圓

CCHINGC 發表於 19-9-17 15:07
男人最重要對家庭對自己責任感,即係承擔,有呢樣野,其他野自然唔會離譜得去邊,如果無,佢身邊人會好辛苦 ...

完全同意!我會同佢再傾下。

洋房

回覆 queeniechaco 的帖子

咁樣好危險喎理財方式唔同 將來如果有咗小朋友仲辛苦呀!
你有冇試過用同佢屋企人溝通過呀 可能佢哋都可以幫到你

伯爵府

2019新春慶豚圓

queeniechaco 發表於 19-9-16 15:38
所以我話其實呢兩年我捱得好辛苦先過到
佢仲話還清 ...

你老公真係好癡線 嗰筆數唔係佢大洗根本就唔會搞成咁 真係一口歪理
你真係要好好唸下係咪應該繼續一齊 金錢觀唔一致既話會好辛苦

男爵府

唔係為左隻表,而係佢咁既理財方式,連養活自己都成問題,萬幾兩萬既人工,扣除衣食住行,要儲幾多個月先買到八萬既表?一係叫佢儲錢買,借財仔買就,你自己認真考慮。
先使未來錢既人唔要得

瑪瑙宮

回覆樓主:

根本婚前已欠債15萬(非必要的欠債),就唔應該嫁,江山易改品性難易

複式洋房

千其千其唔好生仔, 唔係真係害左個小朋友,
以你老公既經濟能力同先洗未來錢既價值觀,
如果佢一日唔改, 將來對你同小朋友都只會係一種折磨!!
樓主你真係要好好為自己打算下!

伯爵府

我同你情況差唔多,我結婚無耐發現老公欠債,而我老公亦是靠佣金收入的。

佢唔係賭,佢同6299都係豪洗豪食豪住豪用的人,引致欠債。知道佢欠債之後,我就列晒佢每月的支出出來,之後睇下邊啲可以CUT,邊啲可以有合約,幾時可以CUT,洗係CUT收費電視都兩個,每月慳8百。

收咗佢財政,鞭策佢跑數,由萬幾蚊收入提升至收入升咗好多。

一路還錢一路儲首期一路又要交租及養四大長老,個幾年人都癲。我老公覺得咁樣過生活係好辛苦的。

前提係,你老公要合作,唔好亂洗錢及賭錢了。
8-)

別墅

2019新春慶豚圓

二小姐 發表於 19-9-18 18:03
我同你情況差唔多,我結婚無耐發現老公欠債,而我老公亦是靠佣金收入的。

佢唔係賭,佢同6299都係豪洗豪食 ...

完全係一樣,可惜既係我老公係個唔知足既人
其實呢兩年幾佢所謂既捱,有幾難捱?
我係管全屋既錢,每月分配錢俾佢,但八達通係我auto paid,分俾佢既係100%零用佢可以清晒
試問平時冇乜買野,佢到底知唔知咩叫慳?
我咁失望係因為佢好唔知足亦好唔珍惜我同佢捱果兩年係點過,每個月我都要倒貼,我只想佢從此以後定性啫,但佢仲有間中賭波,一買係成千,我地為錢嘈過好多次,或者我真係要學你咁今個月開始list out每月錢駛去邊等佢知要經營頭家真係唔易

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

siuling0119 發表於 19-9-16 15:16
如果只為左買隻錶就去借財仔嘅,真係太無計劃,太無安全感,俾我都接受唔到,如果佢依然唔改的話,趁未有 ...
同意你講法,好似好唔好教人離婚,但長遠來講真係會無將來

伯爵府

queeniechaco 發表於 19-9-18 18:17
完全係一樣,可惜既係我老公係個唔知足既人
其實呢兩年幾佢所謂既捱,有幾難捱?
我係管全屋既錢,每月分 ...

「分俾佢既係100%零用佢可以清晒」我個個都係,因為欠錢,有啲卡唔cut得,我老公記住信用卡嘅號碼上網購物,嗰陣時嘅錢每個月都好緊,嗰個月忽然間多咗成兩萬蚊卡數,嗰下人都癲,佢有錢就身痕,所以信用卡同埋autopay八達通佢都冇。

俾佢嘅錢佢淨係自己用,佢一件衫、一條底褲、一對襪都係另外我俾錢買。出去食飯佢一定食最貴,因為我負責找數。佢三餐食屋企,俾幾千蚊佢除咗坐車,就係佢自己用,我都無用咁多佢都會用成千蚊買件波衫
8-)

別墅

2019新春慶豚圓

二小姐 發表於 19-9-18 20:15
「分俾佢既係100%零用佢可以清晒」我個個都係,因為欠錢,有啲卡唔cut得,我老公記住信用卡嘅號碼上網購物 ...

好有共嗚呀
我而家每日對住佢個心都好實,有時好憎佢,有時又好心酸點解結婚兩年幾就搞成咁,成日諗幾時可以好好地過日子,我要求唔高,平平淡淡就好,但佢就成日令我提心吊膽,或者係話佢令我對佢冇乜信任感。
佢冇晒咭亦冇負債架喇,買件衫千零蚊我可以接受,但心紅想買錶我真係接受唔到,雖然呢刻佢都冇行動,但我知,有呢一日我未必會接受到再一齊行落去

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊