自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

12312 發表於 19-9-18 09:32
直接在大陸中聯通開卡,一個月幾元手續費,用幾多計幾多。

留意大陸中聯通數據不能接收FB, WhatsApp, 所以要靠香港電訊公司的大陸數據, 我通常會在鴨寮行買張大陸數據卡, 收FB, WhatsApp用;大陸電話卡就收微信, 大眾點評, 美團, didi, 高德。。。

伯爵府

purplechung 發表於 19-9-18 09:50
留意大陸中聯通數據不能接收FB, WhatsApp, 所以要靠香港電訊公司的大陸數據, 我通常會在鴨寮行買張大陸 ...

咁你返大陸係咪要有2部手機,1部入香港買的大陸數據咭1部入大陸的中聯通咭?如果用大眾點評和大陸wechat pay 就用大陸果部機?如果只有1部手機想有大陸電話號碼數據和香港買的大陸數據可以點?

侯爵府

bosch 發表於 19-9-18 09:38
請問係咪可以用香港電話開微信戶口,用大陸電話開大陸錢包?咁做會有乜野不便之處?

定係微信戶口同大陸 ...

要視乎自己要微信的用途, 手機有無雙卡位?
我手機有雙卡位, 大陸電話卡及香港電話卡長期放在手機內。
最初我是用香港手機及香港信用卡綁微信香港, 之後開左大陸電話卡及銀行戶口先開通埋微信大陸錢包。
微信一個app兩個錢包是共用, 只要切換錢包便可以, 不受電話號碼限制, 可以收到數據便可, 但收sms就要開返大陸電話卡號。
大陸app做會員通要收sms確認。

男爵府

Ivan1023 發表於 19-9-16 14:56
我己挷左香港信用卡戶口,為何我係國內禁出香港微信比唔到錢? (深圳廸卡龍)
...
我試過唔得係佢look creditcard. Creditcard 問我confirm sms but i dont have roaming 所以confirm唔到,
如wechat有錢唔用creditcard應該得,

珍珠宮

香港錢包和中國錢包不一樣,兩個地方嘅compliance不一樣

男爵府

留意大陸中聯通數據不能接收FB, WhatsApp, 所以要靠香港電訊公司的大陸數據, 我通常會在鴨寮行買張大陸 ...

係國內開戶,是否要國內住址証明?
我朋友話深圳開銀行戶口要國內住址,我只得香港住址証明。

男爵府

一部手機最多兩張卡,咁妳部手機咪要成日轉卡?

我依家就係用緊$158/年,10g 誇牆網絡,好好用。 但銀行要挷定就不能使用,佢要電話費單係我個名

侯爵府

Ocean419 發表於 19-9-18 09:58
咁你返大陸係咪要有2部手機,1部入香港買的大陸數據咭1部入大陸的中聯通咭?如果用大眾點評和大陸wechat p ...

我屋企有4部手機, 一家4口各一部, 全部都係雙卡手機, 我大女讀中四, 而家用緊中移動電話充值卡, 只keep電話號碼, 好似半年要充值一次, 平時就用3年卡, 好似$140/20GB+2GB中國澳門, 我地上深圳就叫大女用佢部手機放香港wifi share出來, 我細女讀小五, 佢都有部手機, 但平時無比數據佢用, 上大陸先放香港數據卡比佢,都有幫佢部機裝微信戶口, 萬一有意外都揾到佢。
而家有另一隻叫鴨聊街 $100/20GB+3GB中國。
又或者日卡朋友話$30/2張

侯爵府

ccgirlcc 發表於 19-9-18 10:13
我試過唔得係佢look creditcard. Creditcard 問我confirm sms but i dont have roaming 所以confirm唔到,
...

中國唔多店support微信香港錢包, 香港信用卡一定唔得啦!雙幣銀聯就可以, 搭地鐵仲可以拍卡入閘, 要用紅色閘機!
呢排仲有優惠添, 上星期岩岩上左深圳。

伯爵府

purplechung 發表於 19-9-18 10:13
要視乎自己要微信的用途, 手機有無雙卡位?
我手機有雙卡位, 大陸電話卡及香港電話卡長期放在手機內。
...

好似Android 機先有雙咭位,我用開iPhone 超過10年之前試用過老公部舊android 機不到一日就放棄左

侯爵府

Ocean419 發表於 19-9-18 10:43
好似Android 機先有雙咭位,我用開iPhone 超過10年之前試用過老公部舊android 機不到一日就放棄左
...

iphone xs 有始有雙sim卡, 我姑仔用緊。

侯爵府

Ivan1023 發表於 19-9-18 10:16
係國內開戶,是否要國內住址証明?
我朋友話深圳開銀行戶口要國內住址,我只得香港住址証明。 ...

大陸每間銀行都有不同的申請條款, 就算同一間銀行都有不同, 福田口岸對面間ICBC, 只要回鄉卡, 大陸電話卡, 香港住址証明及1000元存款便可以, 星期六早的上去, 我地上次11am去到, 差不多1pm職員就話無卡給客人申請, 叫佢地去其他分店。
福田關口有間中國銀行要深圳住址及香港稅單。

大宅

Jin2012 發表於 19-9-18 08:56
回覆 Ivan1023 的帖子

3送你國內數據, 即係有冇送埋個大陸電話號碼比你? 如果有咁當你身處國內時, 想收到 ...
同一個微信app裡面可唔可以同時存在兩個地區嘅付款設定?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

purplechung 發表於 19-9-18 10:41

中國唔多店support微信香港錢包, 香港信用卡一定唔得 ...

下! 咁著數既 走雞添
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

chloe2018 發表於 19-9-18 10:59

可以! 每個ac都可以揀戶口定餘額定信用咭(hk)
放下自在

男爵府

purplechung 發表於 19-9-18 10:28

我屋企有4部手機, 一家4口各一部, 全部都係雙卡手機 ...

請問係深水埗開的卡不能挷定銀行嗎?
如果有得挷我都想挷,唔洗係國內開中聯通。

因為我用三叔c9 機得2個卡位
一張香港數碼通
一張$158/年卡 10g數據國內使用

侯爵府

chloe2018 發表於 19-9-18 10:59

可以切換, 但不能同時存在, 其實都唔駛同時一齊用。

侯爵府

cattz288 發表於 19-9-18 11:00
下! 咁著數既 走雞添

在地鐵站見到廣告先知, 我&老公用微信乘車碼, 大女用我張銀聯, 細女就在客服購買兒童票。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

purplechung 發表於 19-9-18 09:43
方法一: 在香港開1卡2號, 3台 $19/月, 在香港中銀開大陸銀行戶口, 好似要放幾萬在戶口。
方法二: 直 ...

請問ICBC 開戶要地址證明嗎?
有邊間現時不需要求地址證明?

侯爵府

Ivan1023 發表於 19-9-18 11:06
請問係深水埗開的卡不能挷定銀行嗎?
如果有得挷我都想挷,唔洗係國內開中聯通。

深圳埗是數據卡無電話號碼, 而且大陸電話號要做身份認証, 除非你到香港電訊公司開1卡2號。
又話3送你數據, 我以為你用3台,數碼通好似有1卡2號, 當然月費會貴過在深圳開。
無辦法唯有攞多部手機插大陸電話卡。

首頁

尾頁

跳至