自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

l.s.l.s 發表於 19-9-18 11:56
我朋友幾個月前係工商開戶不須國內住址証明,你可以打去問下宜家有無改
...

我知道國内工行, 建行唔駛國内地址證明, 中銀要。

大宅

purplechung 發表於 19-9-18 12:01
好似要用香港電話號碼認証, 我記得以前同事亦只有微信中國大陸錢包, 好似要發紅包HK$1比佢開通。
但你在 ...
我係大陸返工,間中都會返香港,之前有次係香港用微信,店員話係香港用大陸微信支付要核對大陸雙程證先比我用,咁我係香港人所以唔用得!有時見到香港微信有D優惠就好可惜用唔到!

侯爵府

evip 發表於 19-9-18 11:46
其實麻煩係好事。如果開銀行戶口都簡單你仲驚。
(呢個係真一國兩制)

咁又係, 所以微信都信得過既!

侯爵府

chloe2018 發表於 19-9-18 12:07
我係大陸返工,間中都會返香港,之前有次係香港用微信,店員話係香港用大陸微信支付要核對大陸雙程證先比我 ...

ic, 我在香港見有微信國内優惠都走去掃, 但用唔到, 因為我此終不是國内人身份, 享受唔到呢個優惠

男爵府

purplechung 發表於 19-9-18 11:54

是, 過條天橋就到, 呢副圖都係bk jm share, 我借圖 ...

妳話福田開中聯通要講價,要開幾多才合理? 之後點每月$6付費?

侯爵府

chloe2018 發表於 19-9-18 12:07
我係大陸返工,間中都會返香港,之前有次係香港用微信,店員話係香港用大陸微信支付要核對大陸雙程證先比我 ...

你有無香港電話號碼?
你返香港時在bk PM我話我知微信號, 我發HK$1紅包比你試下開唔開通到。

chloe2018    發表於 19-9-18 12:39

侯爵府

Ivan1023 發表於 19-9-18 12:29
妳話福田開中聯通要講價,要開幾多才合理? 之後點每月$6付費?

好早期網友話100元內附50元, 但而家好似無, 上次4月開要150元內附50元, 每月6元在50元內扣都夠用7個月, 開數據要1元/800MB, 上限3元/日。
DL中聯通app或用微信>中聯通付款, 當然微信大陸錢包要有錢。

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆 Ivan1023 的帖子

我在八月尾上去福田口岸對面的工商銀行辦了開户,需要的必需要有大陸電話號碼,而文件是回鄉咭,香港身份証,香港住址証明(我用銀行信)及開户用的人民幣壹仟元。入銀行表明是香港人開户口,就會有專責職員教如何開户及幫忙绑微信及支付宝錢包,當天陸續有香港人來開户,同一時間有3-4個,故此職員都好忙碌地去協助,過程用了約45分鐘完成。存入的壹仟元要一個月後才可動用,若想開通後即用錢包便要多入些錢。我開通當日即用微信及支付宝錢包,有些食肆及超市用微信支付有優惠及打折,真是很方便。

男爵府

purplechung 發表於 19-9-18 12:41
好早期網友話100元內附50元, 但而家好似無, 上次4月開要150元內附50元, 每月6元在50元內扣都夠用7個月 ...

咁我其實先開電話卡先,定去開銀行戶口先呢?

大宅

Ivan1023 發表於 19-9-18 13:04

開電話,再去開戶口

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

WYTC 發表於 19-9-18 12:58

我在八月尾上去福田口岸對面的工商銀行辦了開户,需要的必需要有大陸電話號碼,而文 ...

係呀!
跟手喺wechat國內錢包小程式search 乘車碼(坐地鐵)同深圳通(坐巴士)
當然高德地圖, 深圳地鐵app都最好預先裝定! 想去邊都無難度
放下自在

男爵府

香港微信系國內用唔到架

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我同一日在福田口岸樓下士多開中聯通電話咭,過程約15分鐘。之後到對面工商銀行開户。一定要先有大陸電話號碼才可去銀行開户,因為過程中要利用大陸電話號碼接收銀行發的短訊確認.

侯爵府

WYTC 發表於 19-9-18 13:13

我同一日在福田口岸樓下士多開中聯通電話咭,過程約15分鐘。之後到對面工商銀行開户 ...

福田口岸樓下士多都可以開實名電話卡, 我想知道價錢喎

男爵府

purplechung 發表於 19-9-18 10:41

中國唔多店support微信香港錢包, 香港信用卡一定唔得 ...
深圳都好多支持香港微信錢包,但都真係唔方便,我都開左大陸戶口,方便勁多

大宅

認識瑞士牛牛第二回

回覆 purplechung 的帖子

買咭200元人民幣,內有100元面值,每月咭费6元。

侯爵府

WYTC 發表於 19-9-18 15:13
回覆 purplechung 的帖子

買咭200元人民幣,內有100元面值,每月咭费6元。

價錢都ok喎!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

purplechung 發表於 19-9-18 10:13
要視乎自己要微信的用途, 手機有無雙卡位?
我手機有雙卡位, 大陸電話卡及香港電話卡長期放在手機內。
...

多謝你d tips!!

公爵府

BK Milk勳章

Ivan1023 發表於 19-9-18 13:04

唔想煩咪比18蚊開個一卡2號law,佢地幫你驗證埋唔使煩。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

evip 發表於 19-9-18 11:18
請問ICBC 開戶要地址證明嗎?
有邊間現時不需要求地址證明?

我去華強北(深圳振华支行) 既工行, 門口既人話要地址證明, 到我申請果就冇check.

果間話要300蚊最低存款額. 而家我開左戶成個月, 個戶口有3百幾蚊, 冇扣錢.

首頁

尾頁

跳至