自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我己挷左香港信用卡戶口,為何我係國內禁出香港微信比唔到錢? (深圳廸卡龍)

大宅

Ivan1023 發表於 19-9-16 14:56
我己挷左香港信用卡戶口,為何我係國內禁出香港微信比唔到錢? (深圳廸卡龍)
...

delete

伯爵府

...

要開通中國大陸錢包先用到, 要有大陸銀行戶口及電話先可以綁錢包。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

因為廸卡儂唔接受wechat hk囉

大宅

purplechung 發表於 19-9-18 08:23
要開通中國大陸錢包先用到, 要有大陸銀行戶口及電話先可以綁錢包。

香港手機有國內數據使用,請問可否收SMS ? 來開微信?

伯爵府

Ivan1023 發表於 19-9-18 08:36
香港手機有國內數據使用,請問可否收SMS ? 來開微信?

只有國内數據是開通不到, 一定要有電話號碼及銀行戶口, 用來收大陸sms (驗証碼)

大宅

purplechung 發表於 19-9-18 08:39
只有國内數據是開通不到, 一定要有電話號碼及銀行戶口, 用來收大陸sms (驗証碼)
...

因為3送我國內數據,但無長途手機。
有數據收唔到SMS驗證碼?
咪又要係國內出手機plan?

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Ivan1023 的帖子

國內只有部分商鋪食肆接受 香港微信, 所以付款前最好問一問

伯爵府

Ivan1023 發表於 19-9-18 08:41
咪又要係國內出手機plan? :igiv ...

國内數據與大陸電話號碼是兩回事, 只有大陸數據, 當然唔會收到sms.
3送你國内數據是給你到中國旅遊, 可以上網用, 與開通微信大陸錢包是不同, 你唔明白原理啫。
你會唔會成日上大陸? 3送你國内數據可以唔用, 無蝕既!
要開通微信大陸錢包要做好多野, 如果你想知, 我可以慢慢解答你

男爵府

醒目開學勳章

一卡兩號, 攞多個大陸電話號碼, 係國內銀行開戶, 再綁微信。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Ivan1023 的帖子

3送你國內數據, 即係有冇送埋個大陸電話號碼比你? 如果有咁當你身處國內時, 想收到驗證碼就用大陸號碼登記便可, 登記各樣都係要有大陸電話號碼

大宅

purplechung 發表於 19-9-18 08:49
國内數據與大陸電話號碼是兩回事, 有數據當然唔會收到sms.
3送你國内數據是給你到中國旅遊, 可以上網用 ...

我就係想開通國內微信,因為唔係成日上,上親去比現金用唔到大眾點評優惠,買戲票都貴過人
請問點用國內手機plan最平,又收到sms ?

珊瑚宮

Ivan1023 發表於 19-9-18 08:59
我就係想開通國內微信,因為唔係成日上,上親去比現金用唔到大眾點評優惠,買戲票都貴過人
請 ...

直接在大陸中聯通開卡,一個月幾元手續費,用幾多計幾多。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

國内數據與大陸電話號碼是兩回事, 只有大陸數據, 當 ...

請問係咪可以用香港電話開微信戶口,用大陸電話開大陸錢包?咁做會有乜野不便之處?

定係微信戶口同大陸錢包一定要用同一個電話號碼至得?

唔該。

子爵府

...

嚮大陸 要用有陸微信 撤換錢包先

wcpcelia    發表於 19-9-18 10:18

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

國内數據與大陸電話號碼是兩回事, 只有大陸數據, 當 ...

重覆左。Del.

伯爵府

Ivan1023 發表於 19-9-18 08:59
請 ...

方法一: 在香港開1卡2號, 3台 $19/月, 在香港中銀開大陸銀行戶口, 好似要放幾萬在戶口。
方法二: 直接在深圳開電話卡, 中聯通 150元 卡內有50元, 每月6元, 在深圳ICBC開戶口, 開戶1000元, 每月最少有300元結存。
福田口岸站關口有中聯通(開價300元, 記住要還價) , 對面有ICBC, 可以一次過做晒, 但銀行星期日休息。

大宅

purplechung 發表於 19-9-18 09:43
方法一: 在香港開1卡2號, 3台 $19/月, 在香港中銀開大陸銀行戶口, 好似要放幾萬在戶口。
方法二: 直 ...

好詳細,謝謝妳既幫忙

瑪瑙宮

數據同號碼兩樣嘢嚟

大宅

tansyneko 發表於 19-9-18 09:49
數據同號碼兩樣嘢嚟

我以為有數據就收到SMS

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊